
Παραμένουν τα εμπόδια σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά στη δημιουργία εθνικού κέντρου AgroLogistics, καθώς απαιτεί να γίνει υπερτοπικό πάρκο.
Αίτημα κοινωνίας για πάρκο«Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, άθλησης και υποδομών αναψυχής θα αναβαθμίσει την περιοχή προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και των δύο δήμων μας. Θα συμβάλλει στην άρση της περιβαλλοντικής υποτίμησης και υποβάθμισης που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η συγκεκριμένη περιοχή. Ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην αύξηση του πράσινου ισοζυγίου στην περιοχή και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη στα μέσα Μαρτίου 2018. Στο τέλος της επιστολής τονιζόταν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η παραχώρηση του χώρου σε οποιοδήποτε άλλον πέρα από το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς η τωρινή κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραχωρήσει τα πρώην στρατόπεδα τους δημότες των σχετικών περιοχών.
Το προαναφερθέν πρώην στρατόπεδο, παρότι βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, συνορεύει και με το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Είναι περίπου 120 στρέμματα, δεν χρησιμοποιείται πλέον για στρατιωτικούς σκοπούς και εδώ και περίπου μια δεκαετία ακούγεται ότι θα αξιοποιηθεί. Ωστόσο, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει μείνει αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα να έχει γίνει σκουπιδότοπος. Η τοπική κοινωνία πιστεύει ότι η μετατροπή του σε υπερτοπικό πάρκο θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής. Μ’ αυτόν τον τρόπο εικάζεται ότι θα δοθεί μια σημαντική λύση τόσο στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής όσο και στα ζητήματα υποδομών που υπάρχουν.
Το σχέδιο της κυβέρνησηςΗ κυβέρνηση, όμως, φαίνεται να έχει διαφορετικές επιδιώξεις. Θεωρεί ότι το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό χώρο για τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου AgroLogistics. Ως AgroLogistics ορίζεται η διαδικασία εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, αφορά τους φορείς και τους επαγγελματίες της παραγωγής των προϊόντων, όσους στη συνέχεια τα μεταποιούν, όσους ασχολούνται με τη διανομή τους, αλλά και τον τελικό καταναλωτή. Για να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα, πρέπει πρώτα να παραχωρηθεί εντός Μαΐου η μελέτη σκοπιμότητας από την Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG), η οποία έχει αναλάβει το σχετικό έργο. Στη συνέχεια θα συσταθεί σχετική εταιρεία για την υλοποίηση και τη διαχείριση του κέντρου. Οι ισότιμοι μέτοχοι της νεοσύστατης εταιρείας θα είναι η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ) και η Κεντρική Αγορά Αθηνών. Εντός του επόμενου χρόνου υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές μελέτες, ώστε να προκηρυχθεί το έργο. Οι εργασίες πιστεύεται ότι θα ξεκινήσουν το 2020.
Οι δύο Κεντρικές Αγορές ανήκουν στο Υπερταμείο. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΑΘ, Δημήτρη Χαμπίδη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 12 Απριλίου 2018, η συνολική επένδυση θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τονίστηκε ότι πολιτικά έχει λήξει το θέμα της χωροθέτησης, καθώς ο χώρος του πρώην στρατοπέδου «αποτελεί ιδανική τοποθεσία για την υλοποίηση της επένδυσης». Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο. Εξετάζονται διάφορες λύσεις, όπως η σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ή ακόμα και να γίνει δημοσία δαπάνη.
Παρά τις εξαγγελίες, όμως, η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να στρέφεται ��ατά της απόφασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η «Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου», που υπάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει αντίθετη με την υλοποίηση του έργου. Πιστεύεται ότι το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα πρέπει να παραχωρηθεί οπωσδήποτε στους δημότες και να μετατραπεί σε χώρος πρασίνου. Εντός του Μαΐου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.
Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης