mkie

Η ανώνυμη εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου «Ελληνικό Α.Ε.»οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο και με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουνίου, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ). Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο το ΜΚΙΕ, αλλά και άλλες λειτουργίες στο χώρο, όπως τα αμαξοστάσια του ΟΑΣΑ, το ΣΕΠΑ (Συγκρότημα Εξυπηρέτησης Προσωπικού Αεροπορίας), το αστυνομικό τμήμα της περιοχής κ.α. Η εταιρεία, προφανώς, δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα για να προχωρήσει το έργο, επομένως θέλει και διεκδικεί με κάθε τρόπο να «αδειάσει ο χώρος», από όλους όσους λειτουργούν σε αυτόν.
Η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η εταιρεία για όλες τις δραστηριότητες που χρησιμοποιούν μέρος του χώρου συνολικά είναι η 15η Ιουλίου. Από την Πέμπτη 7/6, ωστόσο, φαίνεται ότι «η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να επιλυθεί το πρόβλημα, ώστε να βρεθεί χώρος για τη μετεγκατάσταση του ΜΚΙΕ», χωρίς έως τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο «να υπάρχει κάτι χειροπιαστό», μας τόνισε μέλος του ιατρείου. «Εμείς θέσαμε ορισμένες προδιαγραφές, επομένως αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις», επεσήμανε.

Εξ αρχής διατήρηση του ΜΚΙΕ

Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος και μια κεντρική διοίκηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε καταρχήν να διαπραγματευθεί τη διατήρηση του ΜΚΙΕ στο χώρο (πρόκειται, άλλωστε, για λίγα μόλις τετραγωνικά στο σύνολο της έκτασης), ακόμα και αν αυτό ερχόταν σε σύγκρουση με τα σχέδια των επενδυτών. Το ΜΚΙΕ βρίσκεται εκτός του μεγάλου ενδιαφέροντος της επένδυσης και της παραλιακής ζώνης, που εντοπίζεται το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών στο χώρο. Δεύτερον, να μεριμνήσει για τη δυνατότητα μεταφοράς του συγκεκριμένου χώρου σε έναν, επίσης, κατάλληλο για τις ανάγκες αυτές διαφορετικό χώρο. «Μας κάνει εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προέβλεψε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό», μας τόνισε ο Γιώργος Βήχας. Η κυβέρνηση, όμως, ούτε με αυτό φαίνεται να ασχολήθηκε ιδιαίτερα, αφήνοντας στη μοίρα του τον συγκεκριμένο χώρο. Και τώρα μοιάζει να τρέχει για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Την ίδια στιγμή, πάντως, που προέκυπτε αυτή η αισιοδοξία, κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι πρόκειται για υπογεγραμμένη συμφωνία και δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Ενδεχομένως, χρειάζεται να υπάρξουν πιέσεις, προκειμένου ο δήμος της περιοχής να παρέμβει και να αναζητήσει από την πλευρά του κατάλληλο χώρο για τη στέγαση της δομής. Η δικαιολογία, ωστόσο, αυτή δεν μοιάζει αρκετή, καθώς ακόμα και η πλευρά του επενδυτή, εκτιμώ, ότι θα μπορούσε να κατανοήσει τη σημασία που έχει η διατήρηση ενός παρόμοιου χώρου. Υπάρχει, όμως, μια κινητικότητα που φαίνεται να οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου.

Η ακατανόητη βιασύνη της εταιρείας

Η επιστολή στάλθηκε στο ΜΚΙΕ μόλις ένα μήνα πριν, στα τέλη Μαΐου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Από τον Δεκέμβριο του 2011, η λειτουργία του ιατρείου αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση σχετικά με το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ένας φορέας φροντίδας υγείας. Ένας φορέας που λειτουργεί με βάση τη συνέλευσή του, όπως και το ότι συγκροτείται από την εθελοντική εργασία πολλών, δεκάδων αλληλέγγυων ανθρώπων. Και αυτό, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα και ειδικά ο δημόσιος τομέας υγείας βαλλόταν από όλες τις πλευρές και, το σπουδαιότερο, υποβαθμιζόταν με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το διάστημα της περιόδου της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, χωρίς καμία ουσιαστική χρηματοδότηση, στήριξε τις πιο ευπαθείς ομάδες, αποτέλεσε το ουσιαστικό «αποκούμπι» ανθρώπων. Το ΜΚΙΕ διαμόρφωσε χωρίς αμφιβολία ένα νέο κοινωνικό μοντέλο προσφοράς σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2011 έχουν ωφεληθεί από τις υπηρεσίες του 7.366 άτομα σε ένα σύνολο 64.025 περιπτώσεων που έχουν απευθυνθεί σε αυτό. Επίσης εκατοντάδες φορείς έχουν ζητήσει την υποστήριξη και την ενίσχυσή τους σε φάρμακα και υλικά από εκεί.

Άμεση αντίδραση

Το ΜΚΙΕ όλο αυτό το διάστημα στάθηκε αρωγός στις ανάγκες των πολιτών και ειδικά όσων είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και έχρηζαν ιδιαίτερης φροντίδας. Η αντίδραση της δομής ήταν άμεση, όπως και όσων αρχικά στάθηκαν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα τους. Συγκεκριμένα με δελτίο τύπου που μοιράστηκε και με τίτλο: «Αιφνίδιος θάνατος για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Αυτό επιδιώκουν;» αλληλέγγυα μέλη του χώρου επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα δώσουν με όλες τις δυνάμεις τη μάχη της λειτουργίας του. Θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο ιατρείο και θα το λειτουργούν τα μέλη του.
Ήδη έχουν προγραμματίσει για τα μέσα Ιουνίου (14/6) να δώσουν συνέντευξη τύπου, ενώ επίσης και πολλές δημοτικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικοί φορείς, κυρίως του εξωτερικού, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δίκαιο των αιτημάτων. Πρόκειται για έναν χώρο καταξιωμένο στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, γεγονός που δεν θα επιτρέψει τελικά την οριστική διακοπή λειτουργίας του ιατρείου.

Α.Ν.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet