Την Παρασκευή το πρωί συναντήθηκε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον ομόλογό του από τη Νότιο Κορέα, Μουν Τζε-ιν, με βασικό στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας, τη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων και τη δημιουργία μακροχρόνιας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι δύο ηγέτες δήλωσαν επίσημα ενώπιον των 80 εκατομμυρίων πολιτών του έθνους μας και ολόκληρου του κόσμου ότι δεν θα υπάρξει άλλος πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο και μια νέα εποχή ειρήνης έχει ξεκινήσει», ανέφερε η κοινή δήλωση που υπογράφτηκε στο τέλος της διμερούς συνάντησης στον Κοινό Χώρο Ασφάλειας του Πανμουντζόμ. Η θετική έκβαση της συνάντησης χαιρετίστηκε τόσο από την Κίνα όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να εγκαταστήσουν την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, αν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, υπήρξε αμοιβαία συμφωνία για προοδευτική μείωση των στρατευμάτων, όταν θα υπάρξει μείωση των στρατιωτικών εντάσεων και η εμπιστοσύνη θα έχει πρακτικά εγκατασταθεί. Για να υπάρξει ειρήνη, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Αμερική και την Κίνα, για να μεταβούν από την τωρινή ανακωχή σε μια ειρηνευτική συμφωνία. Παράλληλα, συμφώνησαν να απέχουν από κάθε είδους εχθρικές ενέργειες στον αέρα, θάλασσα και έδαφος. Εκτός αυτού, οι ανώτεροι αξιωματικοί της άμυνας θα συναντιούνται τακτικά και οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα. Επίσης, ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε-ιν θα επισκεφθεί τη Βόρειο Κορέα το φθινόπωρο. Τέλος, θα συσταθεί γραφείο διασύνδεσης στη βορειοκορεατική πόλη Γκαίσονγκ και θα τοποθετηθούν εκεί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο πρώτος ηγέτης της Βορείου Κορέας που επισκέπτεται τη Νότιο μετά τον Κορεατικό Πόλεμο (1950-1953) και η χειραψία με τον ομόλογό του καθώς και το θετικό κλίμα που επικρατεί φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πυρηνικές δοκιμές και την έντονη πολεμική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή το περασμένο έτος. Αυτή, μάλιστα, είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο βορειοκορεάτης ηγέτης συναντά αρχηγό ξένου κράτους. Η πρώτη φορά ήταν μόλις τον περασμένο μήνα, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο κράτη τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί ποτέ κάποια ειρηνευτική συμφωνία.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet