Μέρκελ: “Η Γαλλία σε καλό δρόμο” αλλά η Λεπέν ενισχύεται

Στη Γαλλία, στις 22 Μαρτίου, στήνονται οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση. Προβλέπεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις –και τις μετρήσεις– ότι η κυβέρνηση των σοσιαλιστών θα υποστεί βαριά ήττα, και μαζί με αυτή ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Γιατί το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να βγει ενισχυμένο σημαντικά, έτσι ώστε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 29 του μήνα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς δείχνει τελευταία να ανησυχεί για την κατάσταση αυτή, χωρίς όμως να εγκαταλείπει την πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μετά την επικύρωση με προεδρικό διάταγμα του νόμου Μακρόν για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ετοιμάζει και νέο πακέτο μέτρων, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην «Ελ Παΐς», με αντάλλαγμα τα δύο χρόνια χάρη για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες. Την πολιτική αυτή χαιρέτισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «η Γαλλία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο». Δηλαδή, στο δρόμο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που οδηγεί, μετά τη μετάδοση της οικονομικής κρίσης, και «στη μετάδοση της πολιτικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης, τόσο στον Νότο όσο και στον Βορρά», αναφέρει η «Λα Τριμπιούν».

Εκλογές χωρίς συζήτηση

Η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς προχώρησε στην προκήρυξη των εκλογών, χωρίς –κι αυτό είναι το παράδοξο –να έχει γίνει καμία σοβαρή συζήτηση και να καθοριστούν οι αρμοδιότητες των νέων συμβουλίων. Αντί μιας τέτοιας συζήτησης, οι γάλλοι πολίτες βρέθηκαν μπροστά σε μια απίστευτη προβολή του Εθνικού Μετώπου. «Από το πρωί μέχρι το βράδυ όλα τα μίντια ηλεκτρονικά και έντυπα είχαν κάτι ενδιαφέρον να παρουσιάσουν για τη Μαρίν Λεπέν», αναφέρει το περιοδικό «Regards». Αυτή η προβολή δεν είναι τυχαία, έχει σχέση με την αποτυχία τής κυβερνητικής πολιτικής των σοσιαλιστών. Με την αποδυνάμωση της δεξιάς που βρίσκεται σε κρίση, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί να την αντιστρέψει. Η μόνη του ικανότητα είναι η ανακύκλωση των παλιών θέσεων, που αποδοκιμάστηκαν από τους ψηφοφόρους πριν δύο χρόνια. Συνδέεται με τις επιδιώξεις ισχυρών δυνάμεων και επιχειρηματικούς κύκλους που αποφάσισαν «να παίξουν με τη φωτιά, την άκρα δεξιά και την οικογένεια Λεπέν», γράφει η «Ουμανιτέ».
Ο Πιερ Λοράν, γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ και του Μετώπου της Αριστεράς, κατήγγειλε τα «ψηφοδέλτια της ντροπής» του Εθνικού Μετώπου. Η Λεπέν, για να συμπληρώσει τα ψηφοδέλτιά της, επιστράτευσε όλα τα ακραία αντικοινωνικά στοιχεία, που διακήρυτταν ανοιχτά το μίσος και την ξενοφοβία, ενέχονται σε πράξεις αντισημιτικές και ισλαμοφοβικές, ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες. Το γεγονός αυτό αναγνώρισε και ο σχολιαστής Ροζέ Κουκιερμάν, ο οποίος έγραψε ότι προφανώς «πίσω από τη Μαρίν Λεπέν, που είναι προσωπικά άψογη, υπάρχουν όλοι οι θαυμαστές της κυβέρνησης του Βισύ και του Πετέν που συνθηκολόγησε με τα ναζιστικά στρατεύματα στο Βισύ».
Ένας άλλος έγραψε: «Εγώ προτιμώ να σφίγγω το χέρι της Μαρίν Λεπέν παρά ενός υπεύθυνου του Μετώπου της Αριστεράς, που διαδηλώνει δίπλα δίπλα με κάποιον που κρατάει τη σημαία της Χαμάς και της Χεσμπολά». Ο λόγος της Λεπέν κατά των ξένων εργατών είναι ο «δούρειος ίππος» κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξάλλου, η ίδια δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατοπίζεται, όπως έδειξε πρόσφατα με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα…

Το Μέτωπο της Αριστεράς

Οι δυνάμεις του Μετώπου της Αριστεράς μετέχουν στις εκλογές σε διευρυμένους συνδυασμούς με τους Οικολόγους, το νέο κόμμα Nouvelles Donne, τους σοσιαλιστές που διαφωνούν με την πολιτική τού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Όλες αυτές οι δυνάμεις επιχειρούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να οικοδομήσουν μια συμμαχία που θα έχει προοπτική. Τώρα παρουσιάζουν συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και σχεδόν σε όλα τα καντόνια, ελπίζοντας ότι θα έχουν ισχυρή παρουσία στο δεύτερο γύρο.
Μ. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet