roggas

Επειτα από ένα χρόνο το εγχείρημα της ένωσης του Κέντρου λαμβάνει άδοξο, όσο και αναμενόμενο τέλος. Είχαμε γράψει πολλές φορές στην «Εποχή» πως η δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής δεν συνοδεύτηκε ποτέ στην πραγματικότητα από τα δομικά χαρακτηριστικά μιας πραγματικής συμμαχίας: ενιαία εκφορά λόγου, πρόγραμμα, οργανωτική ενιαιότητα και ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό που ορίζεται ως οδοδείκτης τακτικής και στρατηγικής. Αντίθετα, εκείνο που συνέβη ήταν αυτό που αναγνώριζαν αριστεροί –και όχι μόνο– αναλυτές: πρώτα η εκλογή αρχηγού, έπειτα το συνέδριο, υποχρεωτική συγκόλληση, φραξιονισμός και ασυμφωνίες στα κύρια θέματα που ανέκυπταν.
Όταν την Κυριακή ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώσει την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και η κ. Φώφη Γεννηματά θα έχουν έτοιμη την απάντησή τους. Το ζήτημα είναι ως που θα φτάσει η αντιπαλότητα και οι σχετικές αποκαλύψεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν οι πρώην σύμμαχοι επιλέξουν την κατά μέτωπο αντιπαράθεση, τότε έχουν να χάσουν και τα δυο μέρη. Αν επικρατήσουν σχετικά ήρεμοι τόνοι, τότε είναι πιθανόν να αναδειχτούν με τη δέουσα πολιτική σοβαρότητα υπαρκτές διαφορές. Γεγονός είναι πως η σχέση του Ποταμιού με το ΚΙΝΑΛ απέκτησε χαρακτηριστικά υπαρξιακής αναπαραγωγής, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για να αναδειχτεί η ενωτική προοπτική. Η ανισοβαρής θέση των εταίρων, ακόμα και οργανωτικά, πιστοποιούσε διαρκώς την ενδεχομενικότητα της σχάσης.

Ποτάμι

Θα μπορέσει το Ποτάμι να υπάρξει την επόμενη μέρα; Όλα δείχνουν πως στη συνάντηση των 6 εναπομεινάντων βουλευτών του Ποταμιού το κόμμα θα μπορέσει, την επόμενη ακριβώς ημέρα, να διατηρήσει τη δική του, ανεξάρτητη, κοινοβουλευτική ομάδα. Άδηλη είναι, ωστόσο, η χρονική διάρκεια αυτής της ανεξαρτησίας, μιας και τουλάχιστον δυο βουλευτές φέρονται να θέλουν να προσχωρήσουν στη ΝΔ. Ο κ. Ψαριανός, που αποκήρυξε το αριστερό του παρελθόν πρόσφατα, και ο κ. Αμυράς είναι πολύ πιθανόν, σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, να ενισχύσουν τον κατάλληλο χρόνο την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο κ. Θεοδωράκης θα μείνει τότε μόνο με τους κυρίους Λυκούδη, Μαυρωτά και Δαννέλη. Η εκπεφρασμένη θέση του κ. Δαννέλη πως θα πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση σε περίπτωση που κινδυνεύει η κυβερνητική συμμαχία, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα για τον κ. Θεοδωράκη. Ωστόσο, ο αρχηγός του Ποταμιού επέδειξε χαρακτηριστικά πολιτικού μοραλισμού και σταθερότητας στην ατζέντα που ξεδίπλωσε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, πράγμα που του πιστώνουν ευκρινώς στελέχη της.
ΠΑΣΟΚ

Από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ο μόνος εταίρος πέρα από το ΠΑΣΟΚ με πραγματική δύναμη στην κοινωνία ήταν το Ποτάμι και πλέον έφυγε. Οι πόροι που σπαταλήθηκαν για την «ενότητα της κεντροαριστεράς» δεν υπάρχουν πια και το εγχείρημα διαλύθηκε. Το κόμμα έμεινε με τις ισχνές προσθήκες της ΔΗΜΑΡ, του κ. Παπανδρέου και του κ. Καμίνη. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές «τραβάνε το αυτί» της κ. Γεννηματά για τη στάση της στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός στριμώχνει έξυπνα διαρκώς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα δικαιωμάτων, κοινωνικής πρόνοιας κ.ο.κ. Όταν –όπως συνήθως- οι απαντήσεις της υπονοούν σύμπλευση με την ολοένα και περισσότερο συντηρητική ΝΔ, τότε ο προοδευτικός χώρος καταλαμβάνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Γεννηματά θα κληθεί να διαχειριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τη μειωμένη συμμετοχή μελών για την ανάδειξη στελεχών του ΚΙΝΑΛ, το πρόγραμμα και την προεκλογική εκστρατεία της παράταξης, διαδικασίες διόλου ευκαταφρόνητες. Ο κόμπος όμως που χρειάζεται να λύσει περισσότερο είναι ο εξής: έπειτα από την αποχώρηση του Ποταμιού οι σύμμαχοι που απέμειναν, θα αυξήσουν τις απαιτήσεις τους σε σχέση με τη νομή της εξουσίας και την παραγωγή του πολιτικού λόγου. Η κ. Γεννηματά δε μπορεί να είναι διαθέσιμη ούτε για υποχωρήσεις, ούτε και για αποχωρήσεις. Πώς θα λυθεί; Η συνέχεια από το Σεπτέμβριο.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet