Το δημαρχοκεντρικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί

00380

Η «Εποχή» συζητά με τον δήμαρχο Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη για τον Δήμο Σπάρτης τις εμπειρίες του από τη θητεία του στην Α/βμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αγγίζει τα τριάντα χρόνια, σε όλες τις βαθμίδες.
Ο κ. Βαλιώτης το 2014 ήταν επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου που κέρδισε τις εκλογές. Χαίρει εκτίμησης στο χώρο της αυτοδιοίκησης και έχει διακριθεί μεταξύ των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα απορρίμματα του Δήμου του. Σε μια περιοχή όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου που η σύγκρουση για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξε σκληρή ήταν σχεδόν ο μόνος δήμαρχος που έκανε πράξη την πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης που πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει. Είναι οπαδός της απλής αναλογικής χωρίς υποσημειώσεις και λέει πως έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από χθες.

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Κερδίσατε τις εκλογές πριν τέσσερα χρόνια. Περιγράψτε μας ποιες ήταν ή είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στη διάρκεια της θητείας σας.
Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να λειτουργήσουμε ένα Δήμο που είχε ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Επειδή δική μας άποψη είναι ότι οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με δικό τους προσωπικό, οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας έτσι ώστε με τη βοήθεια εποχικού προσωπικού, που είχαμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε, να ανταποκριθούμε στις υπηρεσίες που έπρεπε έναντι των δημοτών. Ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα χρέος του Δήμου, περίπου 500.000 χιλιάδες, χωρίς να το φορτώσουμε στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Επίσης έπρεπε να μεριμνήσουμε για τη χρηματοδότηση έργων που είχε ανάγκη ο Δήμος, και τα μόνα χρήματα που μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ήταν μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μιας και η κρατική επιχορήγηση είχε μειωθεί λόγω μνημονίων.
Καταφέραμε να ανταποκριθούμε επαρκώς και στα τρία προβλήματα. Στελεχώσαμε το Δήμο με προσωπικό, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας και καταφέραμε να διεκδικήσουμε χρήματα από την παράταση του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και ετοιμαστήκαμε για το νέο ΕΣΠΑ. Εντάξαμε το Ξενία, που ήταν χρόνιο αίτημα του Δήμου, για να γίνει χώρος πολιτισμού και διοικητήριο, αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΤ εξοικονομώντας νερό για τους δημότες. Διεκδικήσαμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 1.500.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών εξαιτίας θεομηνιών και με τη βοήθεια των δημοτών μέσω συνελεύσεων και κινητοποιήσεων στις γειτονιές τα καταφέραμε. Προχωράμε για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού του Δήμου με λαμπτήρες led (4..000.000 ευρώ), έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος και να βελτιώσουμε το φωτισμό. Διεκδικούμε χρηματοδότηση για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και των χώρων των σχολείων. Ο Δήμος μας είναι μεγάλος σε έκταση. Αποτελείται από 108 οικισμούς αγροτικούς. Υπάρχουν ανάγκες σε αγροτικούς δρόμους, σε φωτισμό και σε ύδρευση. Με τη βοήθεια των πολιτών, με διάλογο και συμμετοχή καταφέρνουμε να προχωρούμε και να δίνουμε λύσεις.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις μέχρι σήμερα στο Δήμο σας;
Συνήθως μιλάμε για τα μεγάλα έργα. Εγώ θα έλεγα η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου είναι το πρώτο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητούνται όλα τα προβλήματα και αιτήματα χωρίς διακρίσεις. Οι επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, διοικούνται με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πλειοψηφία στο Δήμο είναι μειοψηφία και αυτό για να υπάρχει αντιπροσώπευση όλων των ρευμάτων. Ως δεύτερο θα έλεγα η κοινωνική μας πολιτική. Θα πω μόνο ότι παραλάβαμε τα ΚΑΠΗ με 200 μέλη και τώρα έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Τρίτον, θα έλεγα την ευαισθησία μας για την νεολαία. Σχολεία και χώρους άθλησης.
Τέλος, ο σεβασμός στο περιβάλλον με την προσπάθεια που κάνουμε για να προχωρήσουμε την κυκλική οικονομία με διαλογή στην πηγή και μείωση των απορριμμάτων. Τοποθετήσαμε πέντε κάδους για χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, κομπόστ, και υπολείμματα. Έχουμε καλύψει μέχρι σήμερα το 30% του Δήμου και έχουμε αυξήσει την ανακύκλωση έως 125%. Από 1.000 τόνους έχουμε φθάσει στους 2.200 και έχουμε στόχο για φέτος να φθάσουμε στους 2.700 τόνους.
Αν είχαμε χρηματοδοτηθεί για να λειτουργήσουμε και τη μονάδα κομποστοποίησης και αν υπήρχε σταθερότητα και αποφασιστικότητα για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τα πράγματα θα είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Τώρα έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα με τη λειτουργία του ΣΔΙΤ και φοβάμαι ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για την ανακύκλωση. Η γνώμη μου είναι ότι οι Δήμοι πρέπει να πάρουν επάνω τους το θέμα της ανακύκλωσης και να ανατρέψουν τα περί εγγυημένης ποσότητας παράδοσης στο ΣΔΙΤ. Δεν πρέπει να μετακυλιστεί αυτό το κόστος στους δημότες.
Η λειτουργία της δημοκρατίας το άνοιγμα στην κοινωνία, η συμμετοχή του δημότη και η ενασχόληση με την καθημερινότητα και τα προβλήματά της είναι το βασικό. Τα υπόλοιπα με έναν καλό προγραμματισμό, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας με υπομονή και επιμονή κατακτώνται.

Την περίοδο που αναλάβατε η κρίση ήταν στο ζενίθ. Πώς την αντιμετωπίσατε και πώς είναι τα πράγματα σήμερα;
Στην επαρχία υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η περιοχή μας είναι αγροτική. Παρόλα αυτά υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα. Η Βοήθεια στο Σπίτι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η συνεργασία με την Μητρόπολη, η διανομή τροφίμων έδωσε μια ανάσα στις ευπαθείς ομάδες. Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ξεπεράσαμε την κρίση. Δεν έχουμε τα έντονα προβλήματα του 2013-2014.

Η παράταξή σας λειτουργεί; Ποια η σχέση σας με τους δημότες;
Φυσικά και λειτουργεί. Συζητάει, αποφασίζει, συμμετέχει. Φέραμε μια διαφορετική κουλτούρα στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου. Συνεργαζόμαστε με τις άλλες παρατάξεις παρά τις διαφορετικές μας πολιτικές ή και ιδεολογικές διαφορές. Θα είμαστε παρόντες και στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η παρουσία κυβέρνησης της Αριστεράς έχει διευκολύνει τη λειτουργία του θεσμού;
Φυσικά. Εγώ δεν είμαι πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση. Είμαι τώρα τριάντα χρόνια. Πρόεδρος κοινότητας, δημοτικός σύμβουλος, δήμαρχος σε Καποδιστριακό Δήμο και τώρα δήμαρχος στο διευρυμένο Δήμο Σπάρτης. Τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση είτε έλυνε προβλήματα είτε όχι, είχε τις πόρτες ανοιχτές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο διάλογο και οι υπουργοί Εσωτερικών και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Θα φέρω ένα παράδειγμα σε περίοδο μέσα στην κρίση: Από το 2011 μέχρι το 2014 οι έκτακτες επιχορηγήσεις στο Δήμο Σπάρτης ήταν 30 έως 40.000 χιλιάδες. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 3 εκατομμύρια. Όλα αυτά βέβαια χωρίς παρακάλια και δήθεν ρουσφέτια. Υπήρχε διαφάνεια. Ο καθένας κατέθετε τις προτάσεις του, αξιολογούταν και με βάση αυτό γινόταν και οι χρηματοδοτήσεις. Υπήρξε μια διαφορετική κουλτούρα που είναι προς το καλό της αυτοδιοίκησης. Μακάρι και οι επόμενες κυβερνήσεις να συνεχίσουν την ίδια διαφάνεια. Όχι δεν έχω κανένα παράπονο από την κυβέρνηση.

Πώς προσεγγίζετε το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ποια η γνώμη σας για την απλή αναλογική;
Όπως σας είπα, εμείς στην πράξη δώσαμε τη δυνατότητα σε όλες τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης να εκφραστούν. Συνεργαστήκαμε, δεν επιβληθήκαμε δια της πλειοψηφίας. Μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση πορευτήκαμε μέχρι σήμερα. Η γνώμη μου είναι πως η απλή αναλογική έπρεπε να είχε εφαρμοστεί χθες. Εισάγει αυτή την άλλη κουλτούρα που σας έλεγα. Την κουλτούρα της δημοκρατίας, της συνεννόησης. Καταλαγιάζει τα πάθη και φέρνει στο προσκήνιο τη λογική, τη συνεννόηση, τον πλουραλισμό απόψεων και ιδεών. Κάνει την κοινωνία πιο πλούσια στη σκέψη της και στη συνέργεια. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο με μια ψήφο διαφορά καταψήφισε την απλή αναλογική. Δεν έπρεπε να έρθει κατά τη γνώμη μου με τον «Κλεισθένη» έπρεπε να είχε ψηφιστεί με τον εκλογικό νόμο. Το δημαρχοκεντρικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί. Στο προσκήνιο πρέπει να έρθει η συλλογικότητα και η συνεργασία.
Τώρα όσον αφορά τα άλλα θέματα που θίγει το νομοσχέδιο, πιστεύω πως δίνουν λύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω πως πρέπει να γίνει τομή. Να ενισχυθεί η δημοκρατία και η συνεργασία. Νομίζω πως πρέπει να καταργηθούν οι μονοπρόσωπες εκπροσωπήσεις στις τοπικές κοινότητες. Πρέπει να υπάρχουν συμβούλια τοπικά. Πρέπει να δοθεί ένα τμήμα του προϋπολογισμού που να υλοποιείται από τα τοπικά συμβούλια, για να έχουμε έλεγχο και λειτουργία της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Νομίζω ότι έχει καθυστερήσει το νομοσχέδιο. Πρέπει να επισπευστεί. 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet