Τα νερά του Θερμαϊκού γέμισαν την περασμένη εβδομάδα από ένα μεγάλο αριθμό νεκρών ποντικιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός και δυσαρέσκεια σχετικά με την κατάσταση της θάλασσας της Θεσσαλονίκης.
«Παραλία Θεσσαλονίκης 22-6-18, ώρα 12:34. Από τις ομπρέλες ως την πλατεία Αριστοτέλους κάθε είκοσι μέτρα και ένα ποντίκι, τέσσερα στη σειρά», αυτή ήταν η ανάρτηση ενός διαδικτυακού χρήστη στην ομάδα «Θεσσαλονίκη, τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα» του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, χάρη στην οποία το όλο περιστατικό ξεκίνησε να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς συνοδευόταν και από έξι κατατοπιστικές φωτογραφίες. Άλλωστε, ο βασικός στόχος της προαναφερθείσας ομάδας είναι να «ευαισθητοποιήσει κάποιους υπευθύνους και τους πολίτες της [Θεσσαλονίκης] να ενδιαφερθούν για να αλλάξουν όλα τα στραβά και ανάποδα, και να αναδεικνύει ό,τι όμορφο υπάρχει και γίνεται, για να έχουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης αυτής, μια πόλη όμορφη και ανθρώπινη, μια πόλη πρότυπο που θα σέβεται τους κατοίκους της και θα την σέβονται οι κάτοικοί της».
Παρά το παραπάνω δυσάρεστο περιστατικό, το οποίο κατά πολλούς σχετίζεται και με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από κάποια αρμόδια αρχή της πόλης. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το περιστατικό με τα νεκρά ποντίκια δεν είναι κάτι καινούριο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη παραλία της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται διάφορα είδη σκουπιδιών, καθώς και φαινόμενα όπως το φυτοπλαγκτόν. Το τελευταίο, μάλιστα, το περασμένο έτος στα τέλη του Ιούνη είχε ταλαιπωρήσει την πόλη για περίπου δέκα ημέρες, λόγω της δυσοσμίας και της μεγάλης έκτασης της οποίας καταλάμβανε. Εκείνη την περίοδο το δύσοσμο φυτοπλαγκτόν είχε προκαλέσει την έντονη ανησυχία των τοπικών φορέων και κατοίκων. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι εκείνη η ποσότητα ήταν η μεγαλύτερη που είχε εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτοχρόνως δεν υπήρχε η αναγκαία χρηματική δαπάνη και τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.
Ο φορέας διαχείρισηςΌλα αυτά τα χρόνια προβλήματα του Θερμαϊκού Κόλπου αποτέλεσαν κι έναν από τους λόγους για να τρέξει η διαδικασία για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου. Έτσι, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου από τη Βουλή των Ελλήνων, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα μετατράπηκε σε Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στην ευθύνη του οποίου ανατέθηκαν η διαχείριση δώδεκα νέων προστατευόμενων περιοχών μαζί και του Θερμαϊκού Κόλπου. Παρά το θετικό αυτό βήμα, όμως, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα σχετικά με το φορέα. Η διεκπεραίωση των καινούριων αρμοδιοτήτων θα βαρύνει τους τωρινούς εργαζόμενους, καθώς θα παραταθεί η εργασία τους, με σκοπό την προκήρυξη θέσεων οκτάμηνης απασχόλησης που θα στελεχώσουν το φορέα έως ότου αναλάβει το τακτικό προσωπικό. Οι κανονικές προσλήψεις υπολογίζεται ότι θα γίνουν μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) το 2019 με συβάσεις αορίστου χρόνου. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το τωρινό έτος η λειτουργία υποστηρίζεται από το Πράσινο Ταμείο και τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ από το 2019 θα υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Παρότι η δημιουργία του φορέα για τη διαχείριση του Θερμαϊκού είναι ένα πολύ θετικό βήμα και είχε αγκαλιαστεί από σημαντική μερίδα τοπικών αρχών, είχαν εκφραστεί και σχετικές επιφυλάξεις, όπως ότι θα ήταν καλό να δοθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες στους δήμους. Όσο, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει ένας ουσιώδες σχεδιασμός ή μια αποτελεσματική μέριμνα, ιδίως από τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κανονική στελέχωση του φορέα, τα φαινόμενα όπως τα νεκρά ποντίκια, τα σκουπίδια και το δύσοσμο φυτοπλαγκτόν θα συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης