karavel

Η πύκνωση των πολιτικών εξελίξεων και η πορεία προς το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων, καθώς εισάγει τη χώρα και την κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά σε μια νέα περίοδο, προκαλεί ζυμώσεις και στο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εύλογο διότι το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί «μετά», θα καθορίσει τις εξελίξεις για μακρύ χρονικό διάστημα.
Το «μετά» αποτέλεσε και το θέμα συζήτησης, μαζί με εκτίμηση του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, της πανελλαδικής σύσκεψης και του ιδεολογικού ρεύματος 53+, λίγες εβδομάδες πριν. Την προηγούμενη Τρίτη, στο Κάραβελ, συγκροτήθηκε, με την ευθύνη 11 συντρόφων και συντροφισσών μελών της Κ.Ε. και του Π.Γ. μια άλλη σύσκεψη με παρεμφερές περιεχόμενο. Η πρόσκληση ανέφερε ότι συγκαλείται «για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις προκλήσεις του αύριο!» Οι 11 προσκαλούντες ήταν οι εξής: Γιάννης Βουλγαράκης , Κώστας Ζαχαριάδης, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, Πέτρος Καραγεώργος, Αντώνης Κοτσακάς, Δημήτρης Μακελλάρης, Αναστασία Σαπουνά, Νίκος Σκορίνης, Χρήστος Στάικος, Αγγελίνα Χατζοπούλου, Αλέξης Χριστόπουλος.
Τις εισηγήσεις στο σώμα της σύσκεψης, που ήταν ευρύ και πολυπληθές καθώς η αίθουσα 350 περίπου θέσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτη και με πολλούς όρθιους, έγιναν από τους Πέτρο Καραγεώργο, Νίκο Σκορίνη, Αλέξη Χριστόπουλο, Αντώνη Κοτσακά, με ένα ορισμένο καταμερισμό για να πιάνει ολόκληρη τη θεματολογία. Όσοι γνώριζαν την τοπογραφία των τάσεων και γενικά των ρευμάτων στο κόμμα, συμπέραναν ότι την πολιτική ευθύνη της πρόσκλησης είχαν στελέχη που προέρχονταν από την Πλατφόρμα 2010, τους συντρόφους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Ενωτική Κίνηση.

Η πρόταση επανεκκίνησης

Κύριος στόχος, κατά τους ομιλητές, πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι η επανεκκίνηση του κόμματος, το οποίο «οφείλει να αντιστοιχήσει την εν γένει πολιτική την επιρροή του, με την κοινωνική δικτύωση». Οφείλει, επίσης, «να παραμένει μόνιμα και σταθερά στις επάλξεις, ώστε να είναι ανοιχτός και διαυγής ο στρατηγικός του στόχος και να εμβαθύνεται διαρκώς το περιεχόμενο της πολιτικής του». «Διότι», υποστήριζαν, «πρέπει να υπερβούμε την παρούσα κατάσταση στη λειτουργία του κόμματος και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του, προκειμένου τα μέλη του να συμμετέχουν και να εκφράζονται». Και κατέληγαν ότι «όσοι και όσες υπογράφουν την πρόσκληση αυτή, ανέλαβαν την πρωτοβουλία, ώστε να τεθούν οι παραπάνω προβληματισμοί, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, σε όλα τα μέλη του κόμματος ανεξαιρέτως». «Στόχος», επομένως, «είναι η ώριμη και διεξοδική συζήτηση, που θα επιτρέψει σε ολόκληρο το κόμμα να προχωρήσει στην κατεύθυνση που απαιτεί η συγκυρία».
Η μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη, μάλλον, εξέφραζε την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο του κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως για την καθόλου καλή κατάστασή του. Αυτό το έβλεπε κανείς στη σύνθεση του ακροατηρίου, που είχε πάρα πολλούς «ανένταχτους» και «ανένταχτες» από τάσεις και την κριτική που ασκήθηκε στους εισηγητές-διοργανωτές για την ανεπάρκεια των εισηγήσεων τους και κυρίως τις αντιφάσεις που αναδείχθηκαν ευθύς εξ αρχής από το περιεχόμενο της πρόσκλησης και τις εισηγήσεις.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε από ομιλητές ήταν πως είναι δυνατόν ο σωστός στόχος της επανεκκίνησης να τίθεται από στελέχη της πλειοψηφίας της ηγεσίας και, θεωρητικά, δεν τους εμπόδισε κανείς να έχουν από καιρό αναζωογονήσει το κόμμα, όταν μάλιστα ήταν βασικό σημείο πίεσης από ιδεολογικά ρεύματα όπως οι 53+, αλλά και άλλους συντρόφους και συντρόφισσες.
Το δεύτερο σημείο που τέθηκε, ως μια ακόμη αντίφαση, ήταν γιατί αυτή η σοβαρή συζήτηση θα έπρεπε να γίνει δίπλα από το κόμμα και όχι μέσα στο κόμμα. Γιατί αυτή η ατζέντα θεμάτων δεν πρέπει να τεθεί σ΄ όλον τον κόσμο του κόμματος και τους φίλους του. Ιδίως, που οι 11 της πρωτοβουλίας, μαζί με άλλους που δεν υπέγραψαν, είχαν την πλειοψηφία αν ήθελαν –και έπρεπε– να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση. Πώς θα μεγαλώσει το κόμμα, τέθηκε το ερώτημα: εμπλέκοντας το συνολικά και θεσμικά σε ένα προβληματισμό ή παρακάμπτοντάς το, όπως υπονοείται από τη νέα τάση; Χωρίς τη συμμετοχή των μελών του κόμματος πώς θα εργαστούμε για το «μετά» με επάρκεια;
Το τρίτο σημείο που τέθηκε, ως ένα είδος μείζονος αντίφασης, ήταν το πού ακριβώς αποβλέπει, οργανωτικά, η σύσκεψη. Οι εισηγητές δεν φάνηκε να έχουν ενιαία άποψη επ΄ αυτού, ήταν σαφείς οι αποχρώσεις. Έμμεσα έγινε κριτική στην ύπαρξη των τάσεων στο κόμμα –στην εκκίνηση της πρωτοβουλίας το αντιτασικό κλίμα ήταν θερμότερο, αλλά στην πορεία μαζεύτηκε– ως πηγή δημιουργίας εμποδίων. Ταυτόχρονα, όμως, κάτι που τέθηκε από πολλούς επικριτικά ως ασυνέπεια, καλούσαν τους συμμετέχοντες, τα μέλη γενικώς να πάρουν μέρος στην υπό συγκρότηση μεγάλη τάση –άφηναν κι αυτό ακόμα ασαφές– που είναι προς το παρόν όμως αβάπτιστη...
Αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν από ομιλητές και ομιλήτριες δεν απαντήθηκαν στο τέλος ούτε ενδιάμεσα από υποστηρικτές της πρωτοβουλίας.
Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να γίνει η πανελλαδική σύσκεψη που θα ορίσει και τα φυσιογνωμικά στοιχεία και την ονομασία της τάσης.

Κυριακή Χρονοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet