Συμβολίζει τον ερχομό της αμερικάνικης κυριαρχίας στη χώρας μας

manios-1

Κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης που είχε καλέσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την περασμένη Δευτέρα, ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να κατεβάσουν το άγαλμα του Τρούμαν. Εκεί υπήρξε βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ, όπως παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός Ν. Τόσκας, οι οποίοι κυνήγησαν τους διαδηλωτές και –όπως έχει καταγραφεί και σε βίντεο- τους χτύπησαν άγρια, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ έγινε και χρήση χημικών. Δύο από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε δίκη στις 25 Απριλίου, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα βαρύ κατηγορητήριο (επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, αντίσταση κατά της αρχής, παράβαση του νόμου περί όπλων, απόπειρα σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης).
Το άγαλμα του Τρούμαν, του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας, στήθηκε στις 29 Μαΐου του 1963, μία μέρα μετά την κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, για να «τιμήσει» το Δόγμα Τρούμαν, όπως αναγράφεται και στον ανδριάντα. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να πέσει το άγαλμα, με τις τρεις να είναι επιτυχημένες. Κάθε φορά, όμως, γινόταν αποκατάσταση του ανδριάντα. Συζητάμε με τον Νίκο Μανιό, ο οποίος συμμετείχε στην τοποθέτηση βόμβας από το «Κίνημα 20ης Οκτώβρη», στις 25 Νοεμβρίου 1970, η οποία είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Πολλά γράφτηκαν αυτές τις μέρες, με αφορμή τη νέα προσπάθεια αποκαθήλωσης αυτού αγάλματος –συμβόλου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Και η συζήτηση αυτή καλό είναι να συνεχιστεί και με δράσεις, ώστε να πάψει να αποτίεται «φόρος τιμής» στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου

Πώς σχολιάζεις την προσπάθεια των διαδηλωτών να ρίξουν το άγαλμα του Τρούμαν;
Είναι γνωστό ότι η μίμηση μπορεί να είναι και θεμιτή και να δώσει καλά αποτελέσματα. Η απομίμηση, είναι επίσης γνωστό, ότι ποτέ δεν δίνει τα αποτελέσματα του γεγονότος που μιμείται. Πώς προκύπτει, όμως, μια απομίμηση; Όταν αυτός που την επιχειρεί, πράττει έξω από την χρονική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία. Το ’70, μεσούσης της δικτατορίας, η επίθεση στο άγαλμα του Τρούμαν είχε πραγματικά ισχυρότατο συμβολικό χαρακτήρα, γιατί η Χούντα ήταν σύμφωνα με την πεποίθηση, την εκτίμηση και τις αναλύσεις όλων των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς, προϊόν της αμερικάνικης κυριαρχίας. Το αντίστοιχο να γίνεται το 2018, με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ο εκτελών την απομίμηση τις διαφορές που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή το ΚΚΕ έχει απόλυτα ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να ακολουθεί αυτή την πρακτική. Και θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, σε μια φάση μάλιστα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα οξυμένες. Επομένως, μια τέτοια κίνηση έχει πρωτίστως στόχο να πλήξει την κυβέρνηση, που κρατά το άγαλμα εκεί, λες και το έβαλε η κυβέρνηση. Αγνοώντας αυτή τη συγκυρία, δημιουργείται η εντύπωση ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ξεφύγει από τα δύο γνωστά ρητά: «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», «τι μπρόκολα, τι λάχανα». Άρα λοιπόν έχει εγκλωβιστεί στο «τι Νέα Δημοκρατία, τι ΣΥΡΙΖΑ».

manios-2

Το άγαλμα του Τρούμαν έχει κατά τη γνώμη σου θέση σε ένα δημόσιο χώρο;
Όχι. Ανεξάρτητα της περιοδικότητας της έντασης της εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και τις συγκυριακές καταστάσεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, το άγαλμα αυτό συμβολίζει τον ερχομό της αμερικάνικης κυριαρχίας στη χώρα μας. Δεν θέλουμε σχέσεις κυριαρχίας με τους Αμερικανούς, αλλά σχέσεις ισότιμης συνεργασίας και ειρηνικής συμπόρευσης, από τη στιγμή που είμαστε ακόμα στο ΝΑΤΟ. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι μπορούμε να ζητήσουμε –μέσα από προτάσεις στη Βουλή- από την ελληνική κυβέρνηση να καθαιρέσει το άγαλμα.

Η καταστολή απέναντι στους διαδηλωτές ήταν ακραία και οι συλληφθέντες διώκονται με βαριές κατηγορίες.
Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η βίαιη και σκληρή καταστολή και σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτος.

Η διαδήλωση είχε αντιπολεμικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να είχε καλέσει σε κάποια συγκέντρωση;
Η πορεία καλώς έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ κακώς δεν έχει ακόμα κάνει αντιπολεμικό κάλεσμα. Οι αντιπολεμικές πορείες οφείλουν να γίνονται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet