Αιχμές εναντίον της ηγεσίας της οργάνωσης, σκληρή κριτική στο σχήμα της ΛΑΕ

 

Εξήντα οχτώ μέλη της ΔΕΑ αποχώρησαν από την οργάνωσή τους με ένα εκτενές κείμενο 3.500 λέξεων, που δείχνει ότι εδώ και καιρό υπήρχαν εσωκομματικές διαφωνίες, οι οποίες πρόσφατα έγινε αδύνατο να ξεπεραστούν και έτσι η οργάνωση οδηγήθηκε σε διάσπαση.
Η σταγόνα –όπως σημειώνεται στο κείμενο αποχώρησης- που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η διαγραφή τριών μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΕΑ, στις αρχές Απρίλη, επειδή διακίνησαν –για πρώτη φορά στα χρονικά της οργάνωσης- κείμενο διαφωνίας στα μέλη της Συνδιάσκεψης της ΔΕΑ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Το κείμενο αυτό, που σύμφωνα με τους υπογράφοντες συγκέντρωσε την υποστήριξη του 37% των αντιπροσώπων της συνδιάσκεψης, αναφερόταν σε ζητήματα πολιτικών συμμαχιών και ενιαιομετωπικής τακτικής, στην ανάγκη αναβάθμισης της αυτόνομης παρέμβασης της ΔΕΑ στο κίνημα και σε ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας.

Ευθύνες στην ηγεσία της ΔΕΑ

Από το κείμενο αποχώρησης φαίνεται ότι οι διαφωνίες χρονίζουν. Επιρρίπτονται ευθύνες στην ηγεσία της ΔΕΑ, γιατί «δεν έκανε ποτέ μια οργανωμένη συζήτηση απολογισμού της εμπειρίας ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά της τελευταίας περιόδου. Έτσι, αντί να εντοπίσει και να διορθώσει τις διολισθήσεις, επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος στο πεδίο της ΛΑΕ, αυτή τη φορά σαν φάρσα». Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι «η ηγεσία της ΔΕΑ διολίσθαινε διαρκώς, από τον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΛΑΕ, σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και υποτιμήσεις ακόμα και για ζητήματα ταυτοτικά, στην αρχή στην πράξη, αργότερα και στη θεωρία». Ως προς αυτό, αναφέρονται σε συγκεκριμένα παραδείγματα, που είναι η «υπονόμευση του αντιρατσιστικού ακτιβισμού», «η άρνηση της ηγεσίας για οποιαδήποτε εξωστρεφή πρωτοβουλία για το Μακεδονικό (…) και οποιαδήποτε αντιπολεμική πρωτοβουλία (…), προκειμένου να μη διαταραχθεί η ενότητα του “κοινού εγχειρήματος”». Επιπλέον, η ηγεσία της ΛΑΕ «έχει επιλέξει να αποφεύγει την ανοιχτή κριτική στους συμμάχους», ενώ κινείται με μια «“ιδιοκτησιακή” αντίληψη για την οργάνωση», μη επιτρέποντας στα μέλη «τον έλεγχο της ηγεσίας και τη συνδιαμόρφωση της πολιτικής μέσα από ανοιχτή συζήτηση».

Έντονη κριτική στη ΛΑΕ

Σε άλλα σημεία του κειμένου ασκείται έντονη κριτική στη ΛΑΕ, με τα πρώην μέλη της ΔΕΑ να αναγνωρίζουν «παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ (ουσιαστικά ρεφορμισμού), στο οικονομικό πρόγραμμα, στις συμμαχίες και στα λεγόμενα “εθνικά”», να καταγγέλλουν «το μονοπώλιο του επικεφαλής στη δημόσια εκπροσώπηση» και να ασκούν «ανοιχτή και δημόσια κριτική στην κυρίαρχη εκφώνηση για τα λεγόμενα “εθνικά” ζητήματα, στο πρόγραμμα “παραγωγικής ανασυγκρότησης” και την πολιτική συμμαχιών της». Ακόμα, διαφωνούν με τις «προτάσεις εκλογικής ή πολιτικής σύμπραξης σε κάθε “αντιμνημονιακή” και “πατριωτική” δύναμη εκτός της Αριστεράς, φτάνοντας μέχρι την Πλεύση, την Ελεύθερη Ελλάδα, ίσως και το ΕΠΑΜ».
Όπως προκύπτει από το κείμενο αποχώρησης, τα πρώην μέλη της ΔΕΑ θα επιμείνουν «στην ανάγκη συγκρότησης ανεξάρτητης επαναστατικής οργάνωσης, ως όρο για την αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινωνία, με στόχο τη σοσιαλιστική ανατροπή». Η σχέση που θα έχουν πλέον με τη ΛΑΕ, θα περιορίζεται στο πλαίσιο «κοινών κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, σε χώρους, γειτονιές και θεματικές», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνεται «μαζί και με όσους/όσες έχουν αποχωριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΛΑΕ, μαζί με τους συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της υπόλοιπης ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς».

Οι υπογραφές

Οι 68 υπογράφουσες και υπογράφοντες είναι οι Λένα Αγγελίδου, Τάσος Αδαμόπουλος, Σωκράτης Ακριβός, Γιάννα Αλεξάκη (Δανία), Ερωφίλη Αναστασάκη, Στέλιος Αναστασάκης (Γερμανία), Ελένη Αντωνίου, Γιάννης Aτσαλής, Μάριος Αυγουστάτος, Χρήστος Bαγενάς, Αντρέας Βελισσάριος, Έφη Γαρίδη, Γιούλη Γεωργιάδου, Γιώτα Δημάκη, Βασίλης Δημάκης, Δημήτρης Δημάκης, Κώστας Διαλυνάς, Γωγώ Ζαμπετάκη, Μαρίνα Κ., Ερνεστίνα Κ., Χρήστος Κατόπης, Γιώργος Κατσιγιάννης, Γιώργος Κοκκινάρης, Αποστόλης Κοκκίνης, Γιώργος Κονταξής, Πάνος Κοσμάς, Θανάσης Κούρκουλας, Γιώργος Κυριαζής, Βαγγέλης Λιγάσης, Αλέξης Λιοσάτος, Βίκυ Λ., Κατερίνα Λίτσκα, Δημήτρης Λουπέτης, Διώνη Λυμπίκη, Γιώργος Μακρυγιάννης, Δανάη Μανωλέσου, Μαρία Μαρούση, Σοφία Μορέλλα, Βασίλης Μορέλλας, Χρυσάνθη Μούρτη, Γεωργία Μπαλτατζή, Ελένη Μπενάτου, Λαμπρινή Μπίτρι, Κώστας Μπούρας, Βασίλης Ντάνης, Γιώργος Ορταντζόγλου, Γιάννα Παλαμπουικίδου, Κωνσταντίνα Πανταζή, Δημήτρης Πανταζής, Λίνα Π., Δανάη Παπαδοπετράκη (Ολλανδία), Έλενα Παπαγεωργίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακώστας, Κωνσταντία Παπανίκου, Θανάσης Παπαστάθης, Κωνσταντίνος Περάκης, Παναγιώτης Ράλλης, Χριστίνα Σαρδέλη, Αθηνά Σκαμπά, Κική Σταματόγιαννη, Σπύρος Στουπάκης, Αλέξανδρος Τσεκούρας, Παύλος Τσεκούρας, Γεωργία Τσιτσάκη, Ελισσαίος Φάκαρος, Γεωργία Χασάπη, Σάσα Χασάπη

Ιωάννα Διαλεισμά
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet