Η ΛΑΕ, μαζί με στελέχη άλλων πολιτικών φορέων της Αριστεράς, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο δέκα σημείων, το οποίο συνυπογράφουν 114 στελέχη και μέλη των οργανώσεων και στις 11 Ιουνίου προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου σε μια κατάμεστη αίθουσα. Σε αυτήν παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Α. Αλαβάνος από το Σχέδιο Β΄, η Ν. Βαλαβάνη, ο Κ. Λαπαβίτσας, ο Π. Λαφαζάνης από τη ΛΑΕ, και η Μ. Παπαδημητρίου, ενώ έστειλε χαιρετισμό ο Γ. Ζαρωτιάδης ως εκπρόσωπος της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των υπογραφών έδωσε και συμβολικά το όνομα στην Πρωτοβουλία που ονομάστηκε 1-1-4 θυμίζοντας ακριβώς το κίνημα του 1-1-4 των αρχών της δεκαετίας του 1960. Παράλληλα, στο άνοιγμα του κειμένου των δέκα σημείων συμπεριλαμβάνεται και το άρθρο από το Εθνικό Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού, Κορυσχάδες Ευρυτανίας, 27 Μαΐου 1944. «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στον λαό και ασκούνται από τον λαό».

Πρόκειται επομένως για μια πρωτοβουλία με έντονα συμβολικά χαρακτηριστικά και αναφορές στην ιστορία της Αριστεράς και τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για τη δημοκρατία. Ολόκληρη η ονομασία της Πρωτοβουλίας είναι: Πρωτοβουλία 1-1-4 για τη Συνεργασία, την Κοινή δράση και την Ενότητα. Από την άλλη το εύρος των συμμετεχόντων στην Πρωτοβουλία έως τώρα δεν μοιάζει να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη, εδώ και καιρό βρισκόταν σε επαφή και «φλέρταρε» με τη ΛΑΕ και τις δράσεις της, ενώ όσοι άλλοι παραβρέθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές στο εγχείρημα, είτε συμμετέχουν ενεργά στη ΛΑΕ είτε ανήκαν στη ΛΑΕ το προηγούμενο διάστημα. Το ίδιο πάντως ισχύει και με τις 114 υπογραφές, οι περισσότερες των οποίων προέρχονται από το χώρο της ΛΑΕ. Το κείμενο υπογράφεται -και έχει ιδιαίτερη σημασία- από το αειθαλές στέλεχος της αριστεράς Μανώλη Γλέζο. Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβησαν επίσης ο Γιάννης Ζερβός, από τη Χριστιανική Δημοκρατία, ο Θανάσης Γούναρης, από το Κόμμα των Πειρατών, ο Μάκης Σταύρου, από τη Συμμαχία για τα Κοινά, ο Βαγγέλης Πισσίας, από τη Διεθνή Επιτροπή για την Ειρήνευση στη Συρία, ο Τάσος Καραγεώργος, από το Κίνημα Αλληλεγγύη Ανυπακοή Ανατροπή (ΑΛΑΝΥΑ).
Από την άλλη, ούτε η Ζ. Κωνσταντοπούλου συμμετέχει προς το παρόν στην Πρωτοβουλία, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε προηγούμενη μάλιστα πρόταση συνεργασίας της ΛΑΕ η τελευταία είχε απαντήσει αρνητικά. Μέριμνα των εμπνευστών της Πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν όσον το δυνατόν περισσότερες υπογραφές, προκειμένου να πιεστούν φορείς και συλλογικότητες για να συνεργαστούν σε ένα κοινό ευρύ πολιτικό μέτωπο. Για αυτό το σκοπό, την 25η Ιουνίου θα ανοίξει ιστοσελίδα www.enotita114.gr όπου θα ζητούνται οι υπογραφές πολιτών. «Η Πρωτοβουλία επιδιώκεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού μετώπου», επεσήμανε στέλεχος της Πρωτοβουλίας.
Το κείμενο προήλθε ύστερα από ευρύ διάλογο και συνεχή διαβούλευση που κράτησε αρκετό διάστημα και επιβεβαιώθηκε σε συνέλευση όσων συμμετείχαν σε αυτήν.

Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο κείμενο, η Πρωτοβουλία από την αρχή να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την άγρια επίθεση ενάντια στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας, στη νέα γενιά και με τον εξευτελισμό της Ελλάδας, αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Για να αντιμετωπιστεί η οικονομική λαίλαπα που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και οι έως τώρα ελληνικές κυβερνήσεις, μας τόνισε στέλεχός της Πρωτοβουλίας, χρειάζεται να ενωθούν ευρύτερες δυνάμεις σε ένα πολιτικό μέτωπο. Μέσα από την Πρωτοβουλία αυτή επιχειρείται η συνύπαρξη διαφορετικών νησίδων αντίστασης, συνέχισε. Στο ερώτημά μας μάλιστα εάν υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις, μας παρέπεμψε στο ίδιο το κείμενο: «Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι’ αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος. Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό του λαού και να στηρίξουμε την ηθική της αλληλεγγύης και δημιουργίας».

Η κυβέρνηση ψεύδεται

Στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα βγαίνει στο ξέφωτο μετά από πολλά χρόνια μνημονιακών πολιτικών και κηδεμονίας, επεσήμανε ότι «η χώρα έχει δεσμευτεί για δεκαετίες για τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά να είναι αναγκαία».
Το πολιτικό στίγμα της Πρωτοβουλίας παραμένει η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας παραμένει ανοιχτό και απευθύνεται και προς άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. «Δεσμευόμαστε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης υπογραφών, που θα είναι η πρώτη ένδειξη στήριξης και γενναίας απόφασης για την κοινή μας πρωτοβουλία, να προχωρήσουμε σε ευρείες συναντήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2018 μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τους εμπνευστές της Πρωτοβουλίας, τομή για τη δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που θα συμβάλει στην ανακοπή και στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Σ.Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet