Πρόοδος στις διαδικασίες αδειοδότησης των αντιπλημμυρικών έργων τους τελευταίους 7 μήνες Κατηγορίες για ολιγωρία από την αντιπολίτευσηΤο τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, που έφτασε στη μέγιστη έντασή του στα μέσα της εβδομάδας (Τρίτη και Τετάρτη) που ολοκληρώνεται, έφερε στο προσκήνιο οδυνηρές μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου για τους κατοίκους της Μάνδρας στη Δυτική Αττική. Η ραγδαία νεροποντή, σαφώς μικρότερης έντασης από το τελευταίο πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν σε ορμητικούς χειμάρρους οι δρόμοι της πόλης και να μεταφερθούν στις αυλές των σπιτιών μεγάλοι όγκοι λάσπης. Αυτή τη φορά, ευτυχώς, δεν υπήρχαν θύματα, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής που δέχθηκε συνολικά 160 κλήσεις στη Μάνδρα και στη Μαγούλα για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοηθείας.
Οι κάτοικοι της περιοχής εντοπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Κοροπούλη. Είναι το σημείο από το οποίο επιλέγει να περάσει το νερό, όταν συναντά το εμπόδιο που βάζει στην πορεία του η επέκταση της πόλης πάνω στην φυσική του κοίτη. Η πόλη της Μάνδρας επεκτάθηκε με τρόπο νόμιμο το 2003 με βάση μια κοινή υπουργική απόφαση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου και του υπουργού Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη, η οποία τοποθέτησε το κέντρο της πόλης ακριβώς πάνω στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο εμποδίζεται επίσης και από περιοχή στην οποία έχει αποδοθεί βιομηχανική χρήση γης. Εξάλλου, η παλιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών περνάει δίπλα από την κοίτη του χειμάρρου Σούρες με αποτέλεσμα να καταστραφεί τον περασμένο Νοέμβριο. Ο δήμος, δε, είχε κατασκευάσει το αμαξοστάσιό του ακριβώς πάνω στην κοίτη του χειμάρρου αυτού. Το νερό, λοιπόν, ξεχύθηκε στην πόλη με τραγικές συνέπειες την πρώτη φορά και καταστροφικές τη δεύτερη, ακολουθώντας φυσιολογικά το δρόμο που θυμόταν αλλά η ανθρωπογενής παρέμβαση του είχε στερήσει· παρέμβαση που μπορεί να είχε μεγαλύτερη επίδραση στα συγκεκριμένα πλημμυρικά φαινόμενα από την ασυνήθιστη ένταση της βροχής που, ίσως και με κάποια ευκολία, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.
Άμεση ανταπόκρισηΤο δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή σε μόλις 7 μήνες αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Η Περιφέρεια Αττικής κατά κύριο λόγο (πολλές φορές και με σεξιστικά σχόλια, όπως του Μανώλη Καωή και του Γρηγόρη Ψαριανού, για τις ικανότητες της περιφερειάρχη), και δευτερευόντως η κυβέρνηση, δέχθηκε τα πυρά του δημάρχου, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης για τη καθυστέρηση στην εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων. Το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ επέρριψαν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην έναρξη και ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, απορρίπτοντας τη γραφειοκρατία ως αίτιο των χρονοβόρων διαδικασιών με τις οποίες περιγράφει η Περιφέρεια την έγκριση μελετών και τις δημοπρατήσεις του. Η ΝΔ, ωστόσο, δια του Μάκη Βορίδη, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ στη Μάνδρα, αναγνώρισε το «βαρύ γραφειοκρατικό σύστημα που δεν επιτρέπει την ταχεία αποπεράτωση», προαναγγέλλοντας ότι η ΝΔ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για να εξηγήσει η κυβέρνηση σε τι οφείλετε η καθυστέρηση και θα προβεί σε παράσταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης όσων αντιπλημμυρικών βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισής του.
Η Περιφέρεια Αττικής δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της τέθηκαν άμεσα σε πλήρη ετοιμότητα από τη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή, όντας σε άμεση επικοινωνία και με το δήμο Μάνδρας. Στην περιοχή βρέθηκαν κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών για καταγραφή των ζημιών όσο και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία διέθεσε 8 μηχανήματα έργου στις πληγείσες περιοχές και την πυροσβεστικής. Επιπλέον, μετέφερε στη Μάνδρα υλικά για την ενίσχυση των πρανών και τοποθέτηση υποστυλωμάτων σε σπασμένα τοιχία και επικίνδυνα σημεία, ως προσωρινό, αναγκαίο μέτρο προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα επιλεγμένων σημείων της πόλης, και ειδικότερα, της οδού Κοροπούλη. Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την Πέμπτη 28 Ιουνίου έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 350.000 ευρώ για τους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων (200.000 και 150.000 ευρώ αντίστοιχα) αποκλειστικά για τις πρώτες, άμεσες, ανάγκες εργασιών επιδιόρθωσης ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία. Την περασμένη Παρασκευή τέλος σε διυπουργική σύσκεψη που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάστηκε η ακριβής κατάσταση και η ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της θωράκισης των περιοχών που έχουν πληγεί, καθώς και οι δυνατότητες συντονισμού, συνεργασίας και επιπρόσθετης στήριξης από την Πολιτεία στους πληγέντες Δήμους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης,ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Καπάκης, ο γενικός γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,Γιώργου Δέδε, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο δήμαρχος Ελευσίνας,Γιώργος Τσουκαλάς, η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων και της Περιφέρειας.
Τα έργα λίγο πριν την εκκίνησή τουςΣτο περιφερειακό συμβούλιο που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη ο Νάσος Αναγνωστόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται από την Περιφέρεια μετά την πρώτη πλημμύρα του Νοεμβρίου και στις διοικητικές διαδικασίες που ακολούθησε η αρχή. Το έργο της εκτροπή του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και η διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται πλέον στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) για έλεγχο, με τις μελέτες να βρίσκονται για αρκετά χρόνια σε διάφορες υπηρεσίες για έγκριση πριν. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης με επίταξη. Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, στην «Εποχή», «τα δύο αυτά έργα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τους τελευταίους εφτά μήνες αξιοποιώντας τις κατεπείγουσες διαδικασίες με τις οποίες αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο να υλοποιηθούν αυτά τα έργα». Εξάλλου η Περιφερειακή Αρχή απομάκρυνε το αμαξοστάσιο από το χείμαρρο Σούρες, καθώς και άλλα δύο οικήματα, ενώ συνεργεία της έχουν ανοίξει δίοδο για τη ροή του νερού στο σημείο που βρισκόταν η δημοτική εγκατάσταση, εξασφαλίζοντας με την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου που προαναφέρθηκε απρόσκοπτη δίοδο του νερού προς τη θάλασσα. Παράλληλα, επίσης ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο το έργο της κατασκευής της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών, η οποία ήταν παράλληλη στην κοίτη του ποταμού και καταστράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι μέσα σε εφτά μήνες έγινε μελέτη, νέα χάραξη και σχεδιασμός του δρόμου ώστε να κατασκευαστεί βορειότερα βγαίνοντας από την κοίτη του ποταμού. Η Περιφέρεια ευελπιστεί ότι σε διάστημα λίγων εβδομάδων θα έχει εγκασταθεί εργολάβος και στα δύο προαναφερθέντα έργα.
Ολιστική προσέγγισηΟ κ. Αναγνωστόπουλος περιέγραψε, επίσης, την «ολιστική αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Μάνδρα», ανακοινώνοντας ότι η Περιφέρεια συλλέγει στοιχεία για την περιοχή από παλιότερες υδραυλικές μελέτες της ΕΥΔΑΠ, του υπουργείου Μεταφορών και του δήμου Μάνδρας για να εκπονηθούν μελέτες και να δημοπρατηθούν έργα για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης της Μάνδρας. Με την ολοκλήρωσή της το μεγαλύτερο μέρος του νερού να παροχετεύεται στο χείμαρρο Σούρες, ενώ ένα μικρό μέρος θα εξακολουθεί να περνά από τον υπόγειο αγωγό που διέρχεται από το κέντρο της πολης, και θα διατηρηθεί, αντικαθιστώντας το ρέμα. Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη η οριοθέτηση, διευθέτηση και έργα ανάσχεσης του χειμάρρου Σούρες και του ρέματος Αγ. Αικατερίνης πάνω από την πόλη της Μάνδρας προς το όρος Πατέρα από το οποίο κατεβαίνει ο μεγάλος όγκος νερού. Ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποιείται από το ΙΓΜΕ ολοκληρωμένη γεωλογική έρευνα για τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή, από την οποία θα προκύψουν έργα ορεινής υδρονομίας με στόχο τον περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων. Τέλος, επεσήμανε ότι ξεδιπλώνεται η συνολική στρατηγική της Περιφέρειας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής με 160 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού μισού δισ. ευρώ να εκτελούνται στην έκτασή της, όπως επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος στη βουλή, και την προσαρμογή των δράσεων σε φαινόμενα, όπως αυτά που βίωσε η περιοχή της Μάνδρας, ανακοινώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες διευθέτησης του μικρού και μεγάλου χειμάρρου Κατερίνης και συμπληρωματική σύμβαση για το έργο που αφορά τη διευθέτηση του χειμάρρου Αγίου Ιωάννη Θριασίου Πεδίου.
Πέτρος Κοντές