Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίου του Θανάση Αθανασίου, «Οι ξεριζωμένοι», στο Books Plus/ Art & Coffee (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα), την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στις 19:00.

kserizoma

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στους μετανάστες που εδώ και χρόνια διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μια πιο ανθρώπινη ζωή μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και την κρατική ή φυλετική βία.

Ο «Δυτικός» άνθρωπος ωστόσο, προσεγγίζει το φαινόμενο περισσότερο εγκεφαλικά παρά ανθρώπ��να. Όλα συμφύρονται σε μια άχρωμη μάζα, σε ένα πλήθος, σε μια «γενική» κατηγορία που ίσως να έχει κοινωνιολογικό ενδιαφέρον αλλά δεν μιλάει στη συνείδηση.

Ο συγγραφέας, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των μεταναστών και της περιγραφής των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν, απεικονίζει την ανθρώπινη υπόσταση και το δράμα των προσφύγων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μόνο αν τραβήξουμε το πέπλο και μπορέσουμε να δούμε το ΕΝΑ, το Μοναδικό Άτομο, με σάρκα και αίμα, όταν μπορέσουμε να νιώσουμε τον πόνο και να ψηλαφήσουμε τα δάκρυα του ΕΝΟΣ, μόνο τότε, ίσως, ανιχνεύσουμε λίγο την αλήθεια και, ίσως, αισθανθούμε συμπόνια για τη “μάζα” και γίνουμε κι εμείς λίγο περισσότερο ανθρώπινοι.

Η Τζαμάλ, η Λιν, ο Ακίν, η Αλίνα, ο Μουσταφάς , η οικογένεια Μαλίκ, οι επ’ αόριστον έγκλειστοι των hotspot, βίωσαν το τρομερό μυστικό: ότι ο άνθρωπος πεθαίνει πολλές φορές, ενώ εξακολουθεί να ζει!»

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι οικονομολόγος (μάστερ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Υπήρξε στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη με συλλήψεις και καταδίκες για τη δράση του στο φοιτητικό και ευρύτερο δημοκρατικό κίνημα. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα βιβλία του: Για μια Αριστερά του 21ου αιώνα (2010), Θραύσματα Σκέψεων (2014), Το παιδί που αγαπούσε τα πουλιά (2015)


Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:

  • Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, σκηνοθέτης

  • Τέλης Σαμαντάς, δημοσιογράφος

  • Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.,


Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet