xrisi-avgi2xrisi-avgi1

Τα παιδιά ζωγραφίζουν και μαθαίνουν το ναζισμό: Στο ένα  στιγμιότυπο γράμμα στον Άγιο Βασίλη από το παιδί του υπόδικου Χρήστου Παππά. Στο άλλο στιγμιότυπο ζωγραφιά του Χρήστου Παππά όταν ήταν εκείνος παιδί. Χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

 

 

Ενώ ολοκληρώνονται τα αναγνωστέα έγγραφα του κατηγορητηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πληθαίνουν οι εξελίξεις στο νεοναζιστικό μόρφωμα, το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται οργανωτικά, διατηρώντας όμως δημοσκοπικά την ισχυρή εκλογική του δύναμη. Με αυτά τα δεδομένα, προσπαθεί να ενισχύσει τις οργανώσεις του, διοργανώνοντας ανοιχτές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε γειτονιές, προπαγανδίζοντας έτσι τις φασιστικές της θέσεις, αλλά και πρωτοστατώντας στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Τα αρχεία της Χρυσής Αυγής δένουν το κατηγορητήριο

Τα αναγνωστέα έγγραφα συμπληρώνουν το παζλ του κατηγορητηρίου και απογυμνώνουν πλήρως τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Όσα κατατέθηκαν από τους μάρτυρες κατηγορίας και προσπαθούν μάταια να καταρρίψουν οι κατηγορούμενοι, δια των συνηγόρων τους, επιβεβαιώθηκαν μέσα από έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο από τους σκληρούς δίσκους και τα κινητά των κατηγορουμένων.
Από τα πρωταρχικά στοιχεία που πρέπει να αποδείξει το δικαστήριο είναι η ιεραρχία, η αρχή του αρχηγού, η στρατιωτική δομή, ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης». Αυτά αναδεικνύονται χωρίς αμφιβολία από τα ηλεκτρονικά αρχεία. Ας σταχυολογήσουμε μερικά: εγκύκλιος (23/4/2013) αναφέρει πως θα πρέπει «να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία. Ζήτω η νίκη! Ζήτω ο αρχηγός!», χάρτης της περιοχής των Εξαρχείων με σημαδεμένα 18 κυκλωμένα σημεία-στόχοι, βίντεο με τα τάγματα εφόδου σε παράταξη να δέχονται παραγγέλματα, συνεδριάσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής όπου διευκρινίζεται στα μέλη ότι «οφείλουν να εκτελούν πιστά τις οδηγίες που έχουν λάβει, να μην αυτενεργούν και γενικά να μη θέτουν σε κίνδυνο της επιτυχία της πολιτικής ενέργειας», φωτογραφίες με σβάστικες και ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Σταθμός η απόφαση για το Καταστατικό

Η κορωνίδα όλων, φυσικά, είναι το Καταστατικό της Χρυσής Αυγής, το οποίο προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και για το οποίο η υπεράσπιση καταβάλει απέλπιδες προσπάθειες να μην αναγνωστεί, με το φρούδο επιχείρημα της πλαστότητας. Σε αυτό περιγράφεται αναλυτικά ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης, ο παραστρατιωτικός τρόπος δράσης και η ιεραρχία. Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται η απόφαση της έδρας σχετικά με την ένσταση του Ν. Μιχαλιολιάκου για το Καταστατικό. Ωστόσο, ήδη η εισαγγελέας Α. Οικονόμου πρότεινε την απόρριψή της τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν προκύπτουν ενδείξεις πλαστότητας του Καταστατικού, με δεδομένο ότι υπάρχουν πλήθος αναφορές στον εθνικοσοσιαλισμό σε βίντεο και κείμενα», ενώ προχώρησε στην εύλογη επισήμανση του γεγονότος ότι «ενώ ο κατηγορούμενος Νικόλαος Μιχαλολιάκος γνώριζε την ύπαρξη του ανωτέρω εγγράφου, από τη στιγμή που κατατέθηκε από τον μάρτυρα Δημήτριο Ψαρρά [τον Σεπτέμβριο του 2013] σε ουδεμία ενέργεια προέβη προκειμένου να το προσβάλει».

Θρασυδειλία και φυλλορόισμα

Για μια ακόμα φορά ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να απαρνηθεί τον εθνικοσοσιαλισμό και τις εγκληματικές πράξεις που έκαναν τα μέλη της με όχημα τις ναζιστικές ιδέες. Το ίδιο έκανε και όταν τον συνέλαβαν, το ίδιο έκανε και πρόσφατα, με τη διαγραφή του βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση, ο οποίος κάλεσε από το βήμα της βουλής –καταχειροκροτούμενος από την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής- σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτή η θρασύδειλη στάση της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο φόβος για διώξεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν μέλη της και τη σωρεία καταδικών που συνεχώς αυξάνεται –τελευταία είναι η τελεσίδικη καταδίκη της Θ. Σκορδέλη και άλλων «αγανακτισμένων κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα» για την οργανωμένη επίθεση εναντίον του Α. Αλαβάνου και των μελών του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» το 2010- έχει οδηγήσει τις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής σε φυλλορόισμα.
Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινός αποχώρησε από την οργάνωση και δημιούργησε δικό του κόμμα με την ονομασία «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση». Σε αυτό ήδη προσχώρησαν η πρώην βουλευτής Λάρισας Δ. Σβερώνη, ο νυν ανεξάρτητος βουλευτής Δ. Κουκούτσης και πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα λουκέτα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα γραφεία της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, που ήταν και τα τελευταία που υπήρχαν στην Κρήτη.

Προμετωπίδα το Μακεδονικό

Για να ξεφύγει από τον κατήφορο η Χρυσή Αυγή διοργανώνει περιοδείες και συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα, ελπίζοντας να φτιάξει ένα νέο τάγμα «αγανακτισμένων κατοίκων». Ευτυχώς, όπως προκύπτει από φωτογραφίες που η Χρυσή Αυγή δημοσιεύει, δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει πολύ κόσμο, όπως άλλοτε. Ίδια εντύπωση αποκομίζει κανείς κοιτώντας και τις φωτογραφίες από το πάρτι του Μετώπου Νεολαίας σε παραλία της Αττικής, όπου διακρίνονται 31 άτομα μόλις, στην «οικογενειακή» φωτογραφία –η οποία έχει αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά- πίσω από το πανό με το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική».
Άλλωστε, το Μακεδονικό είναι το ζήτημα που προβάλλει ως κεντρικό πλέον η Χρυσή Αυγή στην προσπάθειά της να συσπειρώσει τον κόσμο της, αλλά και να προσεγγίσει νέα μέλη. Και φαίνεται ότι σε αυτά τα συλλαλητήρια μπορεί να έχει διεισδυτικότητα, ειδικά από τη στιγμή που υποστηρίζονται και από άλλους χώρους, όπως η καιροσκοπική Νέα Δημοκρατία, αλλά και –δυστυχώς- κομμάτια της Αριστεράς. Σε αυτό το κλίμα πόλωσης που επιχειρείται, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις να έχει δυναμική [Metron Analysis 6,8% (30/6), Pulse 7,5% (28/6), Marc 9,6% (5/7), MRB 7,1% (5/7), ALCO 5,2% (27/6)], συγκριτικά με το 6,9% που συγκέντρωσε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Εγρήγορση και δράση

Στη βουλή γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η δράση της Χρυσής Αυγής σαν τον «τραμπούκο του κοινοβουλίου», ύστερα και από την ιστορική απόφαση για 15νθήμερο αποκλεισμό του Γ. Λαγού από τις συνεδριάσεις. Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έθεσε το ζήτημα στη νέα Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αναφερόμενος στα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, «που οφείλονται στο νεοναζιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο και του οποίου η επιρροή αυξήθηκε σε συνθήκες κρίσης και συνέπεσε με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών». Χρειάζονται, όμως, και άλλες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις και ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτημα που έθεσε με ερώτησή του το ΚΚΕ. Εκτός αυτών, όμως, χρειάζεται ενίσχυση το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, ώστε να αποτρέψει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να αναδειχθεί από τις στάχτες της, χτίζοντας ένα νέο αιμοβόρο στρατό, με το προσωπείο των «αγανακτισμένων κατοίκων». Και δεν αρκεί μόνο να το συζητούμε –που καλό και θεμιτό είναι, όπως και εξαιρετικά ελπιδοφόρο όταν έχουν επιτυχία αντιρατσιστικές εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις- αλλά και να δρούμε, ειδικά στα στενά δρομάκια φτωχογειτονιών και όπου υπάρχουν παιδιά, για να μην ζωγραφίσει άλλο παιδικό χέρι τη σβάστικα.


Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet