Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

Παραμορφώσεις

Η Galerie Δημιουργών φιλοξενεί για πρώτη φορά την Μαρία Σφηνιά και την πέμπτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Παραμορφώσεις».
Χρησιμοποιώντας προσεκτικά το λάδι, η αυτοδίδακτη ζωγράφος παρουσιάζει έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, αποτέλεσμα των τελευταίων πέντε ετών. Στις τρεις ενότητες της έκθεσης, με τίτλους «Παραμορφώσεις», «Κούκλες» και «Γενέθλιος τόπος», διαπραγματεύεται τις έννοιες του ορίου, της φυγής, της αλλαγής και της νοσταλγίας.
Στην πρώτη ενότητα, η καλλιτέχνης, συνήθως μέσα από μια αναπάντεχη και τολμηρή οπτική γωνία, αναπαριστά σκηνές από την καθημερινή περιδιάβαση στο σύγχρονο αστικό χώρο. Το εικαστικό της βλέμμα επεμβαίνει ακόμη πιο δραστικά στην ήδη παραμορφωμένη επιφάνεια του καθρέφτη, μέσω της οποίας τα αντικείμενα και οι μορφές διπλασιάζονται, επιμηκύνονται, συρρικνώνονται, υπονοούνται, θαμπώνουν, πάλλονται, λυγίζουν ή γέρνουν, ενώ η τάση φυγής έξω από το πλαίσιο συντελεί στη νοητή σχηματοποίηση του περιβάλλοντα χώρου και την αίσθηση συνέχειάς του. Οι πινελιές της, άλλοτε συμπαγείς άλλοτε πιο ρευστές, συμβάλλουν στη χρωματική «ώσμωση» και την ενότητα της σύνθεσης, και η εύπλαστη φόρμα οπτικοποιεί τη διάθεση της ίδιας, που άλλοτε φαίνεται να παρατηρεί από μια κρυφή ή ακόμη και αιωρούμενη (προνομιακή) θέση κι άλλοτε να «αντιμετωπίζει» κατά μέτωπο το θεατή.
Οι κούκλες της δεύτερης ενότητας, εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες κατασκευές που είχε φιλοτεχνήσει η καλλιτέχνης κατά το παρελθόν, διακρίνονται επίσης από μια συγκρατημένη επιθυμία απόδρασης: Με το αφηγηματικό στοιχείο να υπονοεί κάθε φορά μια μοναδική (παραμυθένια) ιστορία, τα «Ανθρωπάκια» της Σφηνιά –χωρίς προσπάθεια εκλέπτυνσης αλλά πιστής απόδοσης της παραμόρφωσής τους– άλλοτε αιωρούνται στη σκηνή του κουκλοθεάτρου όπου ανήκουν, άλλοτε «σπάνε» το ζωγραφικό πλαίσιο ή βαδίζουν προς τον πραγματικό χώρο, άλλοτε πάλι στέκονται βουβά κι «εγκλωβισμένα», υπάκουα, σκεπτικά αλλά και παιχνιδιάρικα υπεροπτικά. Κι ενώ σε ορισμένες συνθέσεις τα «κενά» και τα πλαίσια εντείνουν το αίσθημα μιας διακριτικής μοναξιάς, σε άλλες η πολύχρωμη και ζωηρή παλέτα μεταφέρει το θεατή σε μια εκτός πραγματικότητας δράση μέσα στην οποία ανακαλύπτει το καταφύγιο των παιδικών του χρόνων.
Για την Μαρία Σφηνιά, ο γενέθλιος τόπος της, τα Σφακιά της Κρήτης, αποτελεί το σημείο αναφοράς της τρίτης ενότητας της έκθεσης. Με υλικό και πάλι το λάδι, αλλά «κουβαλώντας» αυτή τη φορά τις προσωπικές, έντονα φορτισμένες αναμνήσεις μέσα από ένα ελαφρώς παραμορφωτικό πρίσμα, επιτυγχάνει μια δεξιοτεχνική σύνδεση μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος. Μεγαλωμένη στην κρητική ύπαιθρο, ανα-βιώνει και ανα-γεννά οικείους τόπους, χώρους, μορφές και «μυρωδιές», από τις οποίες σήμερα βρίσκεται τόσο μακριά (γεωγραφικά και χρονικά) όσο και κοντά (ψυχικά και πνευματικά). Η έμπνευση των συγκεκριμένων συνθέσεων εντοπίζεται στην επιθυμία για αποτύπωση της σημαντικής «ασήμαντης» στιγμής του παρελθόντος και στην ανάδυση του δυνατού συναισθήματος. Ταυτόχρονα, αναζητείται στο σήμερα η βιωμένη εμπειρία του θεατή και η απαρχή ενός διαλόγου για τη φθορά ή την εγκατάλειψη αλλά και για τη χαρά της αναμονής ή την ελευθερία της κίνησης.

Κατερίνα Αναστασίου

 

Η έκθεση εγκαινιάζεται, παρουσία της ζωγράφου, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στις 8μμ και θα έχει διάρκεια μέχρι και την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 6 - 9μμ, Σάββατο 11πμ - 2μμ. Galerie Δημιουργών (Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά – είσοδος από Χελιδονούς 28, τηλ.: 210 6251732)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet