giourgos

Εχει αυτοαναγορευτεί θεματοφύλακας των γραφών, επόπτης της τήρησης του Συντάγματος, έτοιμος να κατακεραυνώσει όσους επιβουλεύονται τη συνταγματική τάξη —αλλά και τους άφρονες που αφήνονται να δελεαστούν από τις Σειρήνες, οι οποίες αποσκοπούν στην «αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, όπως είναι η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο οποίος —σε άρθρο του στα «Νέα» της 26ης Μαρτίου, ενδεικτικά— εγκαλεί την κ. Γεννηματά για την πρωτοβουλία της για στοχευμένη αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για αναθεώρηση» —όπου με την «έλλειψη κατάλληλου θεσμικού περιβάλλοντος», εξυπονοεί έμμεσα ότι η όποια σχετική πρωτοβουλία από την παρούσα Βουλή είναι συνταγματικά έωλη.
Αλλά, συνταγματικά έωλη γιατί; Επειδή το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει στη Βουλή —την παρούσα και την επόμενη, αλληλοσυμπληρωματικά— το δικαίωμα να διερευνήσει, με σύννομη πλειοψηφία, τη δυνατότητα βελτιωτικών επεμβάσεων σε επιμέρους άρθρα του; Όχι. Συνταγματικά έωλη επειδή, κατά τον κ. Βενιζέλο, «το κύριο πρόβλημα είναι ο εκβιασμός των θεσμών, η έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, η προσβολή της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», δηλαδή η κυβέρνηση και τα όσα κακόβουλα της προσάπτει. Ατυχώς για τον ίδιο, το επιχείρημά του ότι η κυβέρνηση «κατηγορείται από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για βαριά και συστηματική προσβολή των θεσμών» είναι, ευτυχώς για τη δημοκρατία, μάλλον ρηχό για να στηρίξει την παραμικρή αμφισβήτηση της νομιμοποίησης της κυβέρνησης με την ψήφο του λαού.
Την ίδια επιχειρηματολογία, διανθισμένη με αναφορές περί «συνθηκών θεσμικής κρίσης», περί δικτύων «του βαθέ��ς κράτους που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση με πρώτο στόχο τον έλεγχο της Δικαιοσύνης» και περί ύπαρξης «μετώπου Δημοκρατίας κατά του [συνταγματικού] πραξικοπήματος που επιχειρείται [από την κυβέρνηση]» ανέπτυξε μιλώντας στον «Σκάι» την επομένη, 27 Μαρτίου, αλλά και πιο πρόσφατα, στο «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό, η προσπάθειά του να περιβάλλει με τον μανδύα της υπεράσπισης της συνταγματικής νομιμότητας τη σφοδρή αντίθεσή του στο ενδεχόμενο σμίκρυνσης της απόστασης ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και την κυβέρνηση.
Πριν περάσουν ούτε πέντε εικοσιτετράωρα, το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο τον πρόδωσε, αφήνοντας γυμνές από νομοτεχνικά προσχήματα τις συνταγματικές του ευαισθησίες και τoν υποτιθέμενο σεβασμό του στους θεσμούς και τους εκπροσώπους του, συγκεκριμένα τη Διαρκή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και την πρόεδρό της, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ξεκίνησε να συνεδριάζει το πρωί της περασμένης Πέμπτης, με θέμα το αίτημα της μειοψηφίας να κληθεί σε ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για το ζήτημα της ακυρωθείσας συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Προηγουμένως, η Επιτροπή είχε ζητήσει από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να γνωμοδοτήσει αν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της η ακρόαση υπουργού για ζήτημα που άπτεται του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος δύναται να ασκηθεί στην Ολομέλεια. Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου ήταν ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να ασκείται και από τις Επιτροπές της Βουλής και όχι απαραιτήτως από την Ολομέλεια. Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και η πλειοψηφία των μελών, έκαναν αποδεκτή τη γνωμοδότηση, παραβλέποντας, για πρόδηλους λόγους καλής θέλησης, ότι στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2008, το Συμβούλιο είχε αποφανθεί διαφορετικά, γνωμοδοτώντας ότι η μειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο (αποκλειστικά) στην Ολομέλεια ή σε Τμήμα Διακοπών της Βουλής.
Ο κ. Βενιζέλος και η προσήλωσή του στη θεσμική νομιμότητα δεν ενοχλήθηκαν από αυτή την, ας πούμε, «παράκαμψη» του «δεδικασμένου», το οποίο «δεδικασμένο» θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί η πλειοψηφία της Επιτροπής, δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και να είχε παραπέμψει την ακρόαση του υπουργού Άμυνας στην Ολομέλεια της Βουλής, πράγμα που δεν έκανε.
Αποδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος αυτή την «παράκαμψη», που υπό άλλες συνθήκες θα το είχε εξαγριώσει, επειδή, όπως αποδείχθηκε αμέσως μετά, η συνέχιση της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών εξυπηρετούσε την πρόθεσή του να επιχειρήσει τη μετατροπή της Επιτροπής σε Εξεταστική ή Προανακριτική.
Αυτός είναι ο λόγος που εξανέστη όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανέφερε ότι θα κληθεί σε ακρόαση ο υπουργός Άμυνας, αλλά απέκλεισε να κληθούν και άλλα πρόσωπα, όπως ο κ. Β. Παπαδόπουλος, πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα που θα απέληγε σε μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών σε Εξεταστική ή Προανακριτική.
«Εξεταστική δεν θα κάνω!», τόνισε εμφατικά η πρόεδρος της Επιτροπής, απαντώντας στους υψηλούς τόνους του κ. Βενιζέλου και στις κατηγορίες του για «κοινοβουλευτικό αυταρχισμό», συνοδευόμενες από χτυπήματα του τραπεζιού με τη γροθιά του. «Εσείς παραβιάζετε τον Κανονισμό, το Σύνταγμα και την κοινή λογική! Δεν θα κληθεί ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας», επέμεινε η πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να ανακαλέσει τον κ. Βενιζέλο στην κοινοβουλευτική τάξη και στο σεβασμό του νομικώς αυτονόητου. «Ένας εκπρόσωπος άλλου κράτους δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει! Ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Το αν έχει πλαστογραφήσει, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Αυτή θα κρίνει!».
Ματαίως. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι δογματικά προσηλωμένος στην έννοια της δικαιοσύνης. Το ότι έχει αυτοανακηρυχθεί θεματοφύλακάς της δεν τον εμποδίζει να εκτροχιάζεται όταν το καλεί η ανάγκη. Η οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο φόβος ότι, τελικά, δεν θα αποφύγει να απολογηθεί ενώπιον της, παρά την υγειονομική ζώνη που προσπαθεί να οργανώσει γύρω του υπό μορφή «μετώπου Δημοκρατίας κατά του [συνταγματικού] πραξικοπήματος που επιχειρείται [από την κυβέρνηση]» —όπως τουλάχιστον φαίνεται να πιστοποιεί το γεγονός ότι στην επιδεικτική αποχώρησή του από την Επιτροπή τον ακολούθησε ένα μέρος της μειοψηφίας.

Κωστής Γιούργος
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet