nd

Του Ρένου Γεωργίου

Οσο πλησιάζει η ώρα που τα διάφορα σκάνδαλα θα πάρουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη και οι πρωταγωνιστές τους κινδυνεύουν να βρεθούν, το λιγότερο, εκτός πολιτικής σκηνής, τα αλληλομαχαιρώματα δείχνουν να κοπάζουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι διάφορες φατρίες είτε μένουν ουδέτερες, όπως οι «Καραμανλικοί», είτε ενισχύουν το πρόσωπο του αρχηγού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως οι «Σαμαρικοί», οι οποίοι άλλωστε τον έβαλαν σε αυτή τη θέση «μέχρι να δουν τι θα κάνουν». Ξέρουν καλά ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, στο σημερινό πολιτικό σκηνικό και η συσπείρωση γύρω από τον αρχηγό, ο οποίος τρώει όλα τα βέλη και θα φάει ακόμα περισσότερα στο εγγύς μέλλον, μόνο κερδισμένους μπορεί να τους βγάλει.
Σε κάθε περίπτωση δεν του δημιουργούν πλέον τα προβλήματα που του δημιουργούσαν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Απτό παράδειγμα οι εκλογές που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με κοινή συναίνεση σε κάθε Τοπική και Νομαρχιακή Επιτροπή κατέβηκαν ένας ή δύο υποψήφιοι «για να μη σκοτωθούν μεταξύ τους αν ήταν περισσότεροι», όπως είπε στην «Εποχή» πηγή μέσα από τη Νέα Δημοκρατία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα παζάρια είχαν γίνει νωρίτερα και η κάθε φατρία πήρε τα στελέχη που της αναλογούν και δεν χρειάστηκε, πλην της Πέλλας όπου δεν βρέθηκε εξ αρχής λύση, να γίνει δεύτερος γύρος εκλογών. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο υποψήφιος για την κάθε θέση ήταν μόνο ένας και ο ψηφοφόρος είτε σταύρωνε το μοναδικό όνομα του ψηφοδελτίου, οπότε η ψήφος του υπολογίστηκε στις θετικές, είτε έριχνε το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό προτίμησης, οπότε υπολογιζόταν στα «λευκά».

Εχθρός ο ίδιος του ο εαυτός

Αν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, λοιπόν, για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα δημιουργούν προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτός που με συνέπεια συνεχίζει να το κάνει, είναι κατ’ αρχάς ο ίδιος του ο εαυτός και κατά δεύτερον το στενό περιβάλλον και οι σύμβουλοι του. Μη έχοντας πολιτική πρόταση, αρθρώνει λόγο χωρίς περιεχόμενο και γι’ αυτό χωρίς αξιόπιστο στόχο. Την «αριστερή παρένθεση» την αντικατέστησαν «οι εκλογές εδώ και τώρα» και όταν και αυτό δεν πέρασε στο ευρύ κοινό, ήρθαν το ένα μετά το άλλο τα αποτυχημένα σλόγκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο Μοσχάτο εξετάζουν για το επόμενο διάστημα δύο σενάρια. Το πρώτο είναι «μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση», που θα πλασαριστεί δυναμικά μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να επικαλύψει τα εκλογικά κέρδη που προσδοκά η κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο. Το δεύτερο και με δεδομένη τη μεγάλη προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, για το όνομα της γειτονικής χώρας, «εκλογές για το Σκοπιανό». Με αυτό στοχεύουν στην απόσυρση των ΑΝΕΛ από την κυβερνητική συνεργασία και θεωρούν ότι ο Πάνος Καμμένος θα το επιλέξει ως μόνο μέσο για την πολιτική του επιβίωση.
Οι άνθρωποι του συντηρητικού χώρου έχουν διαφορετικά προτάγματα στη δράση τους σε σχέση με τους ανθρώπους της Αριστεράς. Υποστηρίζουν την προτεραιότητα του ατομικού κέρδους έναντι του κοινωνικού και επιδιώκουν, για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έως και την εξάλειψη των αρμοδιοτήτων των κρατικών υπηρεσιών. Συχνά, οι δραστήριοι ιδιώτες στους διάφορους τομείς δεν ασχολούνται με τα κοινά, πόσο δε με το κόμμα που ο αρχηγός του υπηρετεί συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και όχι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι χρησιμοποιεί στο επιτελείο του στελέχη από την ελεύθερη αγορά, τα οποία, όμως, δεν διέπονται υποχρεωτικά από μια ενιαία λογική. Πολύ δε περισσότερο όταν προκρίνονται επιχειρήματα που αντί να αντλούνται από την κοινωνία, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει καμία επαφή, χτίζονται σε γραφεία και διαδρόμους, με μαρκετινίστικες λογικές εντυπωσιασμού. Πώς αλλιώς μπορούν να ερμηνευτούν φαινόμενα όπως:
η «διαρροή» αποτελεσμάτων μυστικής δημοσκόπησης, που έγινε στα μέσα της εβδομάδος, σύμφωνα με την οποία η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 19 ποσοστιαίες μονάδες,
η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στη βουλή που είπε ότι «το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης»
οι σκηνοθετημένοι αστεϊσμοί με την σύντροφό του, Μαρέβα, λόγω της ανθρώπινης αμέλειας να ξεχαστεί ένα διαβατήριο
η δήλωση, τέλος, του επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε δημοσιογράφους, ο οποίος είπε ότι: «Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία κυβέρνηση…». Ποιοι φιλοδοξούν; Τι είναι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet