Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φαίνεται να αποτελεί τον πρωταγωνιστή μιας ακόμα συντηρητικότερης στροφής στη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες μόνο μέρες πριν η προεδρία της ΕΕ περάσει στα χέρια της χώρας του για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως υπουργός Εσωτερικών της χώρας του στο τότε κλείσιμο της διόδου των δυτικών Βαλκανίων, την περίοδο της κορύφωσης των προσφυγικών ροών μέσω της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ.
Πρόσφατα, ως καγκελάριος πλέον, προχώρησε στο κλείσιμο επτά τζαμιών στην Αυστρία και στην απέλαση περίπου σαράντα ιμάμηδων. Ο καγκελάριος δήλωσε ότι «η ριζοσπαστικοποίηση και το πολιτικό Ισλάμ δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τονίζοντας ότι η έρευνα των αυστριακών αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα τζαμιά παραβίασαν το «νόμο για το Ισλάμ» που ο ίδιος ως υπουργός Εσωτερικών πέρασε το 2015, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται θρησκευτικές κοινότητες να δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου, του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κιλ, ο καγκελάριος Κουρτς παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα από τα εφτά αυτά τζαμιά λειτουργούσε με την υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων.
Η προεκλογική ξενοφοβική ρητορική του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία έχει ήδη αρχίσει να μετουσιώνεται σε πολιτική, καθώς εξετάζεται ο αποκλεισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα προνοιακά επιδόματα, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει νόμο που θα απαγορεύει σε παιδιά του δημοτικού να φορούν μαντίλες και άλλου είδους θρησκευτική ενδυμασία.
«Άξονας προθύμων»Το τελευταίο δείγμα γραφής του Σεμπάστιαν Κουρτς αποτελεί η δήλωσή του στη κοινή συνέντευξη Τύπου με το γερμανό υπουργό Πατρίδας και Εσωτερικών, Χορστ Ζεερχόφερ, ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ότι απαιτείται ένας «άξονας προθύμων» ο οποίος θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότερο τρόπο την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη, ιδίως στην κεντρική Ευρώπη. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών και ο αυστριακός καγκελάριος, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να στείλουν αστυνομικές δυνάμεις στην Αλβανία, ώστε να εμποδίσουν τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη χώρα αυτή, παρά το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές αρνούνται την ύπαρξή του.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να προωθήσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2018, όταν και θα προεδρεύει της ΕΕ, την ιδέα της δημιουργίας σε μια χώρα εντός Ευρώπης, αλλά εκτός ΕΕ, ενός προσφυγικού κέντρου κράτησης για όσους πρόσφυγες έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου σε χώρα της ΕΕ. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι εννοεί την Αλβανία, μια χώρα που δεν είναι ελκυστική για τους διακινητές και τους ξεριζωμένους, σύμφωνα με τον ίδιο. Η ιδέα αυτή φαίνεται ότι υποστηρίζεται από τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας, του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά δηλαδή, Ματέο Σαλβίνι, ενώ συμφωνούν και οι Ολλανδία και Δανία, χώρες που επανειλημμένα έχουν υποστηρίξει την ιδέα της ενίσχυσης των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ και κυρίως των συνόρων της κεντρικής Ευρώπης. Δεν αποκλείεται, δε, αυτή η «ξενοφοβική» διεθνής να ενισχυθεί με τη Σλοβενία μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, πέρα από το σταθερό σύμμαχο Ορμπάν.
Και γερμανική ενδοκυβερνητική κρίσηΗ παρέμβαση του αυστριακού καγκελαρίου έφερε στην επιφάνεια, πέραν των άλλων, την κρίση που σοβεί και εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, με αφορμή τη νέα μεταναστευτική πολιτική που παρουσίασε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Βασικά σημεία της πρότασής του είναι η ενίσχυση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα, η απαγόρευση της εισόδου στη Γερμανία των προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή έχει απορριφθεί αίτηση ασύλου τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών αυτό καλύπτεται ήδη από τη γερμανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας πιέζεται τόσο από την άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία όσο –κυρίως- από τις επερχόμενες εκλογές στην Βαυαρία, στις οποίες ενδέχεται να χάσει την αυτοδυναμία.
Η Άγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με την ενίσχυση της Ευρώπης-φρούριο, προτιμά την αποφυγή των μονομερών ενεργειών από τη Γερμανία που μπορεί να δώσουν το σήμα και σε άλλες χώρες για παρόμοιες πρωτοβουλίες, προωθώντας μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ακριβώς γι’ αυτό προτείνει ένα συμβιβασμό με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ κι εκείνων που σηκώνουν το βάρος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που θα περιλαμβάνουν την επαναπροώθηση των προσφύγων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, κάτι με το οποίο συμφωνούν ούτως ή άλλως οι «πρόθυμοι».
Στο ιδιότυπο αυτό παιχνίδι ισχύος στο δεξιό στρατόπεδο της Γερμανίας η Μέρκελ ζητά μια μικρή προθεσμία από τον κυβερνητικό της εταίρο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, με την ελπίδα ότι εκεί θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Ο κυβερνητικός της εταίρος όμως επιμένει να προχωρήσει ακόμα και μόνος του στην κατάθεση του νομοσχεδίου του, καθώς, όπως επισημαίνει, η Μέρκελ διαφωνεί μόνο με ένα από τα 63 σημεία του σχεδίου. Στα μέσα της εβδομάδας διακόπηκαν οι συζητήσεις στη Βουλή, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, με το ρόλο του πυροσβέστη να έχει ανατεθεί στον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει την καλή πίστη και των δύο μερών.
Η γερμανική ενδοκυβερνητική κρίση επιβεβαιώνει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των εταίρων, με το σημείο ισορροπίας να έχει μετατοπιστεί στα δεξιά, την ώρα που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με μεγάλη καθυστέρηση την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται μια δική του πρόταση.
Πέτρος Κοντές