giannopoulos

Η επίδοξη επένδυση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και των συνεταίρων του στο ΟΑΚΑ, υπό την κωδική ονομασία «Athens Alive», δεν αποτελεί φυσικά μία εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση. Από το χειρισμό στο εν λόγω ζήτημα θα εξαρτηθούν πολλά σχετικά με το μεγαλύτερο αθλητικό χώρο της πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα γίνεται σαφές ότι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολλά.
Το πλάνο των επενδυτών (Δημήτρης Γιαννακόπουλος, AECOM, Redstone) προβλέπει ένα γενικό... ρεκτιφιέ στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται να κατασκευαστούν ξενοδοχεία, αλλά και συνεδριακά κέντρα. Μιλάμε δηλαδή για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας τώρα για τις εγκαταστάσεις, αθλητικές και μη.
Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες επαφές της πλευράς Γιαννακόπουλου με την κυβέρνηση δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι απαιτήσεις του έλληνα επιχειρηματία (ιδιοκτήτη της ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός) χαρακτηρίζονταν αρχικά από κυβερνητικούς κύκλους ως φαραωνικές και ως κάτι που δεν μπορούσε να βρει εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Οι αντιρρήσεις αυτές έφτασαν στα αυτιά Γιαννακόπουλου, ο οποίος προτίμησε να επανέλθει μ’ ένα πιο «ήπιο» σχέδιο, το οποίο όμως φρόντισε να επικοινωνήσει και στον πρωθυπουργό.

Το πρώτο πράσινο φως

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιαννακόπουλος συνοδευόταν από το στενό συνεργάτη του Σταύρο Κωνσταντινίδη. Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, αλλά όχι και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος απουσίαζε. Ίσως μάλιστα όχι τυχαία, από την άποψη ότι ο Mr DPG δεν τον θεωρεί εν δυνάμει σύμμαχο στα σχέδιά του.
Στο εν λόγω ραντεβού, όπως αναμενόταν, η πλευρά Γιαννακόπουλου έθεσε επί τάπητος την αξίωση για αλλαγή του συντελεστή δόμησης για το χώρο του ΟΑΚΑ, οποίος σύμφωνα με τις προτιμήσεις των επενδυτών θα πρέπει να πάει στο 0,6. Ωστόσο, το να διαφοροποιηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας δεν είναι κάτι απλό, ούτε πρόκειται να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη.
Η πλευρά Γιαννακόπουλου διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός είπε σε πρώτη φάση «ναι» στη συγκεκριμένη αξίωση, κάτι που προκύπτει και από τη σχετική διαρροή που έκανε στον Τύπο το υπουργείο Αθλητισμού. Αυτή κατά λέξη ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ με ένα σύγχρονο σχέδιο, που θα αναβαθμίζει τις λειτουργίες στην ευρύτερη περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα εντάσσεται στο σχέδιο ανάπτυξης της Αττικής. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσει η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το σύνολο της περιοχής, όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου Συντελεστή Δόμησης, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, καθώς και ορισμένες διαφοροποιήσεις στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, με δυνατότητα χωροθέτησης χρήσεων αθλητισμού, αναψυχής, τουρισμού και περιορισμένων εμπορικών χρήσεων για την εξυπηρέτηση της περιοχής».
Οι διατυπώσεις που επιλέχθηκαν στη συγκεκριμένη διαρροή μπορούν να χαρακτηριστούν προσεκτικές. «Περιορισμένες εμπορικές χρήσεις» και «θα εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του Συντελεστή Δόμησης στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας». Ωστόσο, η πλευρά των επιχειρηματιών θέτει το ζήτημα της αύξησης του συντελεστή δόμησης ως το μίνιμουμ για να ξεκινήσει η φιλόδοξη αυτή επένδυση. Ως βασικό όρο κοντολογίς.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για να απαλλαχθεί το δημόσιο ταμείο από το κόστος της συντήρησης του ΟΑΚΑ, το οποίο έχει ανέβει σε δυσβάστακτα ύψη. Παράλληλα, όμως, στα κυβερνητικά κλιμάκια γνωρίζουν καλά ότι ο περιβάλλων χώρος του ΟΑΚΑ, που είναι ένας πνεύμονας αθλητισμού και πρασίνου για τη βόρεια Αθήνα, δεν μπορεί να μεταβληθεί σε κοινό και ωμό τσιμέντο μέσα σε μία νύχτα. Οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί η ισορροπία μεταξύ επένδυσης και κοινού καλού για την περιοχή.

Νέο ραντεβού στα σκαριά

Προφανές είναι ότι ο Γιαννακόπουλος δεν θα σταματήσει να πιέζει, για τους δικούς του λόγους. Ηδη, όταν ας πούμε η ΑΕΚ ανανέωσε τη σύμβασή της για το ΟΑΚΑ, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός φρόντισε να κάνει αισθητή τη διαφωνία του, μιλώντας ανοιχτά σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό. Μην ξεχνάμε επίσης ότι διαθέτει τα δικά του ΜΜΕ, από τα οποία περνά άνετα τη γραμμή του και δίνει στίγμα των προθέσεών του.
Στόχος των επίδοξων επενδυτών είναι να περάσουν και πάλι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μόνο που αυτή τη φορά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν θα είναι μόνος αλλά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συνοδεύεται από τους εκπροσώπους των αλλοδαπών συμπαικτών του, κάτι που δείχνει ότι το πράγμα σοβαρεύει.
Το πλάνο, που φυσικά δεν έχει λάβει ακόμη κυβερνητική έγκριση, προβλέπει ότι το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι της επένδυσης θα κρατήσει από τέσσερις έως έξι μήνες και θα λάβει τη μορφή προεδρικού διατάγματος. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές θα επιχειρήσουν να καταστήσουν την επένδυσή τους «άτρωτη» από προσφυγές, οι οποίες πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν.
Η πολιτεία, την ίδια ώρα, φιλοδοξεί να πάρει στα χέρια της το χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έτσι ώστε να κατασκευάσει εκεί πάρκο που θα δώσει ανάσα στο πολύπαθο και «μουντό» κέντρο της πόλης. Εννοείται ότι οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (του οποίου, σημειωτέον, ο Γιαννακόπουλος θα αναλάβει την προεδρεία μέσα στον Ιούνιο) θα μεταφερθούν στο σύνολό τους στο ανακαινισμένο ΟΑΚΑ, στο οποίο θα παραμείνει και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός.

Η σχέση με την ΠΑΕ

Υπήρχε επίσης, και είχε διαρρεύσει στον Τύπο, και ένα εναλλακτικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο συντελεστής δόμησης στο ΟΑΚΑ θα παρέμενε ο ίδιος και ως αντάλλαγμα για την «παραχώρησή» του ο Γιαννακόπουλος θα διατηρούσε στην κατοχή του Παναθηναϊκού το χώρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο οποίο θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου. Πρόκειται όμως για σχέδιο που δύσκολα θα “περπατήσει”.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το πρότζεκτ του «Athens Alive» δεν έχει άμεση σχέση με την αγοραπωλησία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι συμπαίκτες του Γιαννακόπουλου, παρά τη «διαρροή» περί πρόθεσης του DPG να τους πείσει να βάλουν από τώρα 35 εκατομμύρια και να πάρουν την εταιρία, δεν θα βάλουν χρήματα εάν δεν έχουν στα χέρια τους μίνιμουμ το lease (την επινοικίαση) του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.
Γενικά, απ’ την κοινοπραξία προκύπτει η αίσθηση πως η ΠΑΕ θα περάσει στα χέρια της Pan Asia και του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και πλέον κοιτούν το… μετά. Εκτός αν γίνει κάτι ανατρεπτικό απ’ τον ίδιο τον Γιαννακόπουλο, αν και φαντάζει απίθανο να κάνει μόνος του κίνηση ικανή να πείσει τον Αλαφούζο να αφήσει στην άκρη την ιστορία με τον Ταϊλανδό. Ο Αλαφούζος δεν σκοπεύει να πουλήσει στον Γιαννακόπουλο την ΠΑΕ και αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον.
Βέβαια, εφόσον η ΠΑΕ περάσει στα χέρια του ταϊλανδού επιχειρηματία και του fund που αυτός εκπροσωπεί, δεν αποκλείεται εν συνεχεία να υπάρξει συνεργασία με τους επενδυτές του «Αthens Alive», αρκεί ο Πιεμπονγσάντ να αποσύρει άμεσα τις όποιες σκέψεις του για πιθανή νέα εμπλοκή του Παναθηναϊκού με το εγχείρημα στο Βοτανικό. Ο Γιαννακόπουλος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε κίνηση που θα έχει να κάνει με την προσπάθεια ανέγερσης γηπέδου στον εν λόγω χώρο.

Νίκος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet