Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Ένα masterclass σε κοντσέρτο

Ένα masterclass διάρκειας επτά μηνών παίρνει το δρόμο του προς την αίθουσα συναυλιών. Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού σπουδαστών - εκτελεστών του πιάνου και των κρουστών οργάνων, ο σολίστ και καθηγητής του Ωδείου Αθηνών, Δημήτρης Δεσύλλας, έφερε στο πεδίο της διδασκαλίας δύο από τις εμβληματικότερες συνθέσεις του 20ού αιώνα. Τη Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά του Bela Bartok και το Ma mere l’ oye του Maurice Ravel για δύο πιάνα με προσθήκη κρουστών (μεταγραφή Δημήτρης Δεσύλλας).
Ένα τεράστιο και πολύχρωμο ταξίδι στις αισθητικές και ρυθμολογικές έννοιες του Bela Βartok, μια πτήση στην απέριττη τελειότητα του Maurice Ravel, μια συνεχής και επίπονη διαδικασία ανακάλυψης και αποκάλυψης του κώδικα. Πάνω απ’ όλα όμως η διαρκής αναζήτησή του εσωτερικού εαυτού μας, η κοινωνικοποίηση με κοινούς και απαραίτητους κώδικες και κανόνες, η συνεχής εργασία προς την ολοκλήρωση και τελειοποίηση της τεχνικής, στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν στην τέχνη. Ερμηνεύουν Ρένα Ζαφειροπούλου, Μιχάλης Στεφανάκης, Γιάννης Εριφυλλίδης, Ανδρέας Φαρμάκης, Δημήτρης Δεσύλλας. Θα προηγηθεί prelecture-συνομιλία με τον σολίστ και καθηγητή του Ωδείου Αθηνών Δημήτρη Δεσύλλα, στις 8μμ. Διδασκαλία - καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημήτρης Δεσύλλας
Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 8.30μμ, στο Ωδείο Αθηνών, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής. Είσοδος ελεύθερη.

 

Μουσική και αλληλεγγύη

Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας, το TV5MONDE και το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζονται με δομές προσφύγων και καλούν άτομα και οικογένειες να παρακολουθήσουν μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, στην οποία ερμηνεύει μία από τις πλέον ανερχόμενες ευρωπαϊκές ορχήστρες, οι Il pomo d’ oro. Θα ακουστούν άριες και ντουέτα από τις μυθολογικές όπερες του Χέντελ: Η Αριάδνη στην Κρήτη, Hρακλής, Παρθενόπη, Σεμέλη, Ο πιστός ποιμένας, Θησέας, Υμέναιος. Συμπράττει μαζί τους ο νεαρός γάλλος δεξιοτέχνης στο τσέλο Εντγκάρ Μορό (Edgar Moreau), η πολυβραβευμένη Καναδή σοπράνο Καρίνα Γκοβάν (Karina Gauvin) και η Ελβετή μέτζο-σοπράνο Αν Χάλεμπεργκ (Ann Hallenberg), υποσχόμενοι μια μοναδική βραδιά κάτω από την Ακρόπολη. Μουσική διεύθυνση: Maxim Emelyanychev
Οι Il pomo d’ oro έχουν και ακτιβιστική δράση, καθώς είναι επίσημοι πρεσβευτές του ανθρωπιστικού πρότζεκτ El Sistema Greece, που παρέχει δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε προσφυγόπουλα, διδάσκοντας και δίνοντας κονσέρτα σε τακτική βάση, σε διάφορους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.
Η Ημέρα Γαλλοφωνίας οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το TV5MONDE. Φέτος συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων και τη ΜΚΟ SolidarityNow. Στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου 4.050 ωφελούμενοι από διάφορες χώρες του κόσμου (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κογκό κ.ά. Από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 1.850 άτομα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και αλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος relocation, ενώ σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 1.650 ωφελούμενων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε 320 μισθωμένα διαμερίσματα. Το SolidarityNow είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations. Κύριος στόχος της είναι η υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού και η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
Την Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 15 ευρώ, στα ταμεία του Φεστιβάλ (Πανεπιστημιου 39).

 

«Περουζέ», η ιστορία ενός παράφορου έρωτα

«Εγώ γράφω με αθηναϊκήν έμπνευσιν. Όταν ακούωμεν μίαν οπερέττα του Λέχαρ λέγομεν: Μυρίζει Βιέννην. Εάν μεθαύριον ειπούν και περί των έργων μου ότι μυρίζουν Αθήνα, επιτρέψατέ μου να το θεωρήσω ως εκπλήρωσιν του καλλιτεχνικού μου ονείρου». Αυτά έγραφε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης και αν ζούσε θα έβλεπε το όνειρό του να εκπληρώνεται με την εμβληματική ελληνική όπερα του να παίζεται στο Ηρώδειο. Μια ιστορία πάθους είναι η όπερα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Περουζέ, που αν και έγραψε σπουδαία έργα, το μόνο που διασώθηκε είναι η Περουζέ.
Συνυφασμένο το όνομά του μέχρι πρότινος με την οπερέτα έγινε γνωστό από τον Βαφτιστικό ( 1919) και το Βάζει ο Ντούτσε την στολή του.
Έγραψε σχεδόν 80 οπερέτες, ενώ η όπερα Περουζέ παρουσιάστηκε τελευταία φορά το 1950, τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, και τώρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο με πρωταγωνιστές μια όμορφη τσιγγάνα και ένα νέο χωρικό. Δυο κόσμοι θα συγκρουστούν, με φόντο ένα παραθαλάσσιο χωριό. Ο Θάνος, ένας νέος άντρας, αν και αρραβωνιασμένος με την Ανθούλα, θα ερωτευτεί τη σύντροφο του Βασιλιά των Τσιγγάνων, την Περουζέ. Οι δύο ερωτευμένοι θα αφεθούν στο μοιραίο πάθος μέχρι το δραματικό τέλος...
Η δραματική όπερα βασίστηκε σε λιμπρέτο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Τσοκόπουλου. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής. Συντελεστές: Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου Διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου. Μαέστρος ο Βύρων Φιδετζής.
Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 50 ευρώ.

 

Πέννυ Μπαλτατζή,
«Το κορίτσι στον κήπο»

Πιο ώριμη από ποτέ και λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ (και πρώτου προσωπικού), η Πέννυ Μπαλτατζή αρχίζει τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις από την Αθήνα και από τον πιο όμορφο υπαίθριο συναυλιακό χώρο στο κέντρο της πόλης, Επιλέγει να μας ταξιδέψει στον ευφάνταστο κόσμο της μέσα από νέα της τραγούδια που έχουν ήδη γίνει γνωστά, μέσα από παλαιότερα πολύ αγαπημένα κομμάτια της («Εξωτικό χαρμάνι», «Καλάθι», «Δεκάρα», «Γυφτάκι»), αλλά και μέσα από πρωτότυπες διασκευές από την ελληνική και διεθνή δισκογραφία («Ξύπνα, αγάπη μου», «Suspicious Minds», «Mambo Italiano» κ.ά.), όλα σε καινούργια ενορχήστρωση. Μαζί της, επί σκηνής, η νέα της μπάντα.
Την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 9μμ, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (αγορά την ημέρα της συναυλίας).

 

Το πλήρες αρχείο Νίκου Σκαλκώτα

Μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας μεταξύ του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Ιδρύματος Αιμιλίου Χουρμουζίου-Μαρίκας Παπαϊωάννου, στο οποίο ανήκει το αρχείο Νίκου Σκαλκώτα, το πλήρες αρχείο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη περιέρχεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώστε μετά την επεξεργασία του από τα εξειδικευμένα στελέχη της Βιβλιοθήκης, να τεθεί στη διάθεση των μελετητών και να αναδειχθεί το έργο του συνθέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία δεν περιέχει οικονομικό αντάλλαγμα, δεδομένου ότι αποβλέπει στην κοινή επιδίωξη των δύο φορέων για την ανάδειξη του έργου του Ν. Σκαλκώτα και τη βέλτιστη επεξεργασία και αξιοποίηση του μοναδικού αρχείου του, το οποίο αποτελεί εθνική παρακαταθήκη της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής έχει και στο παρελθόν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον μεγάλο συνθέτη. Πρόσφατα μάλιστα (στις 13/2/2018), διοργάνωσε μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για την αναβίωση δύο θεωρούμενων χαμένων έργων του Ν. Σκαλκώτα, με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο). Αντίγραφα των δύο αυτών χειρόγραφων έργων, των οποίων ο Σύλλογος έχει αποκτήσει τα δικαιώματα, φυλάσσονται επίσης στο Αρχείο της Μουσικής του Βιβλιοθήκης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet