Με αφορμή τη φωτιά στη ΜανωλάδαΟι μετανάστες-εργάτες γης σε καταυλισμό στη Μανωλάδα, που κάηκε όλος ο βιός τους και τα έγγραφα τους, θέλουν άμεση βοήθεια και ενίσχυση. H υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έδειξε αμέσως τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης, επισκεπτόμενη τον καμένο καταυλισμό, τους δυστυχείς ανθρώπους και συντόνισε τις αρχές. Υποσχέθηκε ταυτόχρονα τη χορήγηση άμεσης βοήθειας με σκηνές, ρουχισμό και φαγητό.
Όμως, το πρόβλημα θα υπάρχει και στο μέλλον αν δεν αναθεωρηθεί ο νόμος 4387/2016 για το εργόσημο. Ο νόμος αυτός προνοεί ότι ο εργοδότης που θα απασχολήσει μετανάστες-εργάτες, θα τους καταβάλει εργόσημο και ως εκ τούτου οι μετανάστες νομιμοποιούνται, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η καλλιεργητική περίοδος και η απασχόληση τους. Ταυτόχρονα, όμως, ο εργοδότης υποχρεούται να προνοήσει για αξιοπρεπή καταλύματα των εργατών..
Το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του νόμου, κουτσά-στραβά τηρείτο η νομιμότητα. Όμως, στην πορεία οι εργοδότες διαμαρτύρονταν έντονα, γιατί σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να υποβάλλουν λίστα με τους απασχολούμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις πρωτεύουσες των νομών. Εκεί, όμως, υπήρχε χάος Ένας, άντε, δύο υπάλληλοι να διεκπεραιώνουν ένα μεγάλο όγκο δουλειάς, όχι μόνο για τους μετανάστες-εργάτες, αλλά και πολλές άλλες εργασίες. Έτσι, είτε από αγανάκτηση γιατί έχαναν πάρα πολύ χρόνο και μεταφορικά στο πήγαινε-έλα είτε προφασιζόμενοι αυτές τις δυσκολίες, τελικά πολλοί από τους εργοδότες, κατέληγαν να μην ασφαλίζουν τους μετανάστες- εργάτες γης. Η πρόταση που είχε κατατεθεί από την εποχή της ψήφισης του νόμου ήταν, για να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία ή η πρόφαση, να κατατίθεται η λίστα στα κατά περιοχές αστυνομικά τμήματα, τα οποία και θα είχαν υποχρέωση για, έστω και υποτυπώδη, έλεγχο. Οι εργοδότες έτσι θα ελέγχονταν αν εφάρμοζαν την υποχρέωση τους για αξιοπρεπή καταλύματα. Ας το ερευνήσουν τα συναρμόδια υπουργεία.
Εμπόδιο για την έκδοση συντάξεων οι οφειλές σε ταμείαΑποφάσεις του ΟΑΕΕ φέρνουν σε αδιέξοδο και απόγνωση μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων, που δικαιούνται σύνταξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ρύθμιση για οφειλές έως 20.000 ευρώ. Ποσά άνω των 20.000 ευρώ δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση, ενώ ζητείται από τους οφειλέτες να καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό εφάπαξ και εντός διμήνου. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος έχει οφειλές 25.000 ευρώ και δεν έχει πάρει ακόμα σύνταξη. Εφόσον πάρει τη σύνταξή του, η οφειλή των 20.000 ευρώ θα συμψηφιστεί με τις αναδρομικές του συντάξεις και έτσι θα εξοφληθεί. Όμως η εναπομείνασα οφειλή των 5.000 ευρώ, την οποία αδυνατεί να καταβάλει εμπρόθεσμα αφενός δεσμεύει την έναρξη καταβολής της σύνταξής του αφετέρου, αν χάσει την προθεσμία εξόφλησης που είναι μόνο δύο μήνες, τότε χάνονται όλες οι αναδρομικές του συντάξεις.
Είναι ανάγκη, να θεσπιστεί η δυνατότητα ρύθμισης με δόσεις για εκκρεμείς οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, έτσι ώστε αυτές να μην δεσμεύουν την απόδοση των συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνουμε τους ασφαλισμένους και να εξοφλήσουν το χρέος τους, αλλά, το πιο σημαντικό, να αρχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα διαβίωσης.
•