Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr Αλκίνοος Ιωαννίδης - SoloΜε το τραγούδι πρωταγωνιστή, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ακρόασης αλλά και συμμετοχής, που μας ταξιδεύει μέσα από τις εντάσεις και τις σιωπές του στον πυρήνα της ιερής τέχνης του τραγουδιού. Σαν τροβαδούρος του 21ου αιώνα, περιοδεύει με τις κιθάρες και το λαούτο του από πόλη σε πόλη, μεταφέροντας, μέσα από τη μουσική του, αισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που μας αφορούν όλους. Τα τραγούδια του στέκονται μπροστά μας γυμνά και ευάλωτα, όπως γεννήθηκαν, αλλά και δυνατά όσο ποτέ. Μαζί τους ζούμε την κατάργηση της απόστασης, τη διεύρυνση του χρόνου, τη μαγεία της συνύπαρξης, τη μετατροπή του μοναχικού σε συλλογικό. Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα κατά καιρούς, τόσο σε μικρούς χώρους, όσο και σε μεγάλα θέατρα, όπως το Θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα και το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.
Τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 9μμ, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (αγορά την ημέρα της συναυλίας).
“Τι χρώματα, τι μουσικές...”Μια βραδιά πλημμυρισμένη απ’ τα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου που έχουν ντύσει με τις μελωδίες τους οι μεγαλύτεροι Έλληνες συνθέτες και έχουν ερμηνεύσει οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές. Τα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου θα ερμηνεύσουν σπουδαίοι καλλιτέχνες: Μελίνα Ασλανίδου, Βιολέτα Ίκαρη, Κώστας Μακεδόνας, Χρήστος Μάστορας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, και chórεs σε μουσική διδασκαλία Μαρίνας Σάττι.
Με σπουδές νομικής και δημοσιογραφική σταδιοδρομία στον Τύπο και την τηλεόραση, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει επίσης σημαντική προσφορά ως συγγραφέας και μεταφραστής. Ως στιχουργός ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960 και συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες, μεταξύ των οποίων οι Μάνος Λοΐζος, Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Χρήστος Νικολόπουλος. Τους στίχους του ερμήνευσαν οι σημαντικότερες ελληνικές φωνές, από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Στέλιο Καζαντίδη, μέχρι τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Μανώλη Μητσιά κ.ά.
Ο θαυμαστός κόσμος του θα ξεδιπλωθεί με τη συμβολή σπουδαίων τραγουδιστών και μουσικών στο Ηρώδειο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Νταλάρα.
Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμή εισιτηρίων: από 10 ευρώ.
Ένας μεγάλος μαέστρος, μια μεγάλη ορχήστραΜια από τις ιστορικότερες ορχήστρες της Ευρώπης, η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σε πλήρη σύνθεση, με 100 εξαίρετους μουσικούς, έχοντας στο πόντιουμ έναν ζωντανό μύθο της ρωσικής μουσικής σχολής, τον Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ και στο πιάνο την παγκοσμίου φήμης σολίστ, Βαρβάρα Νεπομνίσκαγια, έρχεται να μας καθηλώσει. Για άλλους δάσκαλος, για άλλους μουσικός, για άλλους μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής. Αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες που ακολουθούν τη μοναδική καλλιτεχνική πορεία του Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ, ο οποίος έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με την Μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας από το 1974 μέχρι και σήμερα.
Η πολυετής όμως παρουσία του ως καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου είναι αξιοσημείωτη και για έναν επιπλέον λόγο. Ο Φεντοσέγιεφ αποτελεί τη ζωντανή παρακαταθήκη και σύνδεση της κλασικής μουσικής της σοβιετικής περιόδου με την κλασική μουσική της σύγχρονης Ρωσίας. Η ορχήστρα του ερμηνεύει τις παρτιτούρες, με τρόπο που κατορθώνει να ακροβατεί μουσικά ανάμεσα στο αυστηρό - με τη μουσική έννοια του όρου - συμφωνικού σοβιετικού προφίλ με αυτό του σύγχρονου.
Γεννημένος στις 5 Αυγούστου του 1932 στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), ο Φεντοσέγιεφ, από το 1948 έως το 1952 σπουδάζει «Μπαγιάν» (το ρωσικό ακορντεόν μόνο με πλήκτρα) στο Μουσικό Κολλέγιο Μουσόργκσκι του Λένινγκραντ, ενώ θα συνεχίσει τις σπουδές του στο ακορντεόν στο Ινστιτούτο Γκέσιν της Μόσχας. Οι σπουδές του σε ένα λαϊκό και ασυνήθιστο για έναν μαέστρο όργανο, μιας και η πλειοψηφία αυτών ξεκίνησε από το πιάνο ή από το βιολί, έδωσαν στον Φεντοσέγιεφ ένα επιπλέον εφόδιο και στους θεατές της Ορχήστρας Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, ένα δώρο. Και αυτό γιατί τόλμησε, όχι μία αλλά πολλές φορές, να εντάξει σε μεγάλα κοντσέρτα, λαϊκά και παραδοσιακά όργανα, πετυχαίνοντας ένα μαγευτικό ηχητικό αποτέλεσμα.
Το 1974, αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας της Σοβιετικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Φεντοσέγιεφ και η ορχήστρα του να μπουν, μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, σε όλα τα σπίτια της αχανούς Σοβιετικής Ένωσης! Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η ορχήστρα μετονομάζεται σε «Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι», όνομα με το οποίο συνεχίζει τη μεγάλη μουσική πορεία της.
Το Πρόγραμμα: Στο πρώτο μέρος «Ιταλικό Καπρίτσιο» και το Κονσέρτο για πιάνο Νο. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα. Στο δεύτερο μέρος: Σουίτες από τον «Καρυοθραύστη», Αποσπάσματα από το μπαλέτο «Η ωραία κοιμωμένη», Αποσπάσματα από μπαλέτο «Η Λίμνη των Κύκνων»
Την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 25 έως 90 ευρώ.
«Από την Κρήτη στο Buenos Aires»Ο διεθνούς φήμης Αργεντίνος μαέστρος Luis Borda, από τους λαμπρότερους εκπροσώπους του Tango Nuevo στην Ευρώπη και στον κόσμο, συναντά την Ελληνίδα ερμηνεύτρια Γεωργία Βεληβασάκη, μία από τις πιο αισθαντικές φωνές στο διεθνές –και όχι μόνο στο ελληνικό– τραγούδι. Στο πρόγραμμά τους η φλογερή και νοσταλγική μουσική του Μπουένος Άιρες μεταπλάθεται από την ομορφιά των αυτοσχεδιασμών και τη συνθετική δύναμη του Αργεντίνου δεξιοτέχνη, σμίγοντας με τη μαγική μεσογειακή φωνή της ερμηνεύτριας και το παραδοσιακό ηχόχρωμα της κρητικής λύρας. Μια μουσική παράσταση, όπου σαγηνευτικές μελωδίες, αργεντίνικα tango, milonga και chacarera, ανταμώνουν με ριζίτικα τραγούδια. Ορμητικοί ρυθμοί, αισθήματα βαθιά, πάθη, έρωτες, δύο κόσμων που τους ενώνει η μουσική και η θάλασσα. Ένας μουσικός συγκερασμός υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου (Γεωργ. Ζωγράφου 17). Είσοδος ελεύθερη. Προαιρετική η προσφορά τροφίμων και φαρμάκων για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου Ζωγράφου.
Ίσαλος Γραμμή, μια ωδή στη φθίσηΜέσα στο χώρο δημοπρασιών της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό, η ομάδα Dεcadere παρουσιάζει την performance Ίσαλος Γραμμή - μια ωδή στη φθίση. Στο χώρο ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, ενδιάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ένα αφήγημα - προσευχή ξετυλίγεται σαν κραυγή, για τα τετελεσμένα και αυτά που έπονται. Συνθέτοντας τελετουργικά κείμενα διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, με φυσικούς και ηλεκτρονικά επεξεργασμένους ήχους, μέσα από το τραγούδι, το λόγο και με επίκεντρο τη μουσικότητα, η performance διαστέλλει τη στιγμή κατά την οποία ο άνθρωπος, ερχόμενος αντιμέτωπος με τη φθίση, την ύστατη στιγμή της συνειδητοποίησης του πεπερασμένου της ύπαρξης, δημιουργεί τον Θεό, ως πράξη απόγνωσης και ανάγκη πίστης. Δέκα ηθοποιοί Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Άρτεμις Γρύμπλα, Αγάπη Ηλιάδου, Ίρις Κανδρή, Στέφανος Μουαγκιέ, Άλκηστις Πολυχρόνη, Γιάννης Σπανός, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Gary Salomon, χορευτές και μουσικοί, μαζί με πενήντα μέλη από την Χορωδία των ΚΑΠΗ Νίκαιας Ρέντη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Αναστασόπουλου, εξερευνούν την προσευχή η οποία από πράξη απόγνωσης, γίνεται πράξη επαναστατική, κόντρα στο θάνατο και την απελπισία, δημιουργώντας έναν πολυπολιτισμικό πολυφωνικό ύμνο, που τραγουδιέται απαράλλαχτος από την πρώτη στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος απέκτησε συνείδηση του επερχόμενου θανάτου του.
Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου, στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Είσοδος ελεύθερη.