ekdilosi-thes

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης διεξήχθη την Παρασκευή 29/7 η εκδήλωση διαλόγου της «Εποχής», με θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέες προ(σ)κλήσεις, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα από την Αριστερά», με εισηγήσεις από Έφη Αχτσιόγλου, υπουργό Εργασίας, Νίκο Παρασκευόπουλο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κρεστενίτη, πρόεδρο ΕΥΑΘ και μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και Δημήτρη Αρκούδη, μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
«Κομβική διαιρετική τομή» μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα είναι για την κυβέρνηση οι εργασιακές σχέσεις, ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι μετά τον Αύγουστο ανοίγει ένας νέος κύκλος για τη χώρα. Η υπουργός τόνισε ότι με την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές ολοκληρώνεται η δέσμευση που είχε η χώρα να εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές για να δανειοδοτηθεί και υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα συνεχίζεται και μετά τον Αύγουστο.
Αναφερόμενη στα εργασιακά θέματα, είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρόσφατη τοποθέτησή του «φρόντισε να κάνει ένα δώρο στην κυβέρνηση», αφού αποκάλυψε ότι τάσσεται υπέρ της φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας. «Αντίθετα, στο δικό μας μοντέλο η παραγωγή πλούτου πηγαίνει μαζί με την ενίσχυση και την προστασία της εργασίας», τόνισε η υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη αυτό το μοντέλο να το διασφαλίσει και νομοθετικά.

Κόμμα και κινήματα

Σχετικά με το ρόλο του κόμματος, στη νέα περίοδο, είπε ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται «στην ανάδειξη και στην προπαγάνδιση του κυβερνητικού έργου», χαρακτήρισε την «αλαζονεία, την άγνοια και τη διαφθορά τα τρία μεγάλα προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία του κόμματος» και με τα οποία πρέπει να αναμετρηθεί ο πολιτικός οργανισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχέση με τα κινήματα, περιέγραψε την κινηματική άμπωτη που επικρατεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αναστραφεί. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι για να υπογραφούν και εφαρμοστούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας (που είναι βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής) χρειάζεται «ανοικοδόμηση» του συνδικαλιστικού κινήματος. «Έχουμε υποχρέωση να ασκούμε αριστερή πολιτική και να ολοκληρώνουμε τις δράσεις μας», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας της.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και θετική για την Ελλάδα και πρωτοφανές, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι μια χώρα (η ΠΓΔΜ) αλλάζει το Σύνταγμά της κατ΄ απαίτηση γειτονικής και υποχρεώνεται να εγκαταλείψει κάθε σύμβολο σφετερισμού του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Περαιτέρω, τόνισε πως «δεν μπορεί τα ονόματα να έχουν περισσότερη αξία από τις ψυχές, από τους ανθρώπους» και κατέληξε πως «τα σύνορά μας γίνονται ασφαλέστερα, ειρηνεύει η περιοχή των Βαλκανίων, αναχαιτίζεται η τουρκική επέκταση».
Οι ακραίες αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας, προέρχονται από «επάλληλους κύκλους» που τους συγκροτούν πατριδοκάπηλοι και ακροδεξιοί.

Τα κοινά αγαθά

Ο Γιάννης Κρεστενίτης ανέφερε ότι τα κοινά αγαθά και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσεται ένα κίνημα «επανακρατικοποίησης» και «επαναδημοτικοποίησης» των εταιριών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, κλπ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, αυτή τη στιγμή 1.600 πόλεις σε 45 κράτη προχώρησαν σε αποϊδιωτικοποιήσεις οργανισμών ύδρευσης, ενέργειας κλπ. Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ, που παρέμεινε στο ΤΑΙΠΕΔ, κάλεσε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι μέσω του «Κλεισθένη» παρέχονται, πλέον, τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία για την συμμετοχή των ΟΤΑ σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ο Δημήτρης Αρκούδης αναφέρθηκε στη σχέση πραγματικότητας και πολιτικού σχεδίου της αριστεράς και τόνισε πως η βασική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής, η οποία συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί», το οποίο δεν δίχαζε το λαό αλλά αντιθέτως λειτούργησε ενωτικά ως προς τη συσπείρωση της κοινωνικής πλειοψηφίας, έναντι της μειοψηφίας αυτών που χάρη των υπερκερδών τους, οδήγησαν τη χώρα στην κοινωνική καταστροφή.
Η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματισθεί για την Παρασκευή 15/7, αλλά αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης της πρότασης μομφής της ΝΔ. Λόγω της χρονικής μετάθεσης, έπεσε στον κυκεώνα της νεομακεδονομαχικής παράκρουσης, η οποία ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη από την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών. Πολλοί/ές δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, λόγω των μέτρων ασφαλείας, ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε από τους χουλιγκανίζοντες ακροδεξιούς, προσερχόμενος στη συζήτηση. Το βίντεο της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της «Εποχής», καθώς και εκτενέστερα αποσπάσματα των εισηγήσεων.

Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet