Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr


Mαγικό ταξίδι στη μουσική του Σιμπέλιους

H νεοσύστατη Mητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας φέρνει μια νέα μουσική πνοή στην Ελλάδα, διαγράφοντας ήδη από τα πρώτα της βήματα και τη θερμή αποδοχή του κοινού μια ελπιδοφόρα πορεία. Με το εμβληματικό έργο «Finlandia» του Γιαν Σιμπέλιους, ένα έργο που αποτέλεσε το δεύτερο εθνικό ύμνο της χώρας καθώς έδωσε με το μεγαλοπρεπή λυρισμό και τις δραματικές εκρήξεις του, έμπνευση στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Φινλανδών, ξεκινά το μαγικό ταξίδι στη μουσική του μεγάλου φιλανδού συνθέτη. Στη συνέχεια θα ακουστεί η πολύ γνωστή 2η Συμφωνία, χαρακτηριστικό δείγμα της κρυστάλλινης και αγνής από τους μουσικούς βερμπαλισμούς της εποχής του συνθετικής γραφής και αποτελεί επίσης ένα έργο ορόσημο ως προς τις αξιώσεις που καλείται να υπερβεί ένας μαέστρος, ώστε να ψηλαφίσει και να αποκαλύψει την ιδιαιτερότητα της μουσικής φυσιογνωμίας του Σιμπέλιους. Στις δύο συναυλίες θα μετέχουν δυο ξεχωριστοί σολίστ και κορυφαίοι μουσικοί της 80μελούς νεοσύστατης Mητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Αθήνας.
Στις 9 Μαρτίου, ο καταξιωμένος σολίστ και κορυφαίος τσελίστας, Κωνσταντίνος Σφέτσας θα ερμηνεύσει το κονσέρτο του Λουίτζι Μποκερίνι, Luigi Boccherini (in B-flat major, G.482), ενώ στις 10 Μαρτίου η αναγνωρισμένη φλαουτίστα, Ναταλία Γεράκη θα ερμηνεύσει τη Fantaisie Brillante του Φρανσουά Μπορν, Francois Borne (πάνω σε θέματα της Όπερας Carmen του Bizet).
Δευτέρα 9 Μαρτίου και Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 9μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τιμές Εισιτήριων: 18 ευρώ στο ταμείο την ημέρα της κάθε συναυλίας, 14 ευρώ προπώληση.

Για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Το Λιμάνι της Αγωνίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παρουσιάζοντας δύο αγωνίστριες δημιουργούς και το έργο τους: την Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ και την ποιητική της συλλογή «Ίχνη ζωής» και την Νένα Βενετσάνου, τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια προικισμένη με μια σπάνια φωνή, που προβάλλει διεθνώς το γυναικείο λόγο μέσα από πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες.
Το βιβλίο της Ελένης Πορτάλιου θα παρουσιάσουν ο Νίκος Γαζέπης, αρχιτέκτων και ο Παρασκευάς Καρασούλος, εκδότης της Μικρής Άρκτου, συγγραφέας. Τα Ποιήματα διαβάζουν η Ελένη Πορτάλιου και ο ηθοποιός Απόλλων Μπόλλας.  Συνοδεύει ο Γιώργος Καραγιάννης στην κλασική κιθάρα. Στη συνέχεια θα απολαύσουμε τη Νένα Βενετσάνου με την κιθάρα της και τη λυρική φωνή της σε μοναδικές ερμηνείες από το πλούσιο ρεπερτόριό της, που καλύπτει όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα. Είναι δεκτά τρόφιμα διαρκείας για το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης του Λιμανιού. Την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 7.30μ.μ., στο Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας (Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου). Είσοδος ελεύθερη.

Από την Ικαρία με αγάπη

Οι Παπιστάνοι έχουν συνδέσει το όνομα τους με την Ικαριώτικη παράδοση των πανηγυριών. Σε αυλές και σε πλατείες μεταφέρουν, από ψυχή σε ψυχή και με ψυχή, το Διονυσιακό συναίσθημα του γλεντιού, της ατέλειωτης χαράς, του ξένοιαστου καλοκαιριού, ταυτόσημου με το υπέροχο νησί της Ικαρίας. Από την Ικαρία, λοιπόν, οι Παπιστάνοι συνεχίζουν και φέτος την επιτυχημένη τους διαδρομή και τις εμφανίσεις τους στις πιο γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας.
Αυτή τη φορά, μας παρασύρουν σε μια μεταδιονυσιακή διάσταση, made in Ikaria, με την παρουσία όμως στο πρόγραμμα τους και αρκετών έντεχνων τραγουδιών! Μαζί τους όπως πάντα οι Θεολόγος Κάππος και Βιολέτα Ίκαρη στο τραγούδι καθώς και ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης στις κιθάρες και ο Δρόσος Σκυλας στα κρουστά. Οι Παπιστάνοι είναι οι: Χάρης Τσώρης-Καραπετης: ενορχήστρωση - τραγούδι - κιθάρα - μπουζούκι τρίχορδο, Κωνσταντίνος Καλογρίδης: λαούτο - μπουζούκι τετράχορδο, Ευθυμία Μαγγίρα: τραγούδι - φωνητικά, Νικός Κράτσας: βιολί.
Την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 9μ.μ., στη μουσική σκηνή του Ρυθμός Stage. Είσοδος στο μπαρ: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

“Ιούλιος Καίσαρ” μια νέα ελληνική όπερα

Φθόνος, διαφθορά, διαπλοκή, ύποπτες δοσοληψίες, ιδεολογικές συγκρούσεις, εξεγέρσεις, στο όνομα της δημοκρατίας. Ένα πολιτικό δράμα που θέτει διαχρονικά ερωτήματα για την εντιμότητα, την ελευθερία, την πολιτική αρχή, απεικονίζοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα και παραμένοντας διαρκώς επίκαιρο. Παίρνοντας αποστάσεις από τις ακαδημαϊκές προσεγγίσεις, ο γνωστός συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης πρωτοτυπεί εγκαταλείποντας την καθιερωμένη ορχηστρική συνοδεία στον αδόμενο λόγο. Την αντικαθιστά με έναν ευφάνταστο οργανικό συνδυασμό: εκκλησιαστικό όργανο, δύο πιάνα και σύνολο κρουστών. Εκτός από τους σολίστ, παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον η πολυπληθής χορωδία (150 άτομα) από χορωδούς και ηθοποιούς, αφού πρωταγωνιστής του έργου αναδεικνύεται εντέλει ο λαός. Το λιμπρέτο υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης, το ποιητικό κείμενο του οποίου βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σε αυτό το τολμηρό οπερατικό εγχείρημα, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συμπορεύεται με το Ωδείο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του. Σύμμαχός τους, η Χορωδία του ΟΤΕ υπό τη διδασκαλία του μαέστρου Δημήτρη Μπουζάνη.
Συντελεστές : Εκκλησιαστικό όργανο: Ουρανία Γκάσιου, πιάνο α΄ και β΄: Μαρία Ευστρατιάδη, Γιάννης Γιαννόπουλος, σύνολο κρουστών: Τάξη κρουστών Ωδείου Αθηνών Δημήτρη Δεσύλλα. Ερμηνεύουν οι: Βαγγέλης Μανιάτης, Νικήτας Γκρίτζαλης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Σταυρακάκης κ.ά. Ικέτες συγκλητικοί: Τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Λαός της Ρώμης: Χορωδία σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και Χορωδία του ΟΤΕ.
Την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 9, 15, 22 και 30 ευρώ. Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).

Vinyl is back

Η μυσταγωγία της ακρόασης του βινυλίου όταν η βελόνα του πικ-απ μπαίνει στα αυλάκια του και ο ζεστός ήχος του αναβλύζει από τα ηχεία, έφερε κοντά μια ομάδα ανθρώπων που δημιούργησε το Vinyl is back. Μια εκδήλωση που ζωντανεύει το όνειρο κάθε λάτρη της μουσικής, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε μαζικά ο κόσμος. Πρόκειται για τη κορυφαία διοργάνωση για το βινύλιο, έχοντας πλέον καταξιωθεί ως το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τη μουσική και τον ιδιαίτερο ήχο των δίσκων βινυλίου. Γρήγορα μάλιστα έγινε ένα «πάρκο ψυχαγωγίας» για τους μουσικόφιλους, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με τη μουσική. Μέσα από τα βινύλια ο μουσικόφιλος κυριολεκτικά «κοσκινίζει» τους μουσικούς και τις μπάντες, ενώ οι νεώτεροι λάτρεις του βινυλίου, που όλο και πληθαίνουν, ακούν καλλιτέχνες που μόνο από τον μεγαλύτερο αδερφό τους ή τους γονείς τους είχαν ακούσει.
Το Vinyl is back δίνει χώρο στην 7η τέχνη και κάνει αφιέρωμα στα μουσικά - και όχι μόνο - ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή και δημοσιογράφου Αντώνη Μποσκοΐτη με προβολή τριών ταινιών του.
θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: Σε πρώτη επίσημη παγκόσμια προβολή το ντοκιμαντέρ «Οδύσσειες σωμάτων - Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο» [Παρασκευή 13/3, Σάββατο 14/3, Κυριακή 15/3, στις 7.30μ.μ.], το «Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ» [Σάββατο 14/3 και Κυριακή 15/3, στις 5μ.μ.], το «Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού» [Σάββατο 14/3 και Κυριακή 15/3, στις 6.30μ.μ.]. Επίσης με αφορμή τα δισκάκια της σειράς «Τραγούδια στο βινύλιο με το χασάπικο νόημά τους» του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού το Vinyl is back θα φιλοξενήσει πέντε μικρές συναυλίες 13 & 15 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13/3, στις 5μ.μ.: ο Βασίλης Λέκκας και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Στις 7μ.μ.: η Μαρία Αναματερού. Την Κυριακή 15/3, στις 12μ.: η Σαββέρια Μαργιολά και ο Γιώτης Σαμαράς. Στις 1.30μ.μ.: ο Χάρης Μακρής. Στις 7μ.μ.: ο Μιχάλης Κουμπιός, η Ζωή Τηγανούρια και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.
Παρασκευή 13 Μαρτίου από τις 5 έως τις 9μ.μ., Σάββατο 14 και  Κυριακή 15 Μαρτίου, από τις 11π.μ. έως τις 9μ.μ., στο Κτίριο «Μηχανουργείο» (Δ12) στο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Είσοδος ελεύθερη όλες τις ημέρες.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet