Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν δυναμικά στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην ΙερουσαλήμΜια συμβολική κίνηση τεράστιας σημασίας αλλάζει δραματικά τις διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ. Η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στη δυτική πλευρά της Ιερουσαλήμ σημαίνει την αρχή μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ παράλληλα είναι ίσως ένα σημάδι για τους Παλαιστίνιους ότι τα πλάνα για μια λύση δύο κρατών στην περιοχή δεν θα ευοδωθούν.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, αποφάσισε κάτι που δεν έχει κάνει κανένας προκάτοχός του ως τώρα, ούτε και κάποια άλλη χώρα που διατηρεί διπλωματικό σώμα στο Ισραήλ. Για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι μια ακόμη διπλωματική νίκη των τελευταίων μηνών, καθώς φαίνεται να κάνει διαρκείς προσπάθειες για μια διεθνή αναγέννηση του Ισραήλ. Πρόσφατα συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ινδίας και της Ιαπωνίας, ενώ επίσης ήταν καλεσμένος του Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα.
Η συμφωνία του αιώναΗ μετακόμιση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται λίγο πριν την «αποκάλυψη» του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τις σχέσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ και ήδη οι Παλαιστίνιοι φοβούνται τα χειρότερα. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος το ονομάζει «συμφωνία του αιώνα», μάλιστα ένα μέρος της φαίνεται να διέρρευσε προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα ευνοηθεί η ισραηλιτική πλευρά. Είναι γνωστές οι προθέσεις της παλαιστινιακής πλευράς να διατηρήσει την ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς τη θεωρεί τόσο σημαντική όσο και οι Ισραηλινοί, όμως στο σχέδιο ειρήνης του Τραμπ φαίνεται ότι πιθανότατα θα περιέχεται η πρόταση για μετακίνηση της παλαιστινιακής πρωτεύουσας στην Άμπου Ντι.
Αυτή η συμβολική κίνηση κινητοποίησε περισσότερο τους Παλαιστίνιους να οργανώσουν διαδηλώσεις που αναμένεται να κορυφωθούν στις 14 και 15 Μαΐου, την ημέρα της Ισραηλινής ανεξαρτησίας και ταυτόχρονα ημέρα καταστροφής για τους Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Παλαιστίνιοι έχουν οργανώσει διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ στις 14 Μαΐου στο σημείο όπου θα χτιστεί η νέα αμερικανική πρεσβεία.
Νεκροί και τραυματίες ΠαλαιστίνιοιΣτην Δυτική Όχθη και στη Γάζα, επίσης, οργανώνονται διαδηλώσεις και πορείες, λόγω της εβδομηκοστής επετείου της Νάκμπα, δηλαδή της μαζικής παλαιστινιακής εξόδου του 1948, όσο και για την αμερικανική στάση. Η επιτροπή της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ που εκπροσωπεί περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους έχει συνδιοργανώσει με διάφορους φορείς, θρησκευτικούς και μη, διαμαρτυρίες στην ανατολική πλευρά, έχοντας ως σύνθημα ότι «η Ιερουσαλήμ είναι μια αραβική, ισλαμική και μια χριστιανική πόλη». Στη Γάζα ήδη από τις 30 Μαρτίου διαμαρτυρίες με χιλιάδες Παλαιστίνιους ξέσπασαν κοντά στα σύνορα και θα μεγαλώσουν τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη και το υπουργείο Υγείας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 47 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τις 30 Μαρτίου ως τώρα και τραυμάτισε 8.536 άλλους, συμπεριλαμβανομένων 793 παιδιών.
Όσον αφορά τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, διεξήχθησαν και φέτος οι στρατιωτικές ασκήσεις πολεμικής αεροπορίας σε ελληνικό χώρο ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας η ετήσια τριήμερη άσκηση προσομοιώνει ένα πολύπλοκο περιβάλλον εναέριων επιθέσεων και τελείται μέσα στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων των χωρών. Στην πολεμική άσκηση συμμετείχαν διάφορες χώρες όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον τράβηξε όμως η συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρότι επισήμως δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Όλγα Βερελή