Η Πικροδάφνη έχει χαρακτηριστεί ρέμα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, υδατόρεμα Α΄ Προτεραιότητας και υγρότοπος Β΄ Προτεραιότητας, αποτελώντας καταφύγιο άγριας ζωής και μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας. Αποτελεί το τελευταίο ανοιχτό ρέμα της Αττικής που με αγώνες οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν ανοιχτό και με άθικτη τη φυσική του κοίτη. «Υπάρχει ένα κίνημα εδώ και 25 χρόνια που στην αρχή προσπάθησε να αποχαρακτηριστεί το ρέμα από λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας και να μην σκεπαστεί και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην προστασία του από την τσιμεντοποίηση και τον εγκιβωτισμό», εξιστορεί ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μέλος της δημοτικής παράταξης «Μετέχω» του Αγίου Δημητρίου και μέλος του Δικτύου Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης. Στους αγώνες του το Δίκτυο κατάφερε με πολύμορφες κινητοποιήσεις να ανατρέψει τα σχέδια των δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών υπηρεσιών, διατηρώντας ως ένα βαθμό το ρέμα με ανοιχτή κοίτη. Η πιο πρόσφατη μάχη δόθηκε λίγες μέρες πριν, στις αρχές του Μαΐου, όταν εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή του Δικτύου εναντίον του εγκιβωτισμού ενός τμήματος του ρέματος που παραμένει ακόμα ακάλυπτο στα όρια του δήμου Ηλιούπολης. Κατά την εκδίκαση η πλευρά των κατοίκων είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της με άνεση χρόνου, προσπαθώντας να καταδείξει τον παρωχημένο χαρακτήρα των παρεμβάσεων που βασίζονται στον εγκιβωτισμό και την τσιμεντοποίηση των ρεμάτων κόντρα στη διεθνή πρακτική που πλέον τολμά την αποκάλυψη καλυμμένων ρεμάτων στα όρια της φυσικής του κοίτης. Εν αναμονή της απόφασης οι κάτοικοι της περιοχής και τα μέλη του Δικτύου τονίζουν τη σημασία της νίκης, καθώς θεωρούν ότι θα αποτελέσει οδηγό για τα υπόλοιπα ρέματα της Αττικής. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσει η Πικροδάφνη για ν’ ανοίξει το δρόμο για τα υπόλοιπα ρέματα της Αττικής» εξηγεί η κυρία Ευαγγελία Δημητρίου, μέλος τη Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης σε μια περίοδο που στην περιοχή της Ηλιούπολης εξακολουθούν οι αυθαιρεσίες του Δήμου της περιοχής.
Όπως μας εξηγεί η κ. Δημητρίου, λίγες μέρες μόνο μετά την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ, ο δήμος Ηλιούπολης προχώρησε σε έργα τσιμεντοποίησης στην περιοχή του Πάρκου Τζαβέλα. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει πραγματοποιηθεί το έργο της κατασκευής δύο συνδετηρίων αγωγών ομβρίων υδάτων (Σ1 & Σ2) οι οποίοι παροχετεύουν στο ρέμα της Πικροδάφνης νερά από το ρέμα Τραχώνων. Όπως μας εξηγεί το μέλος της Κι.Π.Η., το έργο αυτό για να κατασκευαστεί κατέστρεψε αρκετό πράσινο και αποψίλωσε μια περιοχή από στην πλειοψηφία τους υγιή δέντρα (19 κόπηκαν τον προηγούμενο Νοέμβριο χωρίς να υπάρχει άδεια από την πολεοδομία ή τη διεύθυνση δασών) και κατέστρεψε μια παιδική χαρά. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής εκείνης, μετά τις τελευταίες καταιγίδες ελέγχεται η χρησιμότητά των αγωγών, ενώ η μεταφορά νερού στο ρέμα της Πικροδάφνης από ρέματα εκτός λεκάνης απορροής (ρέμα Τραχώνων) ενέχει αρκετό ρίσκο.
Όπως μας εξηγεί η κ. Δημητρίου, με επιχείρημα την παράδοση του έργου από τον ανάδοχο του, προχώρησε σε μια κατ’ επίφαση αποκατάσταση του χώρου η οποία, όμως, περιοριζόταν μόνο στην αποκατάσταση της παιδικής χαράς, αυξάνοντας την επιφάνεια του μπετόν σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Τα έργα για την κατασκευή της παιδικής χαράς πραγματοποιούνται σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων ως πολεοδομικά αρρύθμιστη, χωρίς άδεια από την πολεοδομία, χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποια μελέτη από τον ανάδοχο και σε ένα ρέμα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί και έχει χαρακτηριστεί προστατευμένο. Παράλληλα, υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για την περιοχή αυτή, με βάση την οποία δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση σ’ αυτή αν δεν οριοθετηθεί πρώτα το σύνολο του ρέματος.
Οι κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά και αίτηση αναστολής των έργων στην πολεοδομία. Σύμφωνα με τη κ. Δημητρίου στο αστυνομικό τμήμα της Ηλιούπολης δεν παρουσιάστηκε καμία άδεια για το έργο, αντίθετα οι αστυνομικοί πείστηκαν από μια επιστολή του δημάρχου που προσκόμισαν οι αντιδήμαρχοι και από μια επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής που τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση του εργολάβου.
Επόμενος σταθμός των αγώνων του Δικτύου που ενώνει κατοίκους από τις περιοχές της Ηλιούπολης, του Π. Φαλήρου, του Αγίου Δημητρίου και του Αλίμου είναι κατάργηση της μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια Αττικής για την οριοθέτηση του ρέματος από τη Λεοφώρο Βουλιαγμένης ως τις εκβολές του. «Η μελέτη της Περιφέρειας οριοθετεί το ρέμα στη σημερινή του μορφή και το τσιμεντοποιεί με σαραζανέτια και καταστροφή πρασίνου. Έχουμε τις επιφυλάξεις μας για τη μελέτη αυτή» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου από τον Άγιο Δημήτριο, το μόνο δήμο που έχει πάρει απόφαση εναντίον της συγκεκριμένης μελέτης και έχει το ρέμα του ανοιχτό στη φυσική του κοίτη. Σύμφωνα με τον Αλέκο Ρήγα, μέλος της δημοτικής κίνησης Άνω Κάτω στο Καλαμάκι «η μελέτη που ατυχώς έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια δίνει μεγάλη έμφαση στα σαραζανέτια» στο 90% και των δύο πλευρών της κοίτης. Όπως μας εξηγεί ο κ. Ρήγας, στον Άλιμο, μια περιοχή που η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται μόνο για την εύκολη διέλευση των οχημάτων από την κοίτη του ρέματος, πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται συνήθως στην κοίτη του Αλίμου που έχει τσιμεντωθεί την ώρα που η απέναντι χωμάτινη κοίτη του Παλαιού Φαλήρου παραμένει ανεπηρέαστη. Η μελέτη της Περιφέρειας δεν αξιολογεί αυτά τα δεδομένα στις παρεμβάσεις (η μελέτη της Περιφέρειας μάς έχει απασχολήσει και στο φύλλο της 22ας Απριλίου με περισσότερες πληροφορίες για τις προβληματικές της).
Σύμφωνα με τους κατοίκους των περιοχών του ρέματος της Πικροδάφνης, αυτό θα πρέπει να οριοθετηθεί στη φυσική του κοίτη και να αποφευχθεί η σαραζανετοποίηση, ξεμπαζώνοντας κομμάτια που με την οικιστική ανάπτυξη μπαζώθηκαν —ήδη τις προηγούμενες μέρες κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα μέσα στην κοίτη του ρέματος στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου. «Η κυρίαρχη τάση στο εξωτερικό είναι να αποκαλύπτονται ρέματα που έχουν γίνει αγωγοί ομβρίων υδάτων» τονίζει ο κ. Ρήγας. «Έχει σώσει την Αττική από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις λόγω οικειοποίησης και επιχωματώσεων της περιοχής. Φανταστείτε ότι όλα τα ρέματα που έχουν σκεπαστεί μεταξύ Υμμητού και Σαρωνικού καταλήγουν στην Πικροδάφνη», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου.

Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet