roggas

Την Τετάρτη η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τον κ. Θεοδωράκη έτσι ώστε να επιλυθούν διαφορές και να συγκροτηθεί μια ενιαία επικοινωνιακά πολιτική ρητορική προς τα ΜΜΕ και τους πολίτες. Το αίτημα της κ. Γεννηματά για πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη του προγράμματος έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη τη συμμαχική δομή, με τον κ. Θεοδωράκη να θεωρεί πως το Ποτάμι αδειάστηκε. Στην ατζέντα της συνάντησης, ανάμεσα σε άλλα, τέθηκε το θέμα της κοινής στάσης των δυο κομμάτων στη Βουλή σε σχέση με το σκάνδαλο Νοβάρτις και τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή την Παρασκευή. Ακόμα, συζητήθηκε η κοινοβουλευτική στάση του φορέα για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη.
Λύθηκαν, λοιπόν, τα προβλήματα του χώρου έπειτα από μια συνάντηση των αρχηγών των δυο συνιστωσών; Προφανώς, όχι. Έπειτα, όμως, από την έκρηξη έπρεπε να επικρατήσει νηνεμία, γιατί, πράγματι, τα καυτά κοινοβουλευτικά και πολιτικά θέματα που είναι προ των πυλών απαιτούν τουλάχιστον επιφανειακά ενιαία φωνή. Άλλωστε, ο φιλικός Τύπος έπρεπε να γεμίσει με θετικά δημοσιεύματα για το ενιαίο εγχείρημα.

Η πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Σε αυτό το πλαίσιο το Κίνημα έκανε τις δικές του προτάσεις σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Συνοπτικά, προτείνει ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και προτείνει το εκλογικό μπόνους να δίνεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% και ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες. Συμφωνεί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, αλλά παράλληλα συμπλέει με το αίτημα της ΝΔ για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Τέλος, το ΚΙΝΑΛ πρότεινε μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Προτείνει να ασκείται ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών από επιτροπή υπό την προεδρία υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί. Ακόμα, προτείνει την υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κόφτη δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος και να δημοσιοποιούνται οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ. Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή τη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Oι σημερινοί φόροι δεν του αρκούν. Θέλει κι άλλους», υπογράμμισε το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Γι’ αυτό προφανώς συμφώνησε και στη μείωση του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ από τις αρχές του 2020».

Συνέχεια διαμάχης

Ωστόσο, οι διαμάχες καλά κρατούν. Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο Action 24 τόνισε για πολλοστή φορά πως η όποια ενδεχόμενη συνεργασία του χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ τον βρίσκει κάθετα αντίθετο και στήριξε την πρόεδρο στο αίτημά της για πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε στο Protagon ότι υπάρχουν νέα δεδομένα και στρατηγικής σημασίας ανοιχτά θέματα για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και, με αυτήν την έννοια, δεν πρέπει να αποκλείεται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τοποθετήθηκε και στις πολλές κατηγορίες που εξαπολύθηκαν από συντρόφους του για προσχώρησή του στο κυβερνόν κόμμα. Τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μου ζήτησε να προσχωρήσω στις τάξεις του ή οτιδήποτε άλλο. Προσωπικά ποτέ δεν διανοήθηκα να ζητήσω το παραμικρό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι λέω, το λέω ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής γιατί το πιστεύω».
Από τη μεριά του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης κοινοποίησε την απόφαση της Σεβαστουπόλεως να στηρίξει την κυβερνητική λύση στο Μακεδονικό, αν ικανοποιεί το Ποτάμι. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο επικεφαλής του Ποταμιού ισχυρίστηκε πως η σύμπραξη του κόμματος του με το ΠΑΣΟΚ είναι υπό όρους και αξιολογείται καθημερινά. Ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματός του και μάλιστα φαίνεται να κινδυνεύει περαιτέρω. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας το Παρόν, αναφέρεται πως τρεις βουλευτές του Ποταμιού κοιτάζουν προς τη ΝΔ και άλλοι (επίσης τρεις) κοιτάνε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet