Εντυπώσεις από μια θεατρική παράσταση ασυνόδευτων προσφύγων και ελλήνων ηθοποιών

parastasi

Και ξαφνικά κοιτάς τη σκηνή και νομίζεις ότι αυτή η βαλίτσα που βλέπεις να αλλάζει χέρι, μια βαλίτσα γεμάτη από τη μικρή ή τη  μεγάλη ζωή του κάθε παιδιού, του κάθε ανθρώπου, είναι πια στο δικό σου χέρι. Θες να την κρατήσεις και να μοιραστείς όσα αυτή κουβαλάει. Τα όνειρα, τους φόβους, την ελπίδα και τον πόνο. Θες και εσύ να τη σηκώσεις. Να μοιραστείς το βάρος... να το κάνεις πιο υποφερτό.
Εκεί, λοιπόν, στη σκηνή του Ρεξ, Σάββατο βράδυ, έφηβοι πρόσφυγες από πέντε διαφορετικές χώρες (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και Πακιστάν) όλοι ηλικίας από 14 έως 19 ετών μαζί με έλληνες επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου ήταν εκεί με πόδια γυμνά, πατώντας χώμα, να μας δείξουν το δικό τους ταξίδι.
Μέσα από τη μοναδική γλώσσα του σώματος, τη γλώσσα της αγκαλιάς, του γέλιου, της κραυγής, τη γλώσσα του ονείρου, αλλά  και του φόβου ξεδιπλώθηκε η ιστορία δύο εφήβων που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στη Δύση, αλλά τελικά τίποτε δεν ήταν όπως τα περίμεναν.
Και ενώ στην αρχή προσπαθούσες να μαντέψεις ποιος ήταν πρόσφυγας και ποιος όχι, στο τέλος της παράστασης έβλεπες μόνο ένα. Ανθρώπους, μόνο ανθρώπους που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν, να παλέψουν, να ονειρευτούν, να ζήσουν και να «χωρέσουν» σε αυτόν τον κόσμο. Μία τόσο συγκινητική παράσταση !

 

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ», σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου παίζεται στο ισόγειο του ΡΕΞ στις 2-6/5 και 9-13/5, στις 21:00 και είναι στα πλαίσια  του πιλοτικού προγράμματος «Θέατρο στα Ελληνικά».
Ας σημειωθεί ότι κάποιοι από τους έφηβους που συμμετέχουν στην παράσταση ζουν στον Ελαιώνα, άλλοι σε δομές φιλοξενίας. Οι περισσότεροι είναι ασυνόδευτοι στην Ελλάδα, δηλαδή δεν έχουν κανέναν από την οικογένειά τους εδώ.

Μαρία Βολάκη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet