«Καταστροφή! Χειρότερα δεν μπορούσε να είναι». Αυτά έλεγαν, αναφορικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, Ιταλοί φίλοι που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Αθήνα και δεν μπορεί κανείς παρά να τους δώσει δίκιο.
Η ετήσια έκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής δείχνει 168 ηλικιωμένους ανά 100 νέους, καθώς και 5 εκατομμύρια πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που αυξήθηκε κατά 261.000 την τελευταία χρονιά. Η πολιτική των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν δίνει πολλές ελπίδες για τη μείωση αυτών των φαινομένων.
Η προγραμματική συμφωνία φαίνεται πως έχει λήξει. Μοιάζει πολύ περίεργο να ταιριάζει κανείς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με τον flat tax, που θα ευνοήσει τα μεγαλύτερα εισοδήματα, την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών με τις γρήγορες απελάσεις και επαναπροωθήσεις, την πολιτική των μεγάλων έργων με την αντίθεση στη σιδηροδρομική γραμμή για τρένα υψηλής ταχύτητας, το αίτημα για αυστηροποίηση των νόμων για την οπλοκατοχή με το αίτημα για ευνοϊκότερους νόμους στις περιπτώσεις νόμιμης άμυνας εντός της οικίας ενός πολίτη. Σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι πρέπει να είναι πιο εύκολο να σκοτώσεις τον εισβολέα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Να όμως που ο Ντι Μάιο με τον Σαλβίνι ταίριαξαν όλα αυτά τα αντικρουόμενα πράγματα.
Η Λέγκα είπε ναι στο εγγυημένο εισόδημα, αλλά μόνο με προσωρινή ισχύ. Κατόρθωσε επίσης να εισάγει την προοπτική κλεισίματος όλων των καταυλισμών Ρομά και επέβαλε τη συνέχιση των έργων στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Τορίνο - Λιόν. Επίσης, στους παιδικούς σταθμούς θα υπάρξουν εκπτώσεις μόνο για τις ιταλικές οικογένειες, ενώ στο αρχικό κείμενο που αφορούσε τα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών αναφερόταν η δωρεάν φοίτηση και «για τις οικογένειες αλλοδαπών που διαμένουν τουλάχιστον πέντε έτη στην Ιταλία».
Επιστρέφουν τα vouchers ως τρόπος πληρωμής των εργαζομένων, «υπό την προϋπόθεση μιας μεταρρύθμισης που θα καθιστά το εργαλείο αυτό απλό και σαφές», ένα μέτρο που, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις, θα οδηγήσει το συνδικάτο Cgil στο μονοπάτι του πολέμου.
Εκτός των άλλων, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να αναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τις μεταναστευτικές πολιτικές και τις πολιτικές χορήγησης ασύλου, να ανοίξει κέντρα απελάσεων σε κάθε περιφέρεια και να επιταχύνει τις διαδικασίες επαναπροώθησης.
Ενώ η Κομισιόν προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αλλάξει η μέχρι σήμερα πορεία της Ιταλίας, λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους της (2.300 δισεκατομμύρια), και ενώ το χρηματιστήριο ανεβοκατεβαίνει, η συμφωνία των δύο εταίρων προβλέπει την αλλαγή του νόμου για τις συντάξεις, με εισαγωγή του ποσοστού 100 (άθροισμα ηλικίας και εισφορών) και του ποσοστού 41 (μόνο χρόνια εισφορών) και με παράταση του πειραματικού μέτρου που επιτρέπει στις εργαζόμενες την έξοδο από την αγορά εργασίας σε ηλικία 57-58 ετών και με 35 χρόνια ένσημα. Προβλέπει επίσης την κατάργηση των λεγόμενων «χρυσών» συντάξεων των πολιτικών, αλλά μόνο εκείνων που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ καθαρά το μήνα.
Στο έγγραφο υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα επιχειρηθεί ο διαχωρισμός της δαπάνης για δημόσιες επενδύσεις από το τρέχον έλλειμμα στον προϋπολογισμό, καθώς και η υπόσχεση ότι η κυβέρνηση «θα δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτως ώστε τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών, που έχουν ήδη αγοραστεί από την ΕΚΤ μέσω quantitative easing, να αποκλείονται από τον υπολογισμό της σχέσης χρέους-ΑΕΠ».
Τον τελευταίο λόγο επί της συμφωνίας θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και τα μέλη των Πέντε Αστέρων που θα ψηφίσουν διαδικτυακά, ενώ οι φίλοι της Λέγκας θα ψηφίσουν σε περίπτερα που θα στηθούν σε διάφορες πόλεις.
Η συζήτηση για το όνομα του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη τελειώσει, όμως, ο χειρότερος εφιάλτης θα είναι ο Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών, εφόσον θεωρεί ότι πρέπει να το αναλάβει η Λέγκα «για να υπερασπίσει την ασφάλεια των συνόρων».
Το ερώτημα τώρα είναι: τι θα κάνουν τα ορφανά της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, που από απελπισία βρέθηκαν να ψηφίζουν τους Πέντε Αστέρες, ενώ τελικά βρέθηκαν μαζί με τον Σαλβίνι, που απεχθάνονται; Μάλλον η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει, αλλά και τα ορφανά μάλλον θα ορφανέψουν για δεύτερη φορά.

Τόνια Τσίτσοβιτς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet