roggas

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η 4η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (21-22 Απριλίου), με τη συμμετοχή 1.000 μελών να συμμετέχουν στις διαδικασίες που θα προχωρούσαν στην οργανωτική και πολιτική της ανασυγκρότηση. Έπειτα από το διήμερο εκλέχθηκε νέα Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ) και νέο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ), όπου πλειοψήφησε το ΝΑΡ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό που πέτυχε η Μετάβαση, με 86 ψήφους στην ΚΣΕ. Πρόκειται για τους προσφάτως αποχωρήσαντες από ΝΑΡ και νΚΑ καθώς και άλλους. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των διαδικασιών για το ΠΣΟ: 1) Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο για Ενιαία Έκφραση και Βαθύτερη Ενοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε 487 ψήφους (44 έδρες), 2) Το Για να Πάμε Μπροστά με Δυνατή Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΣΕΚ-Ανένταχτοι) έλαβε 245 ψήφους (22 έδρες), 3) Το Μετάβαση-Ανένταχτοι έλαβε 86 ψήφους (8 έδρες) και 4) Το Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική και Επαναστατική έλαβε 50 ψήφους (5 έδρες).

Αγωνία για το μέλλον του εγχειρήματος

Στη συνδιάσκεψη η αγωνιά για το μέλλον του εγχειρήματος ήταν πολύ μεγάλη και εκφράστηκε από τους περισσότερους ομιλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γραπτή τοποθέτηση του Γιάννη Φελέκη που συμπυκνώνει αυτό τον προβληματισμό: «Έχουμε χάσει πολύ και πολύτιμο χρόνο, αλλά μια και τα προβλήματα είναι εδώ και θα παραμείνουν για πολύ, μπορούμε και τώρα να αλλάξουμε πορεία, αρκεί να το θελήσουμε».

Οι θέσεις

Το Σχέδιο θέσεων που υπερψηφίστηκε αναδεικνύει τον τρόπο που θα πορευτεί η ΑΝΤΡΑΣΥΑ το επόμενο διάστημα. Σε σχέση με την ΕΕ αναφέρει πως «η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν ξεπερνιέται, αλλά μετατρέπεται και σε πολιτική κρίση, κλονίζοντας τα θεμέλια της “ευρωπαϊκής ενοποίησης”». Σε σχέση με τις ΗΠΑ και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το συμμαχικό σχήμα η θέση είναι κρυστάλλινη:  «Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας τους, οδηγεί τις ΗΠΑ σε πολιτικοστρατιωτική και οικονομική αντεπίθεση, η οποία δημιουργεί νέες μεγάλες απειλές για την ειρήνη στον πλανήτη, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αλλά και σε Ειρηνικό, βόρεια Ευρώπη κ.α. Εντείνεται η κούρσα των ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας στην οποία, εκτός των ΗΠΑ, συμμετέχουν με ένταση και η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία και συνολικά η ΕΕ». Ποιος είναι όμως ο δρόμος; Για την ΑΝΤΡΑΣΥΑ είναι εκείνος «της εργατικής και λαϊκής αντεπίθεσης, της συγκέντρωσης πρωτοπόρων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, της ανατροπής των κρατικών πολιτικών συσχετισμών, της ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης και των διαχειριστών της αστικής εξουσίας και κυριαρχίας».
Σε σχέση με την κυβέρνηση, οι θέσεις αναφέρουν: «Στο χρονικό διάστημα που πέρασε από την 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο δεξιός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις. Το 2016 ο Τσίπρας κι οι υπουργοί του είχαν το θράσος να ισχυρίζονται ότι παρά την συνθηκολόγηση του καλοκαιριού του 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, θα κάνουν “αριστερή” και “κοινωνικά ευαίσθητη” διαχείριση. Ένα χρόνο μετά ο Τσίπρας κι ο Τσακαλώτος ούτε λίγο ούτε πολύ περηφανεύονται ότι η κυβέρνησή τους εξασφάλισε μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα από του Σαμαρά».
Ενδιαφέρον είχε και ο χαιρετισμός της Ανασύνθεσης ΟΝΡΑ στη Συνδιάσκεψη: «Από εμάς ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων προτάσεων για συμπόρευση καταρχήν υπάρχει η μεγάλη πολιτική βούληση να εμβαθύνουμε των πολιτικό διάλογο και την κοινή δράση μέσα στο κίνημα». Με νόημα ήταν και ο  χαιρετισμός της ΛΑΕ: «Αυτή η κοινή δράση και αυτό το κοινωνικό, πολιτικό και εκλογικό μέτωπο των δυνάμεων της Αριστεράς δεν είναι μόνο απόλυτα αναγκαίο αλλά και εφικτό και ρεαλιστικό, αρκεί να επιδειχθεί η ανάλογη ειλικρινής ενωτική πολιτική βούληση».

Βασίλης Ρόγγας
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet