roggas

Ως που μπορεί να φτάσει η διάσταση απόψεων στο ΚΙΝΑΛ; Η κ. Γεννηματά απείλησε με διαγραφές. Φαίνεται πως το Κέντρο δεν μπορεί να πλοηγήσει με ενότητα και σύμπνοια. Τα πολλά και διαφορετικά σχέδια που εξυφαίνονται από τα ξεχωριστά κέντρα εξουσίας μέσα στο σχήμα δεν μπορούν να πάρουν ενιαία μορφή

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τη στιγμή που έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και η ενότητα φαίνεται να είναι πιο εύθραυστη από ποτέ. Στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση με τίτλο «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα» μίλησε ο ίδιος, ο Νίκος Μουζέλης, ο Νίκος Μαραντζίδης και ο Γιώργος Σωτηρέλης. Ο κύριος Ραγκούσης εδώ και καιρό προκρίνει μια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε εναντίωση με τη συντηρητική ΝΔ. Με άλλα λόγια, δεν ακολουθεί την κεντρική γραμμή ίσων αποστάσεων από τα δυο μεγάλα κόμματα που έχει επιβάλει η κ. Γεννηματά.

Οι βλέψεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκδήλωση το κλίμα που έβγαινε ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μέρος της προοδευτικής παράταξης, την οποία το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αναγνωρίσει, και χρειάζεται σίγουρα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Πιο σαφής από όλους ο κ. Μουζέλης που τόνισε ότι μετεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συνεργαστούν. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης και Νίκος Ξυδάκης, πράγμα που προκάλεσε σάλο στο εσωτερικό του Κινήματος. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έγραψε: «αναρωτιέμαι αν κάποιος έχει κλείσει με ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο συμβόλαιο να κλείνει και εκδηλώσεις;». Ο κ. Ραγκούσης αντέδρασε γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «το «παραμύθι» διοργανώνω εκδηλώσεις για να καταλήξω στα ψηφοδέλτια άλλου κόμματος χιλιοπαιγμένο! Δυστυχώς, κάποιοι ψάχνουν κόμμα για να τους εκλέξει και όχι κόμμα για να εκλεγούν». Μάλιστα, μιλώντας ο ίδιος στις 9 Μαΐου στο Πρώτο Πρόγραμμα υποστήριξε ότι υπάρχει έδαφος για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των νέων δεδομένων (η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, οι εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η αναθεώρηση του Συντάγματος). Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήγμα κατά της διαπλοκής που επιχειρείται, με πρόσφατο παράδειγμα το σκάνδαλο Novartis, το οποίο όπως ανέφερε, είναι σκάνδαλο και όχι σκευωρία.

Η δεξιά όχθη

Οι αντιδράσεις στην εκδήλωση και τις δηλώσεις του κ. Ραγκούση ήρθαν από πολλά πρόσωπα, όπως ήταν φυσικό. Η κ. Γεννηματά σε απάντησή της στο Πρώτο Θέμα ήταν εξαιρετικά σαφής: «Έχουν γνώση οι φύλακες. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές, για να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και στο λαό. Προϋπόθεση, όμως, είναι η διασφάλιση της πολιτικής μας ενότητας. Γι’ αυτό η κοινωνική βάση της παράταξής μας που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων.
Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα, σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν.
Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας».

Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

Όμως η σύγκρουση τελικά κλιμακώθηκε και από άλλη σκοπιά. Η προτροπή της κ. Γεννηματά για εκλογές τώρα συνάντησε τις αντιδράσεις πολλών μέσα στο Κίνημα Αλλαγής και πρώτα από όλα του Ποταμιού. Η Σεβαστουπόλεως εξέδωσε μια λιτή όσο και αυστηρή ανακοίνωση, που στόχευε ευθέως την κ. Γεννηματά: «το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στο συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας». Η ΔΗΜΑΡ έδειξε να θέλει να παίξει πυροσβεστικό ρόλο: «οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις».
Ως που μπορεί να φτάσει η διάσταση απόψεων στο ΚΙΝΑΛ; Η κ. Γεννηματά απείλησε με διαγραφές. Φαίνεται πως το Κέντρο δεν μπορεί να πλοηγήσει με ενότητα και σύμπνοια. Τα πολλά και διαφορετικά σχέδια που εξυφαίνονται από τα ξεχωριστά κέντρα εξουσίας μέσα στο σχήμα δεν μπορούν να πάρουν ενιαία μορφή. Αν προσθέσει κανείς και το ειδικό βάρος του κ. Βενιζέλου στο δημόσιο λόγο και στο κοινοβούλιο, τότε τα πράγματα είναι σαφή. Η κ. Γεννηματά ή θα προχωρήσει πράγματι σε διαγραφές και ξεκαθάρισμα των μικροηγεμονιών ή θα προσπαθήσει συναινετικά να ενώσει το χώρο, έστω και ως τις εκλογές. Το πρώτο θα φέρει πίσω μια πολιτική προσπάθεια από το 2015. Το δεύτερο θα συγκροτήσει ένα σχήμα που στις εκλογές θα μιλάει με τόσες πολλές φωνές που κανείς από τους πολίτες δεν θα το καταλαβαίνει…

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet