epoxi-logo

Με την παρέμβασή της στις συνεχιζόμενες διεργασίες στο χώρο του κέντρου, η κ. Φ. Γεννηματά θέλησε να ανακόψει τον διάλογο που αναπτύσσεται στο χώρο αυτό παρά τη θέληση της ηγεσίας του. Ωστόσο, ο τρόπος που επέλεξε, που αποκαλύπτει εκνευρισμό αν όχι επίδειξη αρχηγισμού, όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά απεναντίας έκανε εκρηκτικό το κλίμα αποκαλύπτοντας με τον πιο τραχύ τρόπο τις ενυπάρχουσες σοβαρές διαφωνίες.
Το θεμελιώδες λάθος της ηγεσίας του χώρου και ιδιαίτερα της κας Γεννηματά είναι ότι ενώ η κεντροαριστερά διατρέχεται από μια κρίση προσανατολισμού, θεωρούν ότι αυτή προέρχεται από προσωπικές επιλογές και σχέδια ή διαφορές τακτικής. Επομένως, αυτό αντί να την οδηγήσει στην οργάνωση ενός διαλόγου για την ακολουθητέα πολιτική του Κέντρου στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και μάλιστα δίνοντας τη δυνατότητα να παρέμβει και η κοινωνία, απαίτησε εσωκομματική πειθαρχία, απειλώντας μάλιστα και λήψη μέτρων!
Διατυπώσεις «έως εδώ» και «καμία περαιτέρω ανοχή» και έμμεσες κατηγορίες σε «όσους αναζητούν την επόμενη εκλογική στέγη» ή «κυβερνητική θέση» αποκαλύπτοντας έναν αυταρχισμό δείχνουν ταυτόχρονα ότι δεν μετρούν με σύνεση ότι εν τέλει αφορούν είτε στελέχη όπως ο Γ. Παπανδρέου είτε τη βασική συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι. Γι΄ αυτό και ο εταίρος Θεοδωράκης απάντησε αμέσως και κοφτά με τη φράση «δεν δεχόμαστε εντολές». Αχρηστεύοντας έτσι, έμπρακτα, τις εντολές της προέδρου του, καθώς μέτρα εναντίον του θα σήμαιναν τη διάσπαση του ΚΙΝΑΛ και την αναδίπλωση σε ένα πληγωμένο ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, τόσο η παρέμβαση της κ. Γεννηματά όσο και αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ χωρίς να ρωτηθεί κανείς —π.χ. αίτημα εκλογών ή τοποθέτηση για Β΄ Αθηνών— ήταν επιβεβαίωση όλων των φόβων για πασοκοποίηση του ΚΙΝΑΛ και δημιουργία αρχηγικού κόμματος.
Αιτία –τρέχουσα– της κρίσης ήταν η μη στήριξη της πρότασης για εκλογές και οι διακεκριμένες τοποθετήσεις Θεοδωράκη σε διάφορα θέματα. Ενόχλησε ακόμα και η συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Α. Τσίπρα. Πρόβλημα, όμως, δημιούργησαν και οι πρωτοβουλίες Ραγκούση, διότι αποδείχθηκε «ότι αυτές συνάντησαν σοβαρή υποδοχή, ιδίως από διανοούμενους του χώρου —όπως οι Ν. Μουζέλης, Γ. Σωτηρέλης Ν. Μαραντζίδης κ.ά.— που δεν δέχονται την αντι-ΣΥΡΙΖΑ επιλογή, ενδιαφέρονται και επιλέγουν μια συμπόρευση της Σοσιαλδημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένο πρόγραμμα κ.τλ.
Ένα non paper που κυκλοφόρησε από τη Χαριλάου Τρικούπη αποκαλύπτει πλήρως το πού κινείται αυτή τη στιγμή η ηγεσία. Εμπεριέχει ένα απίστευτο υβρεολόγιο–λίβελο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να κόψει κάθε οδό διαλόγου. Δεν παρέλειψαν να επιτεθούν ακόμα και κατά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο. Η γραμμή της ίσης απόστασης από «δήθεν» είναι πια νεκρή σε κοινή θέα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet