Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

Giovanni Anselmo

Από τους πρωτοπόρους της Arte Povera, ο Giovanni Anselmo συνέβαλε καθοριστικά στην αναδιαμόρφωση της τέχνης και στη στροφή της μακριά από τις παραδοσιακές φόρμες. Εμπνευσμένος από την παρατήρηση των αόρατων φυσικών δυνάμεων, όπως είναι η βαρύτητα και ο ηλεκτρομαγνητισμός, δημιουργεί γλυπτά και αντικείμενα, διάφορα είδη πέτρας, φυτά και διάφορες οργανικές ουσίες. Η προσέγγισή του είναι πάντα ανθρωποκεντρική, γι’ αυτό και καλεί άμεσα το θεατή να εμπλακεί κριτικά με το έργο του και να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Ουσιαστικά, ο καλλιτέχνης διερευνά τις δυνατότητες «εξανθρωπισμού της απότομης απόστασης» που χωρίζει τον άνθρωπο από τα αστέρια και την τοποθέτησή του μέσα στο σύμπαν. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζει χαρακτηριστικά έργα της δουλειάς του, όπως το Particolare (λεπτομέρεια, ξεχωριστό, ειδικό): Έργο καθαρά εννοιολογικό, αποτελούμενο από την προβολή αυτής της λέξης, που γίνεται ορατή μόνο όταν κάποιο αντικείμενο συναντήσει την ακτίνα προβολής –διαφορετικά χάνεται στο άπειρο.
Bernier/ Eliades (Επταχάλκου 11, Αθήνα, τηλ.: 2103413935)

Μπλε

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Ιουνίου η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Χατζή με θέμα το νερό, αυτό το θεμελιακό και αρχέγονο στοιχείο. Η καλλιτέχνιδα αποπειράται να το αφηγηθεί μέσα από μια μεταποιητική του βυθού, χωρίς να αποφεύγει τη σχηματοποίηση των μορφών. Εστιάζει στο γεγονός ότι οι αισθήσεις διαθέτουν εσωτερικά κριτήρια μέτρησης των πραγμάτων και αναδεικνύει ότι μέσα από τις αντανακλάσεις το νερό γίνεται ελαφρύ ή βαρύ, άλλοτε προετοιμάζει για τον εξαγνισμό, την κάθαρση ή ακόμη και το θάνατο. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι η οργανική λίμπιντο, η σωματική ευεξία και η ερωτική λειτουργία του νερού αναδύεται στο έργο της Χατζή μέσα από τα σώματα χωρίς την ευκολία της φυσικής γύμνιας και καταφέρνει, μεταξύ άλλων, να αναπτύξει ένα φαντασιακό διάλογο με το μύθο, τον οποίο κρυσταλλώνει σε έναν γειωμένο στη σύγχρονη πραγματικότητα εικαστικό λόγο. Η έκθεση έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Ιουνίου.
Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 –15:00, Δευτέρα κατόπιν ραντεβού
Depot Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2103648174)

Πορτραίτα του Νότου

Η παρούσα έκθεση της κολομβιανής δημιουργού Julia Guerrero περιλαμβάνει δεκαεννέα έργα και είκοσι εργασίες, αναβιώνοντας εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες μέσω του μύθου, του μυστηρίου και της ιδιοτυπίας του χαρακτήρα τους. Τα χρώματα του κίτρινου, του κόκκινου και του μπλε εφαρμόζονται με διαβάθμιση και εξαιρετική φαντασία, και σε συνδυασμό με το σχέδιο, σκιαγραφούν δεξιοτεχνικά τη γυναικεία υπόσταση των διάσημων αναγνωρισμένων γυναικών, τις οποίες η καλλιτέχνιδα έχει επιλέξει. Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, έχοντας μελετήσει το σύνολο του έργου της, σημειώνει, μεταξύ άλλων, για την παρούσα δουλειά της Julia Guerrero ότι η φιλοτεχνημένη φιγούρα «προβάλλει με αισθαντικότητα, κίνηση και ζωντάνια τη λειτουργικότητα και τη διάκριση κάθε παρουσίας. Η ερμηνευτική υφή τους με πρόδηλα σύμβολα εμφανίζεται, εμπλουτίζεται και σταδιακά ταυτίζεται μέσα από συσχετισμούς με την εσωτερική διάθεση και την ψυχολογία της δημιουργού που επεκτείνει την παράθεση της έμπνευσής της». Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα και διαρκεί έως τις 28 Ιουνίου. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 17.00
Χώρος Τέχνης Φρανσίσκο ντε Μιράντα (Χάριτος 6, Κολωνάκι, Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Αθήνα)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet