Σήμερα, Κυριακή, στις 10πμ, στο Αττικό Πάρκο διαμαρτυρία στο πλαίσιο παγκόσμιας κινητοποίησηςΤην περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε συνεργασία των γερμανικών οργανισμών ProWal και Whale and Dolphin Conservation Forum (WDSF) και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), παρουσία του ευρωβουλευτή Στέφαν Εκ, μέλους της GUE/NGL και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας ήταν η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία δελφινιών και η λειτουργία δελφινάριου στο Αττικό Πάρκο, όπου συμβαίνουν παραστάσεις με τη συμμετοχή των κητωδών. Η διαμαρτυρία θα επαναληφθεί αυτήν την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 10πμ, έξω από το Αττικό Πάρκο, στο πλαίσιο παγκόσμιας κινητοποίησης για το κλείσιμο των δελφιναρίων.
Η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που επιμένουν να συντηρούν δελφινάριο, τη στιγμή που το ένα μετά το άλλο κλείνουν. Μάλιστα, τα τελευταία δελφίνια που αγοράστηκαν, πριν από δύο χρόνια, από το Αττικό Πάρκο για τις εκεί παραστάσεις προέρχονται από δελφινάριο που έκλεισε στη Φιλανδία.
«Τα δελφίνια δεν θα έπρεπε να κρατούνται σε πισίνες για σόου ή άλλες εμπορικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέφαν Εκ. «Το μήνυμά μου προς τους υπεύθυνους είναι: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται δελφινάρια! Η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωτοπορήσει τώρα στο κλείσιμο της φυλακής των ευφυών αυτών θαλάσσιων θηλαστικών.»
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του WDSF, Γιούργκεν Ορτμίλερ, υπογράμμισε ότι «αυτή η εκστρατεία στην Αθήνα με έναν ευρωβουλευτή είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το κλείσιμο και άλλων φυλακών αυτών των ευαίσθητων θαλάσσιων θηλαστικών στην Ευρώπη».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ProWal, Αντρέας Μόρλοκ, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει καθήκον να βάλει ένα τέλος σε αυτό το θλιβερό κεφάλαιο. Μιλήσαμε με πολλούς Έλληνες σχετικά με τα δελφινάρια», συνέχισε, «και κανείς δεν υποστήριζε την αιχμαλωσία των δελφινιών. Όλοι τους ήταν πολύ οργισμένοι και πολλοί περιέγραψαν το θάνατο των έξι δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από το 2010 ως σκάνδαλο.»
Έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτώνΗ ΠΦΠΟ αναφέρει, για τη διαμαρτυρία της περασμένης Κυριακής, ότι ενημερώθηκαν εκατοντάδες πολίτες και μαθητές, που δυστυχώς συνέρρεαν να δουν τα δελφίνια-κλόουν και τα άλλα έγκλειστα και σε κατάθλιψη ζώα του ζωολογικού κήπου. Ήταν χαρακτηριστικό το έλλειμμα της ενημέρωσης του κόσμου για τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος των ζώων, ενώ επισκέπτες αποφάσισαν να ματαιώσουν την επίσκεψή τους μετά την ενημέρωσή τους και να φύγουν.
Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ, οι παραστάσεις που συντελούνται στο Αττικό Πάρκο με τη συμμετοχή δελφινιών, είναι παράνομες με βάση το νόμο 4039/12, κατ’ αντιστοιχία με την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα που επιτεύχθηκε με τον ίδιο νόμο, μετά από πολύχρονους αγώνες. Ενώ, όμως, η Ομοσπονδία προσέφυγε στον εισαγγελέα, αυτός αποφάνθηκε ότι δεν πρόκειται για παραστάσεις, συνεπώς δεν ισχύει ο εν λόγω νόμος για την περίπτωση του δελφιναρίου.
Νομικό παράθυρο που πρέπει να κλείσει«Για νομικό παράθυρο που πρέπει να κλείσει» έκανε λόγο και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Εποχή», είπε: «Υπάρχουν καταγγελίες από πάρα πολλούς ανθρώπους και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν κάνει αυτοψία. Έχει διαπιστωθεί ότι ο όρος εκπαιδευτικές παρουσίες χρησιμοποιείται καταχρηστικά για παρα στάσεις. Ως υπουργείο ΥΠΑΑΤ είχαμε καταθέσει και νωρίτερα τροπολογία, που δυστυχώς προτάχθηκε να προχωρήσει μαζί με το νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε και αποσύρθηκε, για τα ζώα συντροφιάς. Οπότε στο νομοσχέδιο που τελεί εν αναμονή για να κατατεθεί, έχω προτείνει συγκεκριμένα να οριστεί ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε δημόσια έκθεση κητωδών, τα οποία βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Ώστε οι ασκήσεις που προτάσσεται ότι χρειάζεται να γίνονται, να πραγματοποιούνται απουσία κοινού υποχρεωτικά.»
Το ζήτημα της αιχμαλωσίας, ωστόσο, είναι περισσότερο δύσκολο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο το οποίο να μπορούμε και εμείς να υποστηρίξουμε.» Δυστυχώς, ζώα που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία είναι πολύ δύσκολο να αφεθούν ελεύθερα με πραγματικές πιθανότητες να επιβιώσουν. Όσο για το πότε θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της αιχμαλωσίας, μάλλον είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν…
Ζωή Γεωργούλα