Όπως γράφαμε πρόσφατα, η κοινωνία του Βόλου είναι αναστατωμένη με το ζήτημα της καύσης RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δίπλα στο γραφικό προάστιο της Αγριάς. Η ανησυχία των πολιτών εκδηλώθηκε με κορυφαίο τρόπο στο συλλαλητήριο που έγινε στον Βόλο, στις 5 Μάη, με σύνθημα «Όχι στην καύση σκουπιδιών». Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή κυμαίνονται από τέσσερις μέχρι επτά χιλιάδες, ενώ όλοι αναγνωρίζουν πως για να βρούμε διαδήλωση αντίστοιχου μεγέθους στην πόλη θα πρέπει να ανατρέξουμε σε μια κινητοποίηση του 2011 την εποχή που είχε φουντώσει το κίνημα των πλατειών.
Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτών συμμετείχαν ο Ιατρικός Σύλλογος, το ΤΕΕ Μαγνησίας, η ΕΛΜΕ, πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ καλέσματα συμμετοχής είχαν βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοτικές κινήσεις της κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής αριστεράς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Το τελευταίο κάλεσμα προκάλεσε θυμηδία, καθώς κανένας από τη δημοτική αρχή δεν εμφανίστηκε στη συγκέντρωση. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος επιμένει στο σχέδιο του για κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών με σκοπό την παραγωγή SRF, ενός υλικού παραπλήσιου σε επικινδυνότητα με το RDF.
Στο προηγούμενο σημείωμα μας για το θέμα στην «Εποχή», αναφέραμε πως «η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας εντάθηκε πρόσφατα, όταν σε κινητοποίηση την 1η Απριλίου, έξω από το εργοστάσιο, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες συνέλεξαν δείγμα υλικού που προοριζόταν για καύση, το οποίο αποτελείται από σκουπίδια χωρίς καμιά σήμανση για την προέλευση και την ποιοτική τους σύνθεση».
Tα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού του υλικού, τα οποία ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια, δείχνουν ότι η επιχείρηση παραβίασε τους όρους της άδειας αφού η ποιοτική σύνθεση του δεν έχει καμιά σχέση με τις προδιαγραφές που αφορούν το RDF. Η ΑΓΕΤ αμφισβητεί τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου, ισχυριζόμενη ότι η δειγματοληψία δεν έγινε σωστά, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ότι ποτέ δεν παρέλαβε σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας.
Το υπουργείο ανακοίνωσε σειρά μέτρωνΣτην ανακοίνωση με την οποία καλούσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ασκούσε κριτική στην ΑΓΕΤ, για την παραβίαση των όρων της άδειας, και στην Περιφέρεια, που δεν ασκεί την αρμοδιότητα της να επιβάλει ποινές στην εταιρεία που φτάνουν μέχρι την ανάκληση της άδειας καύσης RDF. Ταυτόχρονα, εκτιμούσε ως θετικές τις απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου σε επερώτηση των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Μάκη Μπαλλή, με τις οποίες δεσμευόταν για αύξηση των ελέγχων και ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου.
Λίγες μέρες πριν το συλλαλητήριο, το υπουργείο έστειλε πρόσκληση σε φορείς της πόλης για τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου και Παρακολούθησης των Περιβαλλοντικών Ελέγχων. Στη σχετική συνεδρίαση που έγινε στην έδρα του υπουργείου, την Τετάρτη 9 Μάη, οι περισσότεροι από τους φορείς που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή ήταν επιφυλακτικοί για την αξιοπιστία τέτοιων διαδικασιών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το υπουργείο ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα όπως την εισαγωγή του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, τον εξαπλασιασμό των μετρήσεων των διοξινών και των φουρανίων, τη λειτουργία on line συστήματος μετρήσεων αέριων ρύπων με ελεύθερη πρόσβαση στην τοπική κοινωνία και τη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ (Πράσινο Ταμείο) μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα, για να διαπιστωθούν οι πηγές διάφορων οσμών και ατμοσφαιρικών ρύπων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Επίσης, ανακοίνωσε την οργάνωση νέας τυπικής δειγματοληψίας κατά τα προβλεπόμενα, από την επιχείρηση και την Περιφέρεια, στην οποία να παρίστανται κοινωνικοί εταίροι, όπως το ΤΕΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να διασφαλιστεί ότι και η κοινωνία αλλά και η πολιτεία θα έχουν στη διάθεσή τους θεσμικές πληροφορίες για το περιεχόμενο αυτού του φορτίου RDF. Τέλος, δήλωσε την υποστήριξη της πρότασης της Περιφέρειας για διεύρυνση του συστήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ένταξης της πρότασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Παραμένει ζητούμενο ο δημόσιος διάλογοςΠαραμένει ζητούμενο η ανταπόκριση των τοπικών φορέων στην ευθύνη συμμετοχής στην Επιτροπή και γενικότερα η διενέργεια ενός δημόσιου διάλογου με κυβερνητική πρωτοβουλία, στον οποίο θα ξεκαθαριστούν πτυχές του ζητήματος που παραμένουν θολές, θα δοθεί βήμα στις κινήσεις πολιτών και θα παρθούν σοβαρά υπόψη οι σοβαρές ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία παραμένει δικαιολογημένα άκρως επιφυλακτική και μόνο ένας σε βάθος διάλογος με όλους και όλες υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει προϋποθέσεις συναινετικής αντιμετώπισης του θέματος.
Ελένη Σπαθάρη