diogos

«Υπήρχε αβεβαιότητα διάχυτη, αλλά η απόφαση μας ήταν τελεσίδικη, όταν ο Μέσι μας ρώτησε αν μπορούσαμε να παίξουμε νηφάλια με τόσους Παλαιστίνιους να υποφέρουν [...]. Στο τέλος, κάναμε απλώς το σωστό…». Με τα παραπάνω λόγια σχολίασε ο Γκονζάλο Ιγκουαίν την ακύρωση του φιλικού της εθνικής Αργεντινής με το Ισραήλ, που ήταν προγραμματισμένο για χθες Σάββατο στην Ιερουσαλήμ. Από την μέρα που έγινε γνωστό ότι η Αργεντινή θα έπαιζε φιλικό ματς προετοιμασίας ενόψει του Μουντιάλ στην πόλη της Ιερουσαλήμ, ένα κύμα διαμαρτυρίας από την Παλαιστίνη, αλλά και όλο τον κόσμο, άρχισε να «πιέζει» τους Αργεντίνους.
Έκκληση στον Λιονελ Μέσι είχε απευθύνει ο παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής, Μουχαμάντ Καλίλ Ομπεΐντ, που είχε δεχθεί σφαίρες και στα δύο πόδια, στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γάζα, για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ που άναψε νέες φωτιές στην περιοχή. Ο τραυματισμός είχε ως αποτέλεσμα ο εν λόγω παίκτης να αναγκαστεί να σταματήσει την καριέρα του πρόωρα.
«Ο Μέσι είναι σύμβολο της ειρήνης και της αγάπης, τού ζητούμε να μην συμμετέχει στην αναγνώριση των εγκλημάτων της ισραηλινής κατοχής. Μια αθλητική αναμέτρηση μπορεί να γίνει πολιτικό εργαλείο. Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει πολιτική σημασία, γι’ αυτό και το ματς διεξάγεται στην Ιερουσαλήμ. Εάν αγωνιστεί θα κάψουμε φανέλες και φωτογραφίες του», δήλωσε ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ραζούμπ, ενώ Παλαιστίνιοι έκαναν εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης φορώντας ματωμένες φανέλες της «Μπιανκοσελέστε».
Η ομοσπονδία της Αργεντινής, αν και ζήτησε να γίνει το φιλικό με το Ισραήλ, αντιπροτείνοντας τη Βαρκελώνη ως τόπο διεξαγωγής, ώστε να είναι ασφαλείς οι παίκτες και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, καθότι είχε προεισπράξει 3 εκατομμύρια ευρω για το φιλικό, ανταποκρίθηκε στο παλαιστινιακό κάλεσμα κι έτσι τώρα αναζητεί νέο αντίπαλο για να δώσει το τελευταίο της φιλικό πριν το Μουντιάλ. Φυσικά, η ακύρωση του μεγάλου, έστω και φιλικού, ματς αποτελεί τεράστιο πλήγμα για το Ισραήλ και έρχεται μετά από μια έντονη εκστρατεία από τους Παλαιστινίους και τους υποστηρικτές τους, ειδικά στη Λατινική Αμερική και το ισπανικό κράτος, οι οποίοι καλούσαν την Αργεντινή να μη βοηθήσει το Ισραήλ στην συγκάλυψη των πρόσφατων σφαγών άοπλων αμάχων στη Γάζα.
Σε ανακοίνωση της η PACBI (Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ) αναφέρει για τη ματαίωση του αγώνα: «Καλωσορίζουμε τα νέα για την ακύρωση του «φιλικού» ποδοσφαιρικού αγώνα της Αργεντινής με το Ισραήλ. Η ομάδα ανταποκρίθηκε στη δημιουργική εκστρατεία φιλάθλων από όλο τον κόσμο που κατήγγειλαν τη συγκάλυψη των εγκλημάτων εναντίον των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, μέσω του αθλητισμού». Από τη πλευρά του ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Αργεντινή είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον αγώνα. «Αυτός ο αγώνας θα ήταν σαν να πανηγυρίζουμε εμείς για την… κατάληψη των Μαλβινών νήσων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από τη δική του μεριά.
Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων επρόκειτο να διεξαχθεί στο Teddy Stadium της Ιερουσαλήμ, το οποίο είναι χτισμένο σε γη που κάποτε ήταν παλαιστινιακό χωριό που καταστράφηκε το 1948. Μάλιστα τα 34.000 εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για το ματς είχαν εξαντληθεί μέσα σε 20 λεπτά.
Η Μίρι Ρετζέβ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, ήταν ο ιθύνων νους για τη διοργάνωση του αγώνα Ισραήλ-Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ. Μάλιστα, είχε την έμπνευση να μεταφερθεί από την Χάιφα στην Ιερουσαλήμ, λίγες μέρες μετά την εκτέλεση εκατοντάδων παλαιστίνιων διαδηλωτών και τον τραυματισμό χιλιάδων από το στρατό του Ισραήλ. Μάλιστα, περίμενε πως και πως να σφίξει το χέρι του Λιονέλ Μέσι μπροστά στις κάμερες. Πριν την απόφαση της Αργεντινής, η Ρετζέβ δήλωνε «ελπίζω η Εθνική Αργεντινής να μην υποκύψει στην τρομοκρατία», αναφερόμενη δήθεν σε απειλές και απειλητικές φωτογραφίες που δέχθηκαν οι αργεντίνοι ποδοσφαριστές. Μετά την ακύρωση, αποκάλεσε «ανοησίες» τις κατηγορίες για την εμμονή της το ματς να διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ, ενώ κατηγόρησε βουλευτές στην ισραηλινή Κνέσετ (βουλή) ως «δούρειους ίππους».

Μάκης Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet