40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ektroseis

 

Στις 22 Μαΐου συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ψήφιση του νόμου 194, τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Ιταλία. Μια μεγάλη νίκη των γυναικών μετά από πολύχρονους αγώνες και μια τελική μεγαλειώδη καμπάνια, στη διάρκεια της οποίας ένα εκατομμύριο γυναίκες είχαν υπογράψει ότι είχαν κάνει παράνομα έκτρωση. Πριν από την ψήφιση του νόμου η έκτρωση ήταν έγκλημα κατά της ζωής, επίσειε σοβαρή ποινή. Παρόλα αυτά, χιλιάδες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και καθολικές, κατέφευγαν σε παράνομες εκτρώσεις, σε επικίνδυνες συνθήκες. Ο νόμος έδωσε στη γυναίκα το δικαίωμα να αποφασίζει αυτή αποκλειστικά για το σώμα της. Το άρθρο 9 του νόμου έδωσε και στο ιατρικό προσωπικό το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης, δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα Επιτροπές, αποτελούμενες κυρίως από γυναίκες (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), που θα μεριμνούσαν για την εφαρμογή του νόμου. Τα επόμενα χρόνια μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι εκτρώσεις, αναπτύχθηκε η αντισύλληψη και μηδενίστηκαν ουσιαστικά οι θάνατοι.

Κίνδυνος οπισθοδρόμησης

Σαράντα χρόνια μετά τι συμβαίνει; Ο ιταλικός νόμος για τις εκτρώσεις είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη, γιατί δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες, νόμιμα, δωρεάν και με ασφάλεια στα δημόσια νοσοκομεία να αποφασίζουν αυτές για το σώμα τους, σε αντίθεση με άλλες καθολικές χώρες, όπως η Πολωνία, στην οποία επιτρέπεται η άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή την Ιρλανδία όπου μόνο ο πραγματικός και πιστοποιημένος από δύο γιατρούς κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας ενεργοποιεί το δικαίωμα. Η εφαρμογή του, όμως, γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο αριθμός των αντιρρησιών συνείδησης έχει αυξηθεί τρομακτικά. Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 60 με 70% στους γυναικολόγους και 50% στους αναισθησιολόγους, ενώ σε μερικές περιοχές, όπως στην Πούλια ή τη Σικελία, αγγίζει το 90%.
Τον περασμένο μήνα η ProVita, μια δραστήρια παραθρησκευτική ένωση, με στενές σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις και μεγάλη δράση ενάντια στις εκτρώσεις και τους γκέι, είχε αναρτήσει ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη ενός κτιρίου στο κέντρο της Ρώμης με την εικόνα ενός εμβρύου 11 εβδομάδων (το χρονικό όριο για την έκτρωση) και το μήνυμα «εσύ είσαι τώρα εδώ, γιατί η μαμά σου δεν έκανε έκτρωση». Το πανό κατέβηκε δύο μέρες αργότερα, με εντολή της δημάρχου, αφού το Διεθνές Σπίτι των Γυναικών (Casa Internazionale delle Donne), σε συνεργασία με άλλες φεμινιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν έντονα και συγκέντρωσαν 2.000 υπογραφές. Λίγες μέρες μετά, ως αντίποινα, τρία παιδιά ανάρτησαν στην είσοδο του Διεθνούς Σπιτιού Γυναικών ένα πανό με τον χαρακτηρισμό «194 Κρατική σφαγή», ενώ πέταξαν και φυλλάδια στον κήπο του Σπιτιού με το σύνθημα «η Ιταλία στους Ιταλούς». Το σύνθημα προέρχεται από τη θεωρία συνωμοσίας ότι υπάρχει κρυφό σχέδιο αντικατάστασης των αγέννητων παιδιών με μετανάστες, θεωρία που χρησιμοποιείται ως επιταγή για τις γυναίκες να γεννάνε αδιάκοπα για να σώσουν την Ιταλία από τους ξένους.

Αναγκαία η συνέχεια των αγώνων

ektroseis-2

Τον Απρίλιο επίσης κατατέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αίτημα με λίστα υπογραφών που συγκέντρωσαν ομάδες αδιάλλακτων καθολικών με τη στήριξη της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, που κυκλοφορεί επιδεικτικά με το ροζάριο στα δάκτυλά του, οι οποίοι από καιρό εναντιώνονται στο νόμο 194. Αν περάσει και από τη βουλή μια κανονιστική πράξη ενάντια στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, για την οποία ασκείται μεγάλη πίεση, τότε θα είναι γόνιμο το έδαφος για να τεθεί εκ νέου το ζήτημα του νόμου 194. Η αυτοτέλεια που κερδήθηκε σε ό,τι αφορά το γυναικείο σώμα, είχε ως αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αναγκαιότητα ότι δεν έπρεπε να σταματήσει η συζήτηση για καταστάσεις που αφορούσαν την καθημερινότητα και τη διαπαιδαγώγηση, επισημαίνουν πολλές φεμινίστριες. «Θα επιστρέψουμε σε μια νέα εκδοχή της βελόνας πλεξίματος («οικιακός» τρόπος πρόκλησης αποβολής), αφού το χάπι της επόμενη μέρας δύσκολα συνταγογραφείται και οι γυναίκες καταφεύγουν στην ανεξέλεγκτη λήψη αντισυλληπτικών, εις βάρος της υγείας τους, προκειμένου να πετύχουν την αποβολή;», αναρωτιούνται.
Και τι συμβαίνει σε μια γυναίκα όταν όλοι οι γιατροί είναι αντιρρησίες συνείδησης, ακόμα κι όταν η ζωή της κινδυνεύει άμεσα; Οι αντιρρησίες δεν εξαιρούν τη θεραπευτική έκτρωση, το έμβρυο, ακόμα κι αν είναι καταδικασμένο να μην επιζήσει, όσο υπάρχει ο χτύπος της καρδιάς προστατεύεται εις βάρος της υγείας της γυναίκας. Ένας θλιβερός μακρύς κατάλογος έχει συνταχθεί με θύματα γυναίκες που πέθαναν από σηψαιμία ή ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και οι γιατροί ήταν απλώς παρόντες.
Στις 22 Μαΐου οι Ιταλίδες με σύνθημα «Ελεύθερες εμείς να αποφασίζουμε πάντα» θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα. Και οι γυναίκες είναι αντιρρησίες συνείδησης, αντιστέκονται στα εγκλήματα που διαπράττονται στο σώμα τους.

Σοφία Ξυγκάκη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet