giourgos

Οταν την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος «Export Summit VI», ο κ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε πληκτικά ότι «είναι ώρα να γίνουν εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση», είχε επίγνωση του γεγονότος ότι το ακροατήριό του, με το ενδιαφέρον του στραμμένο στο Λουξεμβούργο και το Eurogroup, περίμενε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι περισσότερο από καταγγελίες κατά «των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κυνισμό χωρίς όρια και τέλος», και τετριμμένες επαναλήψεις ότι «η χώρα οδηγείται σε όλο και χειρότερη θέση μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους οι κυβερνώντες».
Είχε επίγνωση ο αρχηγός της ΝΔ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αναμασήσει, επί ζημία της σοβαρότητάς του ως πολιτικού, τη μόνιμη (και μονίμως ματαιωμένη) επωδό: εκλογές άμεσα, να (μας) αδειάσουν τις καρέκλες.
Όπως είχε επίγνωση και μιας άλλης πραγματικότητας. Της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος και το κόμμα του από τη συνδυαστική επίδραση δύο παραγόντων βαρύνουσας σημασίας και με καθοριστικές πολιτικές επιπτώσεις: της συμφωνίας με τη βόρεια γείτονα για το ονοματολογικό, αφενός, και της απόφασης, αφετέρου, του Eurogroup για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και το είδος της επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.
Αυτό το δίδυμο δέσποσε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΣΕΒΕ. Από την άποψη αυτή, η ομιλία του προϊδεάζει για το είδος της επιχειρηματολογίας στην οποία θα καταφεύγει στο εξής –ή, έστω, μέχρι την ώρα που θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, όταν θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσής της από τη γείτονα. Για την οποία επικύρωση, ειρήσθω εν παρόδω, μάλλον δεν θα πρέπει να τρέφει αμφιβολίες ούτε ο ίδιος, μετά και τη βεβαιότητα που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ότι «θα πέσουν» οι φόβοι των συμπατριωτών του για τη συμφωνία: «Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει … Είμαι πεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν».
Δεν είναι βέβαιο ότι οι σύνεδροι άκουσαν με ενδιαφέρον τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τα περί «τέταρτου μνημονίου, χωρίς χρηματοδότηση», για «μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δισ. ευρώ σε 6 μήνες από σήμερα», για «εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022», και για «συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια». Γνώριζαν ότι μετά από λίγες μόνο ώρες, αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ή τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα είχαν επαρκή πληροφόρηση για το περιεχομένου της συμφωνίας του Λουξεμβούργου, που θα τοποθετούσε τις παραπάνω αιτιάσεις στην πραγματική θέση τους στη «μεγάλη εικόνα».
Είναι μάλλον βέβαιο ότι έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον όταν ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε κάποιες «βασικές πτυχές» του νεοδημοκρατικού μείγματος οικονομικής πολιτικής περί μειώσεων «του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% που είναι σήμερα, στο 20%», «του φόρου μερισμάτων από 15% σε 5%», «του ΕΝΦΙΑ κατά 30%», «του ΦΠΑ από 13% και 24% σε 11% και 22%», κ.ο.κ. Όπως μάλλον βέβαιο είναι και το ότι κράτησαν τις επιφυλάξεις τους αν και κατά πόσο οι εξαγγελίες αυτές είναι πραγματοποιήσιμες, όταν για την υλοποίησή τους εξαρτώνται από αόριστες υποσχέσεις περί «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες», περί «τολμηρών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές», περί «αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων», κ.ο.κ.
Για περισσότερη σαφήνεια και ευθυκρισία –αλλά και μηδενική πολιτική τύφλωση— οι σύνεδροι του «Export Summit VI» μπορούν να προσφύγουν στη δήλωση, το πρωί της Παρασκευής, του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Βασίλη Κορκίδη:
«Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου επιβεβαιώθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και ανακοινώθηκε επισήμως ότι η χώρα μας περνά από τον Αύγουστο στη μεταμνημονιακή περίοδο, που όμως επίσης θα “εποπτεύεται” έως και το 2022 […] Ορίστηκε η τελευταία δόση των 15 δις ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως δημοσιονομικό μαξιλάρι για την ασφαλή έξοδο μας στις αγορές , ενώ η συμφωνία για το χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άμεσα εφαρμόσιμη. Στο επίμαχο θέμα της ρύθμισης του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο και τα επίμαχα σημεία με τον τύπο, το μέγεθος και τους όρους της ελάφρυνσης, την επέκταση των ωριμάνσεων, τη διάθεση των κερδών των κεντρικών τραπεζών και κυρίως την δεκαετή επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και των τόκων, στο μαραθώνιο παζάρι που διαδραματίστηκε τελικά φαίνεται να επικράτησε η μέση λύση μεταξύ γερμανικής και γαλλικής πρότασης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η συμφωνία για το μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας και η ελάφρυνση του χρέους σαφώς στέλνουν θετικά μηνύματα για τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο …».
Ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύτηκε στις Συμπληγάδες των δύο συμφωνιών και, παράλληλα, η επιλογή του να στοιχηματίσει ακροδεξιά, απομακρύνει στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, και όχι μόνο, προερχόμενα από τη μετριοπαθή δεξιά. Ενώ την ίδια στιγμή, η ίδρυση κόμματος «στα δεξιά» της ΝΔ «με στόχο να συνεργαστεί μαζί της μετεκλογικά», όπως προανήγγειλε ο κ. Τάκης Μπαλτάκος πρόσφατα, έρχεται να ακρωτηριάσει τις όποιες προσδοκίες για συγκομιδή ψήφων από τις ακροδεξιές εσχατιές της συντηρητικής παράταξης.

Κωστής Γιούργος
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet