Η νέα ιταλική κυβέρνηση έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική Βουλή με 350 υπέρ (4 περισσότερες από τις προβλεπόμενες) 236 κατά και 35 αποχές. Με μικρότερη πλειοψηφία, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και στη Γερουσία (171 υπέρ, 117 κατά και 25 αποχές). Υπέρ τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, κατά το Δημοκρατικό Κόμμα και η Forza Italia, απείχαν οι Αδελφοί της Ιταλίας.
Η ομιλία του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, στη Γερουσία και στη Βουλή συνιστά μια ανάλυση της προεκλογικής συμφωνίας μεταξύ Λέγκας και 5 Αστέρων, με όλες τις αντιφάσεις που μπορεί να περιέχει. Μια από τις πρώτες αναφορές του, όμως, ήταν αφιερωμένη στη δολοφονία του νεαρού Σουμάιλα από το Μάλι, στην Καλαβρία. Ο Σουμάιλα, συνδικαλιστής με κανονική άδεια παραμονής, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, ενώ έψαχνε για μέταλλα σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο. Ακολούθησαν διαδηλώσεις των αφρικανών εργατών γης, που δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι στα χωράφια για ένα γελοίο μισθό. Είναι οι ίδιοι που έχουν προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων, οι ίδιοι που μαζεύουν τα πορτοκάλια στο Ροζάρνο, που εδώ και χρόνια ζουν σε άθλιες συνθήκες σε έναν καταυλισμό που φιλοξενεί πάνω από δύο χιλιάδες άτομα. Οι μετανάστες έχουν υποστεί ρατσιστικές επιθέσεις από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σε μια περιοχή που οι εγκληματικές «οικογένειες» της Ντραγκέντα, της μαφίας της Καλαβρίας, θεωρούν τσιφλίκι τους. Στις διαμαρτυρίες τους οι μετανάστες αναφέρθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, που υπόσχεται να τους στείλει όλους πίσω στη χώρα καταγωγής τους, ενώ λέει ότι «τέλειωσε η καλοπέραση των μεταναστών». Αυτοί ανταπαντούν ότι «στη χώρα σας καλοπέραση δεν γνωρίσαμε, μόνο δυστυχία». Ο Τζουζέπε Κόντε είπε σχετικά τα εξής: «Ο Σουμάιλα ήταν ένας από τους χιλιάδες εργάτες γης, με κανονική άδεια παραμονής, που πάνε κάθε μέρα στη δουλειά σ’ αυτή τη χώρα υπό συνθήκες που βρίσκονται κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας. Σ’ αυτόν και στους συγγενείς του απευθύνεται η γεμάτη συγκίνηση σκέψη μας. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η πολιτική πρέπει να κάνει δικό της το δράμα αυτών των ανθρώπων και να τους εγγυηθεί διαδρομές νομιμότητας, που συνιστούν τον πολικό αστέρα αυτού του κυβερνητικού προγράμματος». Την περασμένη Πέμπτη συνελήφθη ο δολοφόνος του νεαρού Σουμάιλα. Πρόκειται για έναν 43χρονο αγρότη, ο οποίος, σύμφωνα με τους ανακριτές, έχει σχέσεις με άτομα της Ντραγκέντα.
Ο νέος πρωθυπουργός υπόσχεται προστασία και αξιοπρέπεια για τους μετανάστες, ενώ ο Σαλβίνι σκοπεύει να δημιουργήσει σε όλες τις περιφέρειες κλειστά κέντρα απελάσεων, από όπου οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να βγουν μέχρι την απέλασή τους.
Πολιτικές για τους υποτελείς...Άλλο θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η αλλαγή νόμων για τις συντάξεις και για την εργασία, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι να γίνει ο «συνήγορος υπεράσπισης του λαού»: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βεβαιώσουμε ότι υπάρχουν επωφελείς και επιβλαβείς πολιτικές για τους πολίτες: οι πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορήθηκαν ότι είναι λαϊκίστικες και κατά του συστήματος. Αν ο λαϊκισμός είναι η τάση να αφουγκράζεται κανείς τις ανάγκες του κόσμου, τότε δηλώνουμε ότι τον διεκδικούμε».
«Η κατάργηση της αναπτυξιακής απόκλισης μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας στόχος μας, που θα πρέπει να επιδιώξουμε εντός ενός πλαισίου οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης των αγορών», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάργηση των προνομίων της πολιτικής και της σπατάλης: «Αν οι κοινοί πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά χίλιες δυσκολίες και ταπεινώσεις επειδή δεν έχουν δουλειά, έχουν μια σύνταξη κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας, εργάζονται με ένα γελοίο μισθό, δεν είναι αποδεκτό η τάξη των πολιτικών να μην εξάγει τα δέοντα συμπεράσματα. Διαφορετικά, διαρρηγνύεται η συνθήκη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. Πρέπει να περικόψουμε τις συντάξεις και τις ισόβιες προσόδους των βουλευτών, των περιφερειακών συμβούλων και των υπαλλήλων των θεσμικών οργάνων, εισάγοντας και γι’ αυτούς το ασφαλιστικό σύστημα των κανονικών συνταξιούχων».
Σύμφωνα με τον Κόντε, το ιταλικό χρέος είναι σήμερα απόλυτα βιώσιμο, και, παρόλα αυτά η Ιταλία πρέπει να επιδιώξει τη μείωσή του, αλλά σε μια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η φορολογική πολιτική και οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να προσανατολιστούν στην επιδίωξη των στόχων της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Ιταλία είναι μέρος της Ευρώπης, αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να ακούει τα δίκαια αιτήματα της Ιταλίας. Στην εξωτερική πολιτική, «η Ιταλία θέλει να είναι φίλη της Ρωσίας και γι’ αυτό είναι εναντίον των κυρώσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πάνω σ’ αυτό, ήρθε ταχύτατα η ξερή απάντηση του γραμματέα του ΝΑΤΟ «δεν είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα προς τη Μόσχα, αλλά η Ρωσία πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά για να αποσυρθούν οι κυρώσεις».
... και για τους εργοδότεςΕνώ ο υπουργός οικονομικών είχε πάγια θέση για αύξηση του ΦΠΑ, ο υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, στη σύνοδο της Συνομοσπονδίας Εμπορίου υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει εργαλεία όπως τα αντικειμενικά κριτήρια πλούτου, γιατί «θεωρούμε ότι όλοι είστε τίμιοι και είναι χρέος του κράτους να αποδείξει το αντίθετο». Μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, δήλωσε: «Μέτρα αυτού του είδους υποδούλωσαν εκείνους που παράγουν αξία». Κατά τη γνώμη του, «η συνταγή για να απογειωθούν οι επιχειρήσεις, είναι να τις αφήσουμε στην ησυχία τους».
Για τα θέματα της εργασίας είπε: «Για όλη τη γενιά των εργαζομένων που είναι εκτός εθνικών συλλογικών συμβάσεων θα πρέπει να υπάρξει ένας εγγυημένος κατώτατος μισθός».
«Για τα δημοσιονομικά θέματα θα διαπραγματευτούμε με τις Βρυξέλλες τους όρους που η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει και, αν χρειαστεί, θα πούμε και όχι», τόνισε.
Θέλησε επίσης να καθησυχάσει το κοινό σχετικά με το θέμα των μεγάλων έργων, λέγοντας τα εξής: «Όταν μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για υποδομές, οι οποίες υπάρχουν σε ορισμένες περιφέρειες, ενώ σε άλλες υπάρχουν πανέμορφοι τόποι και ούτε ένα τρένο για να πάει τους τουρίστες μέχρι εκεί. Εκείνοι που λένε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει τις υποδομές κάνουν λάθος», κατέληξε.
Είναι γνωστό ότι οι 5 Αστέρες έχουν στους κόλπους τους πολλούς ακτιβιστές κατά των τρένων υψηλής ταχύτητας και των μεγάλων έργων. Ένας από αυτούς είναι ο νέος υπουργός υποδομών, ο Ντανίλο Τονινέλι, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι θα εκτιμηθεί η βιωσιμότητα της υπό κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Τορίνο-Λιόν. Για το γεγονός ότι η Ιταλία, σε περίπτωση παύσης των εργασιών για τις γραμμές υψηλής ταχύτητας, θα πρέπει να επιστρέψει τα 2,4 δισεκατομμύρια που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επενδύσει, ο Τονινέλι απαντά: «πρέπει να καταλάβουμε αν αξίζει τον κόπο και αν τα χρήματα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί δικαιολογούν μια πολύ μεγαλύτερη μελλοντική δαπάνη. Υπάρχουν και περιβαλλοντικές και κοινωνικές παράμετροι, εκτός από οικονομικές».
Αντίστοιχη είναι η στάση του για τον αγωγό αερίου TAP, στην Απουλία. Η υπουργός Νότου, Μπάρμπαρα Λέτσι, ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στην κατασκευή του. Ο Τονινέλι γνωστοποίησε ότι συμφωνεί μαζί της και ότι πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που έχει οριστεί από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Επιμένει και η ΛέγκαΔεν επιμένει μόνο ο υπουργός υποδομών στα όσα ορίστηκαν στη συμφωνία από τους δύο κυβερνητικούς συμμάχους. Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του, επιμένει στην ανάγκη επιβολής ενιαίου φόρου, παρότι πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Radio anch‘io (Rai Radio1), ο Σαλβίνι εξήγησε το γιατί αυτής του της επιμονής: «Γιατί είναι δίκαιο αυτός που κερδίζει περισσότερα να πληρώνει λιγότερους φόρους. Γιατί ξοδεύει και επενδύει περισσότερο. Το σημαντικό είναι να κερδίζουν όλοι. Αν κάποιος έχει μεγαλύτερο τζίρο, αποταμιεύει περισσότερο, επενδύει περισσότερο, προσλαμβάνει μερικούς εργάτες παραπάνω, αγοράζει ένα αυτοκίνητο παραπάνω, δημιουργεί περισσότερη εργασία. Δεν είμαστε σε θέση να πολλαπλασιάσουμε τους άρτους και τους ιχθείς. Στόχος μας είναι να κατορθώσουν όλοι να έχουν κανένα φράγκο παραπάνω στις τσέπες τους να ξοδέψουν».
Ενιαίο φόρο η Λέγκα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα οι 5 Αστέρες. Μεγάλα έργα η Λέγκα, αμφισβήτησή τους από την πλειοψηφία των 5 Αστέρων. Αύξηση ΦΠΑ πρεσβεύει ο υπουργός οικονομικών, καμία αύξηση ο υπουργός εργασίας. Υποσχέσεις προστασίας των μεταναστών από τον πρωθυπουργό, ρατσιστικό παραλήρημα από την πλευρά του Σαλβίνι.
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Πώς να βρεθεί άκρη;
Τόνια Τσίτσοβιτς