Παύει η ταλαιπωρία αγροτών με ΟΓΑ

Ο τ. ΟΓΑ αργεί να εγγράψει επαγγελματίες αγρότες. Ζητά, σε δόσεις, ένα σωρό έγγραφα, τρέχουν οι αγρότες, τα βρίσκουν και τα στέλνουν στις υπηρεσίες. Έκτοτε οι αρμόδιοι εξαφανίζονται, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν δύο με τρία χρόνια. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι καθίστανται ανασφάλιστοι για όσο διάστημα εκκρεμεί η αίτηση και στερούνται βασικών δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και παρεπόμενα της ασφάλισης δικαιώματα.
Μετά από παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα βρήκε ευήκοα ώτα στο υπουργείο Εργασίας και προχθές διαπιστώσαμε ότι στο κατατεθέν ν/σ του υπουργείου αίρονται τα προβλήματα που τόσα χρόνια ταλαιπωρούσαν τους αγρότες.
Με προτεινόμενη διάταξη απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ όσων υπάγονται στον τέως κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του τ. ΟΓΑ. Η απογραφή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ αντιμετώπιζε διαχρονικά δυσκολίες που δημιουργούν μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στην ασφάλιση. Από την ψήφιση του νόμου γίνεται άμεση εγγραφή του ενδιαφερόμενου. Με τον τρόπο αυτό επιλύεται το πρόβλημα των καθυστερήσεων για τις ήδη εκκρεμείς αιτήσεις. Ο αναδρομικός έλεγχος υπαγωγής ή διαγραφής κρίνεται σε δεύτερο χρόνο.
Έτσι, επιλύεται ένα μεγάλο πρόβλημα, αφού ο ενδιαφερόμενος υπάγεται κατευθείαν στην ασφάλιση και με την εγγραφή του στο μητρώο αγροτών καρπώνεται όλα τα ωφελήματα της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τα παρεπόμενα πάσης φύσεως ωφελήματα.

Με δυσκολίες η χορήγηση σύνταξης από τον τ. ΟΓΑ

Για να πάρουν σύνταξη οι αγρότες, όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, δεν πρέπει να έχουν οφειλές μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ, για παράδειγμα, το όριο είναι 20.000 ευρώ. Αν χρωστούν μέχρι αυτό το ποσό, λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, και τους κρατούν αναλογικά μέρος της για την εξόφληση της οφειλής τους. Αν η οφειλή τους είναι μεγαλύτερη από τις 20.000 τότε πρέπει να εξοφλήσουν άμεσα το υπερβάλλον ποσό.
Στον τέως ΟΓΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά, όσον αφορά το όριο. Ο αγρότης δεν πρέπει να χρωστά πάνω από 4.000 ευρώ. Αν χρωστά, θα πρέπει να εξοφλήσει το υπερβάλλον.
Το όριο για τους αγρότες είναι πολύ μικρό. Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει αναλογική αναπροσαρμογή, π.χ. στις 8.000 ευρώ. Δεν φτάνει όμως αυτό. Σε αντίθεση με τα άλλα Ταμεία, σημειώνεται το παράλογο οι υπηρεσίες του τ. ΟΓΑ, είτε από άγνοια είτε από (υπόγεια πολιτική) σκοπιμότητα, να ζητούν από τους αγρότες την εξόφληση όλου του ποσού, ακόμα και αν δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας πρέπει άμεσα να αυξήσει το όριο των 4.000, ενώ παράλληλα μαζί με τη νέα Διοίκηση του ΕΦΚΑ, να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και να τρίξουν τα δόντια σε όσους υπάλληλους παίζουν αντιπολιτευτικά παιχνίδια.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet