Τρίτη, 12 Ιούνη 2018. Είκοσι χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές. Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ περισυλλέγει 41 ναυαγούς από ένα φουσκωτό και αφήνει να επιπλέουν 12 πτώματα πνιγμένων που δεν μπορεί να περισυλλέξει, γιατί δεν έχει κατάλληλα ψυγεία. Για τρεις μέρες το πλήρωμα του αμερικανικού ναυτικού είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της χώρας προκειμένου να αποφασίσει πού να αποβιβάσει τους επιζώντες.
Η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει τελικά την είσοδο του αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο κοντινότερο ιταλικό λιμάνι στη Σικελία, έπειτα από το κλείσιμο των λιμανιών για όλα τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, πλην των ιταλικών, από τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η περίπτωση του σκάφους Aquarius, με τους 629 μετανάστες, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά, που ο Σαλβίνι δεν επέτρεψε να αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι και προσφέρθηκε η Ισπανία να τους δεχτεί, στη Βαλένθια, ήταν η πρώτη απόδειξη της απανθρωπιάς με την οποία η νέα ιταλική κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι η Ιταλία ανήκει στους Ιταλούς και ότι οι μετανάστες «πρέπει να πάνε πίσω στο σπίτι τους», όπως διατυμπανίζει ο κυρίαρχος πλέον ακροδεξιός Σαλβίνι. Πολλοί ιταλοί δήμαρχοι δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να δεχτούν το πλοίο, όμως προτιμήθηκε η λύση της Ισπανίας.
Το Aquarius χρειάζεται τέσσερις μέρες για να φθάσει στη Βαλένθια, με θαλασσοταραχή, με τα ευάλωτα άτομα που μεταφέρει να είναι σε κίνδυνο. Με τους περισσότερους επιβάτες να έχουν μετεπιβιβασθεί προσωρινά στα ιταλικά καράβια που συνοδεύουν το Aquarius, λόγω κακοκαιρίας, με το σκάφος να μην μπορεί εύκολα να συνεχίσει το ταξίδι, εξακολουθεί να υπάρχει η απαγόρευση να προσεγγίσει ιταλικό λιμάνι.
Όσο για τους 40 ναυαγούς που βρίσκονται μέσα στο αμερικανικό πλοίο, είναι απαράδεκτο να μη βρίσκουν ένα λιμάνι να τους δεχτεί, μετά από τη μάχη με τα κύματα και αφού είδαν τους φίλους τους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Ένοχος δεν είναι μόνο ο Σαλβίνι, αλλά και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, μη επιδεικνύοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών, επέτρεψε την άνοδο στην εξουσία ατόμων σαν τον Σαλβίνι και την παρέα του.
Έπειτα από το παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία, λόγω της κριτικής που άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν και μέλη του κόμματός του στην Ιταλία για απάνθρωπη συμπεριφορά, και αφού η Ιταλία απαίτησε τη συγγνώμη της Γαλλίας, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και η προγραμματισμένη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε κανονικά. Μάλιστα, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να δώσει άσυλο σε όσους μετανάστες του Aquarius το δικαιούνται. Η όλη υπόθεση δεν έδειξε μόνο τη σκληρότητα του Σαλβίνι και της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και την υποκρισία της Γαλλίας, η οποία, εδώ και χρόνια, στέλνει πίσω στην Ιταλία τους μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν από τα σύνορα στο Βεντιμίλια. Οι γάλλοι χωροφύλακες εκδιώκουν εγκύους και ασυνόδευτα ανήλικα και η Γαλλία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που εγκρίνουν τα λιγότερα αιτήματα ασύλου.

Οι αυταπάτες διαλύονται

Δεν είναι μόνο στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων που η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας άρχισε να δίνει δείγμα γραφής. Τα μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Πάολο Σαβόνα, του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που αποτέλεσε το μήλο της έριδος μεταξύ κυβερνητικών συμμάχων και προέδρου της Δημοκρατίας, δεν παύουν να ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν ήθελαν την έξοδο από την ΕΕ και από την ευρωζώνη, απλά ήθελαν μια μεταρρύθμισή τους.
Επίσης, αρχίζουν να διαλύονται οι αυταπάτες όσων πίστευαν σε μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, έπειτα από τις δηλώσεις Σαλβίνι γι’ αυτούς που κερδίζουν περισσότερα, «οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους», καθώς και τις δηλώσεις του στη συνέλευση της Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σχετικά με τη δυνατότητα να πληρώνει κανείς πάντα με μετρητά, ακυρώνοντας ένα μέτρο που είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης, Λουίτζι Ντι Μάιο, εξέφρασε την αντίθεσή του, διότι αυτό δεν υπήρχε στη συμφωνία μεταξύ των δύο εταίρων.
Όμως ο Σαλβίνι προχωρά ακάθεκτος και δηλώνει, εκτός των άλλων, ότι δεν θα εφαρμόσει το μέτρο που συζητείται από τον καιρό των διαδηλώσεων του G8 στη Γένοβα, να υπάρχει ο διακριτικός αριθμός του αστυνομικού πάνω στο κράνος του, ούτως ώστε να προστατεύονται οι πολίτες σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας. Για τον Σαλβίνι «οι αστυνομικοί είναι ήδη εύκολος στόχος των εγκληματιών και χωρίς τον αριθμό πάνω στο κεφάλι τους». Από την άλλη, θα δεχτεί το μέτρο που περιέχεται στη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων, για την τοποθέτηση κάμερας πάνω στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν στους δρόμους.

Σκάνδαλα στο δήμο Ρώμης

Κατά τα άλλα, στην Iταλία business as usual. Πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν εργολάβοι, περιφερειακοί σύμβουλοι και το δεξί χέρι της δημάρχου Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι (Πέντε Αστέρες), Λούκα Λαντζαλόνε, για διαφθορά σε σχέση με την κατασκευή του νέου σταδίου της Ρώμης. Η δήμαρχος, έξαλλη, ισχυρίζεται ότι δεν επέλεξε εκείνη τον Λαντζαλόνε.
Η υπόθεση του Δήμου Ρώμης, του πιο βρώμικου και διεφθαρμένου όλης της χώρας, όπου η συνεργασία νεοφασιστών, λευκών κολάρων και πολιτικών έχει βαθιές ρίζες μέσα στη ζωή της πόλης, δεν είναι εύκολο ζήτημα για την άπειρη νεαρή δήμαρχο Ράτζι, αλλά και για οποιονδήποτε άλλον, να την αντιμετωπίσει. Πριν λίγες μέρες, υπήρξε και ένα άλλο ατόπημα στο Δήμο Ρώμης. Οι σύμβουλοι των Πέντε Αστέρων, μαζί με τους συμβούλους του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, ψήφισαν να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αλμιράντε, του γνωστού νεοφασίστα ηγέτη, σε μια οδό της πόλης. Η δήμαρχος προσπαθεί εκ των υστέρων να σταματήσει αυτό το αίσχος, έπειτα και από τη διαμαρτυρία της εβραϊκής κοινότητας.

Μετέωροι Πέντε Αστέρες

Η πολιτική πλάστιγγα στην Ιταλία γέρνει αυτή τη στιγμή προς την πλευρά της κεντροδεξιάς, με τη Λέγκα σε κυρίαρχη θέση. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών σε 761 δήμους, μεταξύ των οποίων είναι και πρωτεύουσες νομών σε όλη την Ιταλία, επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις. Η Λέγκα καταβροχθίζει τη Forza Italia στο Βορρά, ενώ οι σύμμαχοί της, Πέντε Αστέρες τιμωρούνται με την αποχή. Το Δημοκρατικό Κόμμα χάνει το κόκκινο Τέρνι, ενώ η νίκη της Λέγκας στις πόλεις του Βορρά, όπως η Βιτσέντσα και το Τρεβίζο, ήταν δεδομένη. Από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα μόνο η Λέγκα αυξάνει τις ψήφους της σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Η κεντροδεξιά θα είναι παρούσα σε 65 πόλεις από τις 76 του δεύτερου γύρου, ενώ η κεντροαριστερά σε 52, αλλά στις μισές περιπτώσεις σε δεύτερη θέση. Η Λέγκα, η ατμομηχανή της κεντροδεξιάς, προχωρά ακάθεκτη στο Βορρά και στο κέντρο, ενώ στο Νότο σχεδόν εξαφανίζεται.
Ένα άλλο ερώτημα που γεννιέται είναι: τι απέγινε ο ωκεανός ψήφων του κινήματος Πέντε Αστέρων, πάνω απ’ όλα στο Νότο; Στις 20 πρωτεύουσες νομών συγκεντρώνει κατά μέσο όρο το 12%, δηλαδή περίπου τις ψήφους του 2013. Με λίγα λόγια, μέσα σε τρεις μήνες, έχασε το 21% περίπου, με το πρωτοφανές γεγονός του Πριόλο Γκαργκάλο, βιομηχανικού κέντρου της Σικελίας, κοντά στις Συρακούσες, όπου οι Πέντε Αστέρες πέρασαν, μέσα σε τρεις μήνες, από το 71,6% στο 16,4.
Προφανώς, οι ψηφοφόροι τούς έβαλαν στο ίδιο κάδρο με την «κάστα» των πολιτικών και τους τιμώρησαν γι’ αυτό και για τη συνεργασία τους με τη Λέγκα.

Τόνια Τσίτσοβιτς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet