prasinoi

Το διήμερο 14-15 Απριλίου το συνέδριο των Οικολόγων Πρασίνων προκάλεσε έντονους τριγμούς και αποχωρήσεις. Ήταν η κορύφωση μιας σοβούσας κρίσης που διαρκούσε εδώ και πολύ καιρό στο χώρο των Οικολόγων Πρασίνων και είχε φέρει σε αντιπαράθεση δύο πόλους στο εσωτερικό τους. Από τη μία, τον πόλο γύρω από τον υπουργό της κυβέρνησης Γιάννη Τσιρώνη και, από την άλλη, μέρος της ηγετικής ομάδας των Οικολόγων Πρασίνων. Η αφορμή για αυτή τη νέα σύγκρουση, δόθηκε με τη συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες και στα όργανα θεσμικών αξιωματούχων και στελεχών των Οικολόγων Πρασίνων που είναι μέλη στην κυβέρνηση. Οι αντιδρώντες σε αυτό υποστήριξαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε εμφανώς αντικαταστατική κίνηση για τα δεδομένα των Οικολόγων Πρασίνων, πρόταση όμως που απορρίφθηκε από την πλειονότητα των συνέδρων. Είχε, ωστόσο, προηγηθεί η απομάκρυνση μεγάλου μέρους του στελεχικού δυναμικού της οργάνωσης. Συνολικά περίπου 150 μέλη.

Για τις εκλογές

Παρά την έντονη εσωτερική κρίση που προηγήθηκε, και επιβεβαιώθηκε το διήμερο, στρατηγικός στόχος των Οικολόγων Πρασίνων παραμένει η πετυχημένη αυτόνομη κάθοδος του Πρασίνου, Οικολογικού χώρου στις Ευρωεκλογές. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί επίσης και στην παρουσία ανθρώπων από το χώρο των Πρασίνων στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση εθνικού χαρακτήρα, τα πράγματα μοιάζουν πιο σύνθετα. «Αυτές οπότε και αν διεξαχθούν, αποφασίζουμε την αυτόνομη κάθοδο και την επιδίωξη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία ως αυτόνομος φορέας (βάση των αποφάσεων) του εκλογικού συνεδρίου που θα προηγηθεί», σημειώνεται στην απόφαση του συνεδρίου.
Στο συνέδριο εκτός των πολιτικών κειμένων, εκλέχθηκε και νέο όργανο από 33 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου, από τα οποία τα 25 εισήλθαν για πρώτη φορά σε αυτό, γεγονός που όπως μας τόνιζε στέλεχος του χώρου, «δείχνει την ανανέωση του χώρου, διαψεύδοντας τις όποιες κασσάνδρες ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση». Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι το νέο όργανο συνιστά την απόλυτη κυριαρχία του κύκλου Τσιρώνη στην ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων, ο οποίος, όμως, συγκέντρωσε έντονη κριτική από διάφορες πλευρές εναντίον των επιλογών του.
Η αντιπαράθεση και οι περισσότερες φωνές κριτικής εστιάστηκαν στην έως τώρα λειτουργία του φορέα και κυρίως των μελών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. «Δεν υπήρχε ουσιαστική συνεργασία σε κανένα πεδίο, ούτε καν σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που δύσκολα μπορεί να γιατρευτεί», σημείωσε με νόημα απογοητευμένο στέλεχος του φορέα. Παρά δε τα περί αντίθετου λεγόμενα, ο Κώστας Διάκος, όπως απολύτως έγκυρα πληροφορείται η «Εποχή», παραμένει μέλος των Οικολόγων Πρασίνων και επικεφαλής του Πράσινου Ινστιτούτου.

Ίδρυση νέου πράσινου πολιτικού φορέα

Όσοι αποχώρησαν κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μια μικρή μερίδα στελεχών κινείται προς το νέο πολιτικό φορέα του Γιάνη Βσρουφάκη, ενώ η μεγαλύτερη ομάδα στελεχών κινείται στην κατεύθυνση δραστηριοποίησης μέσα από άλλον φορέα. Επικεφαλής αυτού του νέου φορέα της οικολογίας έχοντας λάβει τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής -που αποτελείται από 13 μέλη– τέθηκε ο Κώστας Καλογράνης. Σύμφωνα επίσης με τις πρώτες διατυπώσεις του νέου εγχειρήματος, στόχος είναι η αυτόνομη κάθοδος, προκειμένου να αποκτήσει η κοινωνία πολύ μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση.
Η κριτική του νέου πολιτικού φορέα, πέρα από την κριτική έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης, εστιάζεται κυρίως στην προβληματική πολιτική συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης και ιδίως του Γιάννη Τσιρώνη και δευτερευόντως του Γιώργου Δημαρά. Κυρίως η κριτική των στελεχών που έφυγαν, στρεφόταν στην απουσία προγραμματικής συνεννόησης με το μεγάλο εταίρο, ενώ θεωρούν ότι η κυβέρνηση αθέτησε μέρος των υποσχέσεων που έδωσε στην αρχή της θητείας της. Με αυτή τη νέα κίνηση, όπως υποστηρίζεται από πηγές της, φαίνεται να επανασυνδέονται στελέχη και μέλη του οικολογικού χώρου που είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν, επιδιώκοντας να διαδραματίσουν πολύ πιο ενεργό ρόλο.
Τελικά, καθόλου ευχάριστο το συνέδριο των Οικολόγων Πρασίνων, καθώς δεν οδήγησε στη συσπείρωση στο χώρο της πολιτικής οικολογίας. Αντίθετα, ίσως αποδειχθεί στο μέλλον ότι συνέβαλε στη ρευστοποίηση των δυνάμεων που αναφέρονται σε αυτόν.

Σ.Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet