Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr Λοξή τάξηΤο έργο του Ζάφου Ξαγοράρη με τίτλο «Λοξή τάξη» διερευνά τον τρόπο εκπαίδευσης ως έκφραση κοινωνικής αλλαγής. Οι συσχετίσεις που ενεργοποιεί αυτή η εγκατάσταση με τις κοινωνικές συνθήκες κάθε εποχής, την ιστορική μνήμη, τη φύση, την ύπαιθρο, τη γη αλλά και ο εφήμερος χαρακτήρας τής επιτόπιας εγκατάστασης, την εντάσσουν στην κατηγορία έργων που ασχολούνται με το «δημόσιο χώρο», με σκοπό να αναδείξουν τις συγκρούσεις που τον διέπουν, να μεταστρέψουν τον τρόπο που τον βιώνουμε, αλλά και να παρέμβουν στους σχηματισμούς και τις κοινωνικές κατανομές του, επιτρέποντας μια πιο δημοκρατική συμμετοχή. Η έννοια του λοξού μάς παρασύρει σε μια «στρεβλή» ματιά της εκπαίδευσης αλλά και της ιστορίας εκτάκτων συνθηκών διδασκαλίας, σε μία απόπειρα να απομακρυνθούμε από τις καθιερωμένες ιεραρχικές πρακτικές διδασκαλίας, ως υποχρεωτικής κατάρτισης, ως γνώσης που μεταδίδεται από «πάνω» προς τα «κάτω», προς όφελος μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου. Η εγκατάσταση θα εκτίθεται μέχρι τις 17 Μαΐου.
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)
Φεστιβάλ Inspire 2014 Ενεργοί ΧώροιΣτην τρίτη του διοργάνωση, το εικαστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Inspire εστιάζει στους ενεργούς χώρους. Ο Pierre Labat (FR), ο Νίκος Ναυρίδης (GR) και ο Hermann Pitz (DE) αναδεικνύουν διαφορετικές εκδοχές της συνθήκης της ενεργούς παρουσίας στο χώρο, μέσα από το σχέδιο και το κολάζ, τη βιντεοεγκατάσταση και την αναφορά στο θέατρο, την αρχιτεκτονική και την παρέμβαση στο χώρο. Η αναπνοή, η σιωπή, η προοπτική και η οπτική, η ιστορία των τεχνών, η πλαισίωση της κίνησης με διαφορετικούς τρόπους ανακαλούν διαφορετικές σχέσεις ανάμεσα στα έργα, τους καλλιτέχνες, τους θεατές, τα γεγονότα και το χρόνο. Το μοντέλο και η μακέτα ως τρόποι κατανόησης, οικειοποίησης και μεταμόρφωσης του χώρου, λειτουργούν ως εφαλτήρια για τη διερεύνηση της σχέσης των αντικειμένων με τους χώρους στους οποίους βρίσκονται.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310240002)
Ad somnumΤην Πέμπτη 12 Μαρτίου εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Θοδωρή Λάλου, μέσα από την οποία πραγματεύεται τα όσα συμβαίνουν στον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καλλιτέχνης αισθάνεται ευάλωτος –και απαλλαγμένος από κάθε ενοχή– μας προβάλλει τα όσα βλέπει στον ύπνο του, μας μεταφέρει τα ιπτάμενα κάστρα και τους κλόουν, τις τεράστιες φράουλες και τους ξυλοπόδαρους που συνθέτουν το δικό του προσωπικό παραμύθι, καλώντας μας να ανατρέξουμε στο δικό μας ονειρικό κόσμο. Η έκθεση διαρκεί έως τις 9 Απριλίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. - 2.30μ.μ. και 5.30 - 8.30μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο 11π.μ. - 4μ.μ.
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη, τηλ.: 2111823818)