Διαδηλώσεις και συγκρούσεις μετά το φόνο και το βιασμό δύο κοριτσιών

 

Πολυπληθείς διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ινδία. Δύο ασύνδετες μεταξύ τους υποθέσεις βιασμού και φόνου κοριτσιών έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολιτών, για άλλη μια φορά σε ευρεία κλίμακα, μετά το βιασμό και θάνατο μιας φοιτήτριας το 2012.

Οχτώ άνδρες έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για το βιασμό και τη δολοφονία ενός οχτάχρονου κοριτσιού σε περιοχή του Κασμίρ. Το κορίτσι ήταν μέλος μια μουσουλμανικής νομαδικής κοινότητας, η οποία βρισκόταν στην περιοχή, ενώ οι δράστες είναι ινδουιστές. Η περιοχή που τελέστηκε το έγκλημα είναι προπύργιο των ινδουϊστών, σε ένα κατά τα άλλα μουσουλμανικό κρατίδιο. Οι δράστες την απήγαγαν, την βίασαν και ύστερα την στραγγάλισαν και άφησαν το πτώμα στο δάσος. Ερμηνεύεται ως ένα πολιτικό και τρομοκρατικό μήνυμα προς τους μουσουλμάνους της περιοχής. Διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις στην Ινδία, και κυρίως στο Κασμίρ, το Δελχί και την πόλη από όπου προέρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας.
Αυτό που υποδαυλίζει ακόμη περισσότερο την οργή των πολιτών είναι οι εμπλοκές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες υποθέσεις. Ορισμένοι βουλευτές συμμετείχαν σε διαδήλωση μαζί με υποστηρικτές των κατηγορούμενων έξω από το δικαστήριο και αμέσως μετά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, λόγω των κατηγοριών για την εμφανή πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση και την υποστήριξη θρησκευτικών διακρίσεων εναντίον των μουσουλμάνων. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι τα εγκλήματα κατά γυναικών στην Ινδία δεν διερευνώνται επαρκώς, και μάλιστα σε ορισμένες υποθέσεις οι κατηγορούμενοι έχουν πολιτικές διασυνδέσεις που τους προστατεύουν.
Την περασμένη Δευτέρα, η δικηγόρος που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των γονιών του οχτάχρονου κοριτσιού δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές βιασμού και δολοφονίας, λόγω της επιμονής της στην απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα. «Δεν θα σε συγχωρήσουμε» ανέφεραν μεταξύ άλλων στις απειλές τους οι δράστες. Η δικηγόρος ζήτησε η δίκη να διεξαχθεί αλλού και όχι στο Κασμίρ, γιατί φοβάται για τη ζωή της.
Στην υπόθεση είναι εμπλεγμένοι και τέσσερις αστυνομικοί που προσπάθησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα. Μάλιστα, σε δύο διαφορέτικές υποθέσεις βιασμών παιδιών, έχουν κατονομαστεί οι ίδιοι αστυνομικοί και ένας πολιτικός. Σε μία από τις δύο υποθέσεις που διερευνώνται αυτό τον καιρό, ένας άντρας πέθανε ενώ είχε συλληφθεί κατηγορώντας ένα μέλος του νομοθετικού σώματος που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα για την απαγωγή και το βιασμό της 16χρονης κόρης του πριν εννέα μήνες. Και στις δύο υποθέσεις η αστυνομία έχει κατηγορηθεί για την ιδιαίτερα αργή διαδικασία των ερευνεών, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται για πολιτική εμπλοκή και προστασια των δραστών.
Η σεξουαλική βία στην Ινδία παραμένει ένα ταμπού και τα θύματα, επειδή φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό, δεν καταγγέλουν τις επιθέσεις που δέχονται. Ακτιβιστές, φοιτητές και πολίτες απαιτούν δικαιοσύνη για τα θύματα, ενώ εγείρονται για άλλη μια φορά επιτακτικά αιτήματα για τα βασικά δικαιώματα στη ζωή και την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε δικαιοσυνη για «τις κόρες μας» όπως είπε, οι οποίες δέχονται τα πυρά της κοινωνίας, και όχι οι δράστες που είναι κι αυτοί «γιοί κάποιων». Όμως για τον Μόντι «ο βιασμός είναι ένας βιασμός» και τίποτα άλλο. Δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται το πρόβλημα, βλέποντας την εικόνα της κυβέρνησής του να αμαυρώνεται, ενώ τον επόμενο χρόνο θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Ενώ στην Ινδία οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας εντείνονταν, ο Μόντι επισκεφτηκε το Ηνωμένο Βασίλειο όπου απευθύνθηκε σε επιλεγμένα μέλη της ινδικής διασποράς και συναντήθηκε με την αγγλίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι. Λίγο πριν αποχωρήσει από το Λονδίνο ο Μόντι έλαβε μια δημόσια επιστολή υπογεγραμμένη από 50 πρώην δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούν υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία για τη διαφθορά και τη βαρβαρότητα σχετικά με τους βιασμούς παιδιών στη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet