ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Γενική άποψη της αίθουσας του συνεδρίου από το 2o Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: "Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει", στο Κλειστό Γυμναστήριο Π. Φαλήρου -Τae Kwon Do, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των μελών της Νομαρχιακής Οργάνωσης, με θέματα την λειτουργία του κόμματος, της ΝΕ και των Οργανώσεων Μελών αλλά και τον απολογισμό δράσης της ΝΕ, κλείνοντας ένα χρόνο από την εκλογή της.
Σκοπός ήταν όλα τα μέλη της ΝΕ, να συναντηθούν και να συζητήσουν, αδιαμεσολάβητα, χωρίς να έχουν προκύψει από κάποια εκλογική διαδικασία, γύρω από το οργανωτικό ζήτημα, με στόχο να εντοπιστούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα βελτιώσουν την λειτουργία των ΟΜ και τη δράση τους στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και του κόμματος συνολικά.

Ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος

Έγινε ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Είναι γεγονός, πως η λειτουργία του κόμματος αποτελεί ένα από τα θέματα που έχουν αναδεχθεί σε βασικό σημείο προβληματισμού των μελών του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Είναι σαφές πως σε καμιά περίπτωση το οργανωτικό ζήτημα, δεν μπορεί να διαχωριστεί από τα πολιτικά διακυβεύματα της εποχής, αλλά και ούτε και να οδηγηθεί σε οργανωτίστικες φόρμες. Κοινή αποδοχή η ανάγκη της ανασυγκρότησης και ισχυροποίησης του κόμματος ως του μοναδικού μέσου επαφής μας με την κοινωνία, ένος κόμματος μαζικού, αντίστοιχου με τις ανάγκες τις περιόδου και την πραγματική επιρροή του
Έντονη ήταν η κριτική για τη συνολική λειτουργία του κόμματος, της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και της ΚΕ, η οποία, δυστυχώς, δεν βελτιώθηκε μετά το Συνέδριο, όπως όλοι περίμεναν.  Οι αραιές συνεδριάσεις των οργάνων, η αδυναμία λειτουργίας ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου καθώς και η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικής, έχουν μετατρέψει το κόμμα σε παρακολουθητή της κυβέρνησης, τονίζουν τα μέλη. Χρειάζεται ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό, με διακριτό ρόλο απέναντι στη κυβέρνηση και με το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση των πραγμάτων, που ενώ θα ασκεί κριτική στο κυβερνητικό έργο, από την άλλη θα πρέπει να συνεισφέρει σε αυτό. Απαιτούνται συλλογική λειτουργία και συλλογικές αποφάσεις, έτσι ώστε το κόμμα να παράγει πολιτικές, αλλά και να εκφράζει τις διεκδικήσεις που υπάρχουν σήμερα και που αναπτύσσονται στην κοινωνία και τα κινήματα.

Με το βλέμμα στην κοινωνία

Γενικό συμπέρασμα από τη συζήτηση είναι ότι το κόμμα πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα προς την κοινωνία και το κοινωνικό σώμα. Πρέπει να οργανώσει και να κάνει συνεκτική την κοινωνική συμμαχία μαζί του. Στροφή, λοιπόν, και άνοιγμα προς την κοινωνία, με μαζικό προσανατολισμό, με στρατηγική συγκρότησης κοινωνικών μετώπων και ανάδειξη μαζικών κοινωνικών στελεχών. Είναι ζωτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει ζωντανό αντιπαράδειγμα στο πεδίο της κομματικής οργάνωσης, της μαζικότητας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας, της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του. Αποτελεί κομβικό ζήτημα πως θα δημιουργηθούν όροι συμμετοχής και όχι ανάθεσης στην μάχη που έχουμε να δώσουμε απέναντι στην κυρίαρχη αντίληψη που θέλει το ατομικό να κυριαρχεί του συλλογικού και των συλλογικών μορφών οργάνωσης της κοινωνίας.
Ανάλογα, πλούσια και διεξοδική, ήταν και η συζήτηση τόσο για τοπικά ζητήματα όσο και για τα θετικά της διαδικασίας των αναπτυξιακών συνεδρίων προσανατολίζοντας την κουβέντα στα ζητήματα που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, αλλά και την εξόδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο.
Κάνοντας, τέλος, τον δικό μας απολογισμό ως Νομαρχιακή Επιτροπή διαπιστώνουμε θετικά και αρνητικά στην λειτουργία μας, με τις τοποθετήσεις να εστιάζουν, κυρίως, στις αδυναμίες που υπάρχουν στην λειτουργία των ΟΜ, ενώ σημαντική παρατήρηση ήταν ότι τα ζητήματα που συζητιούνται οργανώσεις, πρέπει να μεταφέρονται και να απασχολούν τα ανώτερα όργανα του κόμματος.

Μεγάλες προκλήσεις ενόψει

Κοινή πεποίθηση είναι, ότι οι προκλήσεις που έρχονται είναι μεγάλες για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά για την Αριστερά. Ο σχεδιασμός για τη «νέα εποχή που έρχεται» πρέπει να αξιοποιεί την εμπειρία των τελευταίων τριών χρόνων, ώστε να ανοίξουμε ένα δρόμο σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που κινηθήκαμε μέχρι τώρα, ένα δρόμο με κατεύθυνση τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς που για δεκαετίες έδωσε αγώνες, μέχρι που έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της κυβέρνησης.
Παρόντες στην συζήτηση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, οι βουλευτές Α. Καββαδία, Α. Φλαμπουράρης και Ν. Φίλης και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης Ρ. Αξελός και η αντιπεριφεριάρχης κεντρικού τομέα Ε. Κυπριανίδου, όπου παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν στη συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον και προβληματισμό.
Η σύσκεψη μελών που πραγματοποιήθηκε αποτέλεσε την έναρξη ενός διαλόγου που θα συνεχιστεί στις ΟΜ, με σκοπό η ΝΕ να συμβάλει σε μια κουβέντα που έτσι και αλλιώς γίνεται και αποτελεί κεντρικό ζήτημα προβληματισμού στο σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι ένα κόμμα της αριστεράς, μαζικό, πλουραλιστικό, ριζοσπαστικό, με δημοκρατική λειτουργία, με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και σε αυτούς/ες που εκπροσωπεί. Πρέπει να πάμε σε μια κατεύθυνση υπονόμευσης του κάθε παλιού, αλλαγής του με έμπρακτη εφαρμογή αρχών και αξιών που έχουμε (συμμετοχή, δημόσια λογοδοσία, αξιολόγηση, υπονόμευση του νεοφιλελευθερισμού) και να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι είμαστε στην κυβέρνηση. Για να το καταφέρουμε αυτό, όμως, δεν αρκεί η ρητορεία. Χρειάζεται μεθοδολογία, επιμόρφωση, ανανέωση.

Νίκος Κούτσης
Συντονιστής ΝΕ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet