Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr
MusicAeterna + Θεόδωρος ΚουρεντζήςΤον αποκαλούν ο εικονοκλάστης μαέστρος, γιατί έχει ανατρέψει τα δεδομένα των ακαδημαϊκών ερμηνειών, ο Θεόδωρος Κουρεντζής ο Έλληνας ταλαντούχος μαέστρος, με το μουσικό σύνολο ΜusicAeterna, προτείνει αυτή τη φορά στο κοινό δύο εντελώς διαφορετικά προγράμματα με έργα του γαλλικού Μπαρόκ αλλά και του 20ού αιώνα. Την πρώτη βραδιά, που τιτλοφορείται Rameau Gala, η σκηνή θα πλημμυρίσει από το φως της μουσικής του Γάλλου Ζαν-Φιλίπ Ραμό, ενός συνθέτη που ανέκαθεν συνάρπαζε τον Κουρεντζή: «Το πιο εκπληκτικό φαινόμενο στη ζωή είναι το φως. Μας δίνει ανάσα, ζωή και έρωτα. Πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ τον ήλιο τι είναι φως; Εγώ θα του έπαιζα μουσική του Ραμό…». Άριες από διάσημα λυρικά έργα του σπουδαίου γάλλου μουσουργού θα ερμηνεύσει η σοπράνο Ναντίν Κούτσερ.
Τη δεύτερη βραδιά, o προικισμένος αρχιμουσικός που έχει κάνει δεύτερη πατρίδα του τη Ρωσία, θα προσεγγίσει με το χαρακτηριστικό ερμηνευτικό του πάθος την αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ για το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέττα (στην πλήρη του μορφή). Η Ορχήστρα MusicAeterna θα βάλει τη χαρακτηριστική της ερμηνευτική σφραγίδα στην εμπνευσμένη παρτιτούρα του μεγάλου ρώσου δημιουργού, αναδεικνύοντας με ευαισθησία και μαεστρία τα ηχοχρώματα και τις δυναμικές της. Ο Κουρεντζής αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας αρχιμουσικός που έχει εγκύψει με σεβασμό και αγάπη στο έργο του συνθέτη. Για το λόγο αυτό άλλωστε του απενεμήθησαν το 2007 το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Μουσικού Θεάτρου για την Σταχτοπούτα του Προκόφιεφ και το 2012 το Βραβείο Καλύτερου Μαέστρου για τον Γελωτοποιό -και πάλι του Προκόφιε.
Την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 16, 30, 43, 60 ευρώ. Ειδικές τιμές: 8,50 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 11 ευρώ (65+ και πολύτεκνοι).
•
Ζόρντι Σαβάλ: Όλα τα πρωινά του κόσμου…«Aυτό που τον ξεχωρίζει είναι οι περιπλανήσεις του πέρα από το ναό της υψηλής κουλτούρας. Ως αδηφάγος τροβαδούρος, τριγυρνάει από τις βιβλιοθήκες του Μάντσεστερ έως τα χωριά της Κολομβίας για να περισώσει μουσικές παραδόσεις, με ηχογραφήσεις που κινούνται από ρυθμούς των Βερβέρων έως το εκστατικό συναίσθημα μιας ράγκα και από την ανατριχιαστική ηρεμία ενός αρμένικου νανουρίσματος έως τη ζωηράδα ενός ελισαβετιανού γκαλιάρ». Έτσι ακριβώς περιέγραψε τον Ζόρντι Σαβάλ το 2011, η εφημερίδα «The Guardian». Ο Σαβάλ έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια από οποιονδήποτε άλλον για να φέρει στο προσκήνιο τις μουσικές σχέσεις ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τον αραβικό και οθωμανικό κόσμο, αρχικά, και πιο πρόσφατα πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, έως την Αρμενία και τις γύρω περιοχές, χτίζοντας πολιτιστικές γέφυρες που οικοδομούνται πάνω στη μουσική εμπειρία, και όχι σε μια αδιάφορη «παγκοσμιοποιημένη» προσέγγιση. Η τεράστια δισκογραφία του, που αριθμεί περισσότερους από 160 τίτλους, καλύπτει απέραντες εκτάσεις της συλλογικής μουσικής κληρονομιάς μας: Bach, Lully, Matthew Locke, Tobias Hume, Monteverdi, ισπανική αναγεννησιακή μουσική, εβραϊκή σεφαρίδιτικη παράδοση και τους ηχητικούς κόσμους του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Αρμενίας.
Σε αυτή την εμφάνισή του, ο Ζόρντι Σαβάλ: βιόλα ντα γκάμπα και οι συνεργάτες του: Xavier Díaz-Latorre: θεόρβη & μπαρόκ κιθάρα και Pierre Hantaï: τσέμπαλο, θα παρουσιάσουν έργα για βιόλα ντα γκάμπα του Μαρέν Μαραί (1656-1728), ενός συνθέτη που η γραφή του για το συγκεκριμένο όργανο του προσδίδει μια σχεδόν ανθρώπινη χροιά και έκφραση. Η μουσική του Μαραί έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην ταινία «Όλα τα πρωινά του κόσμου», με ερμηνευτή τον ίδιο τον Σαβάλ.
Την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Κεντρική Σκηνή. Τιμές εισιτηρίων: 15, 18, 25, 36 ευρώ. Μειωμένο: 10, 12, 15 ευρώ και άνεργοι 5 ευρώ.
Μιχάλης Γρηγορίου: Μελοποιημένη ποίησηΜε 35 και πλέον χρόνια συνεχούς παρουσίας στο χώρο της σύνθεσης και με πλούσιο συνθετικό έργο στο ενεργητικό του, ο Μιχάλης Γρηγορίου παρουσιάζει για πρώτη φορά σε δημόσια εκτέλεση δύο εμβληματικά έργα του που η διαχρονική τους αξία τα καθιστά επίκαιρα και αναγκαία όσο ποτέ σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί η καντάτα «Τα ανεπίδοτα γράμματα» σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου, ένα από τα σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής που αποτέλεσε σταθμό και στο χώρο του πολιτικού τραγουδιού λόγω των αντιηρωικών του στίχων. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ζωντανή εκτέλεση, 38 χρόνια μετά την κυκλοφορία του σε δίσκο από τη Lyra (με ερμηνευτές τότε την Αφροδίτη Μάνου και τον αξέχαστο Σάκη Μπουλά). Στην παρουσίαση των επτά τραγουδιών της καντάτας του Μιχάλη Γρηγορίου συμμετέχουν η Αφροδίτη Μάνου και ο Τάσος Αποστόλου. Τους πλαισιώνει 11μελές μουσικό σύνολο.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας-αφιερώματος θα παρουσιαστεί –επίσης σε πρώτη εκτέλεση και με πλήρη διανομή ύστερα από 35 χρόνια– ο κύκλος τραγουδιών «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι». Ερμηνεύουν η Θεοδώρα Μπάκα και ο Δώρος Δημοσθένους. Τους τραγουδιστές συνοδεύει μουσικά 8μελές σύνολο. Όπως σημειώνει ο Γρηγορίου, το έργο αυτό γράφτηκε ύστερα από ένα «στοίχημα» που είχε βάλει με τον Χατζιδάκι πάνω στο ποιος είχε γράψει τη μουσική για μια κινηματογραφική ταινία. «Εάν έχανα το στοίχημα», λέει ο Γρηγορίου, «θα έγραφα ένα έργο και θα του το αφιέρωνα. Eυτυχώς, έχασα το στοίχημα!» Ο Οδυσσέας, που είχε αποτελέσει μια από τις πρώτες παραγωγές της δισκογραφικής εταιρείας Σείριος του Μάνου Χατζιδάκι (τότε με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Λέκκα), βασίζεται σε ποιήματα-μινιατούρες του σπουδαίου ποιητή Τάκη Σινόπουλου. Η εξαιρετικά μικρή έκταση των στίχων επιτρέπει στον συνθέτη να αντιμετωπίσει τις φωνές ως ισότιμους ρόλους με τα όργανα της ορχήστρας, δημιουργώντας 12 γοητευτικά μουσικά αραβουργήματα.
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 19, 30 ευρώ. Ειδικές τιμές: 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 12 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).
21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα ποίησηςΜε αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, Σάββατο 21 Μαρτίου, παρουσιάζεται το τρίπτυχο αφιέρωμα «Ποίηση και μουσική» στους Γιάννη Βαρβέρη, Γιώργο Κακουλίδη και Κώστα Κουτσουρέλη. Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και οι ερμηνευτές Λουίζα Σοφιανοπούλου (τραγούδι) και Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα) πλαισιώνουν τους ποιητές με τη μουσική τους. Ποιήματά τους διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές, ενώ του πρόωρα χαμένου Γιάννη Βαρβέρη διαβάζει ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.
Ο Γιάννης Βαρβέρης κατατάσσεται στους σημαντικότερους ποιητές της εποχής μας. Αιρετικός, ειρωνικός και ανατρεπτικός, παραμένει πάντοτε καίριος και ουσιαστικός. Η αγάπη του για το σύγχρονο ποιητικό γαλλικό τραγούδι δεν είναι συμπτωματική. Γι’ αυτό και στην τελευταία ενότητα του αφιερώματος, η Λουίζα Σοφιανοπούλου και ο Θοδωρής Κότσυφας επέλεξαν να παρουσιάσουν τραγούδια των Ζακ Μπρελ, Ζορζ Μπρασένς, Λεό Φερέ και άλλων γάλλων δημιουργών.
Το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 7μ.μ., στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 10, 15 ευρώ. Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 7 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).
•