giourgos

Ενδιαφέροντα νέα επιφύλαξε στην αξιωματική αντιπολίτευση η περασμένη εβδομάδα. Καλά και κακά. Τα καλά νέα: το κόμμα του κ. Μητσοτάκη μπορεί να κατεβάσει από την πρώτη θέση του καταλόγου των πονοκεφάλων του την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Ούτε τέταρτο μνημόνιο πρόκειται να υπάρξει, ούτε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ούτε παράταση του προγράμματος. Τα κακά νέα: την κορυφαία θέση στον κατάλογο εποφθαλμιά νέο κόμμα που κυοφορείται στο μαλακό υπογάστριό της Νέας Δημοκρατίας.
Σ’ ό,τι αφορά στα πρώτα, τα καλά νέα, για την εγκυρότητά τους βεβαιώνουν ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, και ο λουξεμβουργιανός πρόεδρος της Κομισιόν. «Είναι πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε… Αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, που πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει ξανά μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη… Εκτός συζήτησης η όποια αλλαγή ή παράταση του προγράμματος …» -Πιέρ Μοσκοβισί, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από το μνημόνιο… Δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης του προγράμματος…» -Μάριο Σεντένο, σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον την παραμονή της Συνόδου. «Δεν θα υπάρχει καμία προληπτική γραμμή… Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή… Τον Αύγουστο, το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα σας, που θα βρει εκ νέου τα δικαιώματά της, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει ένα κυρίαρχο κράτος στην ευρωζώνη» –Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, και στην ομιλία του στη Βουλή την ίδια μέρα.
Κατόπιν τούτων, η αντιπολίτευση μπορεί να αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τα περί τέταρτου μνημονίου, παράτασης του προγράμματος και «βρώμικης εξόδου». Δεν θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως, το έχει κάνει ήδη με την «αριστερή παρένθεση» και τις «εκλογές τώρα».

Τα δύσκολα…

Τα πράγματα δεν προβλέπονται το ίδιο εύκολα με τα άλλα νέα, τα κακά. Επ’ αυτού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια οι δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Αντώναρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ εξαιτίας της κριτικής που άσκησε στον κ. Γεωργιάδη, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα. Η ίδρυσή του θα ανακοινωθεί επίσημα στο άμεσο μέλλον. Το αποκάλυψε ο ίδιος το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1, διευκρινίζοντας ότι θα καλύπτει ιδεολογικά το χώρο «του κοινωνικού κέντρου και της κεντροδεξιάς», χωρίς την παραμικρή σχέση με τον πολιτικό χώρο δεξιότερα της ΝΔ. Ήταν η έμμεση πλην σαφής απάντηση του κ. Αντώναρου σε άρθρο του Γ. Πρετεντέρη στο «Βήμα», που ουσιαστικά του καταλόγιζε ότι, μαζί με άλλους, ενδεικτικά την κ. Παπακώστα και τους κ.κ. Βελόπουλο, Καρατζαφέρη, Μπαλτάκο και Κρανιδιώτη, απεργάζεται την υπονόμευση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. «Αυτά τα λένε και τα γράφουν διάφορα παπαγαλάκια. Τι σχέση έχω εγώ με τον Καρατζαφέρη ή τον Βελόπουλο;», είπε. «Έχω ακούσει τα πιο απίθανα πράγματα σχετικά με τις παρεμβάσεις μου. Μέχρι ότι είμαι … όψιμος Συριζαίος. Kαθένας έχει το δικαίωμα να ανήκει όπου θέλει. Αλλά εγώ ανήκω εδώ και 40 χρόνια στη ΝΔ. Στην κεντροδεξιά παράταξη».
Ό,τι δεν διαψεύδεται είναι το πως ο κ. Αντώναρος, όπως βεβαίωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, συνομιλεί τακτικά με βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργούς της ΝΔ, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κινητικότητα και τις πρωτοβουλίες και πιθανόν κάποιοι από αυτούς να ενταχθούν στο νέο φορέα. Ανάμεσά τους η κ. Παπακώστα, την οποία έχει επίσης διαγράψει για τον ίδιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης, και η οποία προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο κόμμα.
Η σοβαρότητα της εξαγγελίας Αντώναρου δύσκολα μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς έρχεται να προστεθεί σε προ εικοσαημέρου δήλωσή του περί ίδρυσης νέου κόμματος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δεν υπάρχει χώρος δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα. Έχει δίκιο: Εκεί που την οδήγησε όλο και πιο δεξιά, γκρεμίζοντας την στον ιστορικό πάτο του 18,85% (Μάιος 2012), τέτοια περιθώρια όντως δεν υπάρχουν. Αντίθετα: ακολουθώντας την τακτική Σαμαρά, η σημερινή ηγεσία αφήνει τεράστια κενά για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες στον κοινωνικά ευαίσθητο κεντρώο πολιτικό χώρο...».
«Άστεγοι από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ…»

Η απεύθυνση δεν περιορίζεται στους κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά. Η συνέχεια της ανάρτησης ουσιαστικά εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη δεξιά, αν η σημερινή ηγεσία της ενστερνιστεί την ιδέα της σύμπηξης «δημοκρατικού μετώπου» κατά της κυβέρνησης, που απεργάζονται οι εγκαλούμενοι για το σκάνδαλο Novartis, κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Τα «τεράστια κενά» που προαναφέρθηκαν «δεν μπορούν βέβαια να καλύψουν άστεγοι από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ…». Αντιθέτως, κάτι τέτοιο θα εντείνει τα αδιέξοδα της ακραίας και άκαρπης αντιπολίτευσης: «Aν συνεχιστεί η μονόπλευρη, μονοδιάστατη πολιτική που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία κι άρχισε από την προηγούμενη ηγεσία, του Αντώνη Σαμαρά, φοβάμαι πως κομμάτια του κόσμου που ψήφιζαν κατά καιρούς τη ΝΔ, δεν θα την ψηφίσουν την επόμενη φορά», είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με άλλη ευκαιρία ο κ. Αντώναρος.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το νέο κόμμα, αν υπάρξει, θα αναδιατάξει το τοπίο. Αφορά αυτό όλες τις παρατάξεις. Οφείλουν να προετοιμάζονται. Πρωτίστως η ΝΔ. Η οποία έχει έναν επιπλέον λόγο να κατεβάσει από τη λίστα των προσδοκιών της την αυτοδυναμία.
Ενδέχεται να αποδειχθεί στην (εκλογική) πράξη ότι η πολιτική ζωή εισέρχεται στο καινοφανές τοπίο των κυβερνήσεων προγραμματικής συναίνεσης.

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet