«Θαύματα και νάματα»

Η θεατρική παράσταση «Θαύματα και νάματα» είναι βασισμένη σε πέντε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Οι ηθοποιοί της ομάδας του Ιδιόμελου αναπαριστούν τις παπαδιαμάντειες μορφές αναζητώντας την έννοια της συγχώρεσης και της ανάστασης. Η παράσταση αντιμετωπίζει το Πάσχα ως το πέρασμα από την απώλεια του εαυτού στην ανακάλυψή του, μέσα από την αναγνώριση της αδυναμίας και τη συγχώρεση.
Τα διηγήματα «Τελευταία του Γέρου», «Τελευταία Βαπτιστική», «Χολεριασμένη», «Θαύμα της Καισαριανή»ς και «Αλιβάνιστος» αποτελούν το σώμα κειμένου της παράστασης. Τα ζωντανεύουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Γιούργος, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Μαριέττα Δελώτη, Πίτσα Κάτσικα, Μάιρα Μεταξά, Γιάννης Παπαθύμνιος, Εριφίλη Σαββίδου και Μαίρη Σταγάκη. Την παράσταση επιμελήθηκε ο Μανώλης Γιούργος.
Για 12 παραστάσεις, από την Παρασκευή 20 Μαρτίου μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου (20/3, 21/3, 22/3, 27/3, 28/3, 29/3, 3/4, 4/4, 5/4/15, 6/4, 7/4 και 8/4/15), στο Ιδιόμελο (Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου, Μαρούσι, πλησίον ΗΣΑΠ, 210 6817042).

«Zyclon ή
το πεπρωμένο»
του Θανάση Τριαρίδη


Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο αέριο Zyklon B, το μέσο θανάτωσης των κρατουμένων του Άουσβιτς. Ένα έργο, σύμφωνα με τον συγγραφέα του, «για τη μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος, για την ανυπόφορη Ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων».
Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται στη δίδυμη κάψουλα ενός διάσημου παιχνιδιού roller coaster του Ζyklon. Βασική προϋπόθεση του παιχνιδιού είναι ότι κατά τη διάρκειά του, αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν θα ιδωθούν ποτέ. Μέσα στον προγραμματισμένο από το παιχνίδι εγκλεισμό τους και έχοντας την ελευθερία να πούνε ό,τι θέλουν ξέροντας πως ποτέ δεν θα συναντηθούν, κατασκευάζουν ταυτότητες, επινοούν «εαυτούς», θυμούνται ιστορίες, και -σχεδόν μοιραία- ανατρέχουν στην παρελθοντική (;) κτηνωδία του Ολοκαυτώματος, των θαλάμων εξόντωσης και του αερίου Zyklon B. Με την ευκολία που τους εξασφαλίζει η απόσταση των χρόνων, φτιάχνουν σενάρια και στήνουν υποθετικές «παλαιές ιστορίες κραταιής αγάπης». Όμως κάποια στιγμή οι δύο αυτοί άνθρωποι, θα καταλάβουν πως πλέον δεν υπάρχει επιστροφή από τους «εαυτούς» που δημιούργησαν: η Ιστορία που θυμήθηκαν τους κυριεύει, η υποθετική αγάπη τους γίνεται Πεπρωμένο. Θα καταλάβουν εν τέλει, πως το αέριο Zyklon Β ίσως να βρίσκεται στον εξαερισμό του χώρου στον οποίο βρίσκονται.
Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Ιωάννα Παγιατάκη και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς. Τη μουσική συνθέτει ο Μάνος Μυλωνάκης, ενώ τη σκηνογραφία υπογράφει η Σοφία Παπαδοπούλου.
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 9μ.μ. και Κυριακή στις 7μ.μ., στο Βlack Box (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη, 2310829254). Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet