ΕΡΤ1, Τρίτη 12 Ιουνίου, 23.00: «Ματωμένος Σταυρός»

argyros

«Ποιος σκότωσε τη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια;» Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Μάλτας μετά την δολοφονία της κορυφαίας εκπροσώπου της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα, τον περασμένο Οκτώβριο. Η βόμβα που τίναξε στον αέρα το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου, γκρέμισε μια σειρά από ψευδαισθήσεις για την κατάσταση στη χώρα και αποκάλυψε την ύπαρξη ενός αδίστακτου παρακράτους, που συντηρεί και συντηρείται από τη διαφθορά.
Η οικογένεια της Ντάφνε, νεαροί ακτιβιστές και κάποιοι θαρραλέοι συνάδελφοί της, συνεχιστές του έργου της, απαιτούν να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις σκανδάλων που ερευνούσε η ίδια, και οι οποίες, το αργότερο μετά την αποκάλυψη των Panama Papers, έγινε φανερό ότι αγγίζουν και τα δύο κυρίαρχα κόμματα της χώρας, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία, συντηρώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς οικογενειοκρατίας και παλαιοκομματισμού.
Την ίδια στιγμή πάντως η οικονομία της Μάλτας ανθεί, όχι μόνο χάρις σε παραδοσιακές πηγές εσόδων, όπως ο τουρισμός και η κινηματογραφική βιομηχανία, που παράγει εδώ μαζικά επιτυχίες για το Χόλυγουντ. Χάρις σε ένα χαλαρό φορολογικό καθεστώς, το σχετικά άγονο νησί στην καρδιά της Μεσογείου έχει προσελκύσει εταιρίες στοιχημάτων και παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και offshore, που συχνά μπορεί να ανήκουν σε πολίτες τρίτων χωρών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη.
Για όλα τα παραπάνω θέματα ο Κώστας Αργυρός και οι «28 Φορές Ευρώπη» βρέθηκαν στη Βαλέττα και συνομίλησαν με ακτιβιστές, μπλόγκερς, δημοσιογράφους, οικονομολόγους, αλλά και με καλλιτέχνες και εκπροσώπους της «Βαλέττα 18», καθώς η πρωτεύουσα του νησιού είναι φέτος μία από τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο – Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Δημοσ. ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet