«Τρωάδες» του ΕυριπίδηΑπό τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά - βαρήκοα άτομα. Στα χρόνια που λειτουργεί έχει παρουσιάσει πολλές παραστάσεις χρησιμοποιώντας νέους υποκριτικούς κώδικες πάνω στις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου αλλά και με χρήση της νοηματικής γλώσσας. Φέτος παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.
Στις Τρωάδες του Ευριπίδη, κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος, η αλαζονεία και η έπαρση της ανθρώπινης φύσης. Στη σκηνή, πέντε κωφοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν τη γλώσσα της νοηματικής και τέσσερις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι ερμηνεύουν και «δανείζουν» τη φωνή τους, μεταφέροντάς μας στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων. Η γλώσσα τίθεται στο επίκεντρο της παράστασης και αναδεικνύεται, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας, αλλά και ως μέσο νοημάτων. Οι ήρωες, Τρώες και Έλληνες, δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα, όπως συμβαίνει και με τη γλώσσα των κωφών και των ακουόντων. Όμως μπορεί και πρέπει να υπάρξει συνάντηση. Σημαντικός άξονας της παράστασης είναι και η μουσική. Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και ακούοντες καλλιτέχνες αφουγκράζονται το ρυθμό και συνομιλούν, μεταδίδοντας στους θεατές μια μοναδική οπτική εμπειρία.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις, που ερμηνεύεται ολόκληρο έργο αρχαίας τραγωδίας από Έλληνες κωφούς ηθοποιούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
Για την παράσταση χρησιμοποιήθηκε η μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, την σκηνοθεσία έκανε η Έλλη Μερκούρη, τα σκηνικά και κοστούμια η Γεωργία Μπούρδα. Απόδοση κειμένων στην ελληνική νοηματική γλώσσα έκαναν οι: Μυρτώ Γκανούρη και Όλγα Δαλέκου, την κίνηση επιμελήθηκε η Όλγα Γερογιαννάκη και τη μουσική συνέθεσε ο Κωστής Βοζίκης. Ερμηνεύου�� (κατά αλφαβητική σειρά): Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή. Στον ρόλο της Εκάβης η Αγγελική Λεμονή.
Παραστάσεις: Στις 20 και 21 Ιουλίου, στις 9μμ, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού [Ιωαννίνων και Καπανέως, τηλ. κρατήσεων: 6970518549 (μόνο SMS), www.facebook.com/TheatricalGroupofDeafCrazyColors]
«Θεσμοφοριάζουσες» του ΑριστοφάνηΟπως επισημαίνει στο σημείωμά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Στις >Θεσμοφοριάζουσες, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, γραμμένο την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας −το 411 π.Χ., που θεωρείται χρόνος γραφής του, επιβλήθηκε ολιγαρχία−, μια ομάδα στο περιθώριο της Πολιτείας, οι γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Μπορεί σήμερα οι γυναίκες να μην είναι σε τέτοια δεινή θέση, ώστε να οραματίζονται τους θεσμούς αντί να συμμετέχουν σε αυτούς, όμως υπάρχουν πάντα ομάδες πολιτών που δεν δικαιούνται ίσο μερίδιο στην λειτουργία της Πολιτείας. Ένα έργο για τη θέση –και τις θέσεις– των γυναικών, για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας.
H παράσταση βασίζεται στην καινούρια μετάφραση, πιστή στο κείμενο και ταυτόχρονα ποιητική, του Παντελή Μπουκάλα. Όπως και στην προηγούμενη συνεργασία μας στους >Αχαρνείς, θέλησα να δοκιμάσω πόσο αντέχει σήμερα το αριστοφανικό κείμενο, χωρίς καμιά διασκευή. […] Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, γνωστός για τις μελωδίες και τα τραγούδια που έχει δώσει στη δισκογραφία αλλά και τις παραστατικές τέχνες, δημιουργεί ένα ηχητικό περιβάλλον ενταγμένο στη δράση, αφού όχι μόνο τα τραγούδια μα και η οργανική μουσική της παράστασης ερμηνεύονται επί σκηνής από όλο το θίασο, που γίνεται ταυτόχρονα ζωντανή ορχήστρα. Η όψη της παράστασης, με τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη και τα σκηνικά της Μαγδαληνής Αυγερινού, παραπέμπουν στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, διατηρώντας τη φρεσκάδα της σύγχρονης εποχής.
Παίζουν: >Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθωνας, Τοξότης), Νάντια Κοντογεώργη (Μίκα), Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα), Άνδρη Θεοδότου (Κρίτυλλα), Μαρία Κατσανδρή (Φιλίστη), Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης του Αγάθωνα, Κλεισθένης). Χορός Θεσμοφοριαζουσών: >Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά. Μουσικοί επί σκηνής: >Αναστάσης Σαρακατσάνος, Σοφία Κακουλίδου, Γιώτα Παναγή.
Παραστάσεις: Στις 27 και 28 Ιουλίου, στις 9μμ, στο Αρχαίου Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθήνας Επιδαύρου.
•
«Άγγελέ μου» του Χένρι ΝέιλορΟ μονόλογος του βρετανού συγγραφέα Χένρι Νέιλορ, «Άγγελέ μου», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, με την χανιώτισσα ηθοποιό Κατερίνα Μαντίλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι το τρίτο στη σειρά θεατρικό έργο που παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Κυδωνία και αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και μαζί με το Λαμπεντούζα (2015) και το Κατεστραμμένο Δωμάτιο (2018), συμπληρώνοντας τον κύκλο μιας τριλογίας πολέμου που αποκαλύπτει πτυχές από τις δραματικότερες ίσως στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.
Ένας συγκλονιστικός μονόλογος, διάρκειας μιας ώρας, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο ένα νεαρό κορίτσι από το Κουρδιστάν. Τη λένε Ρεχάνα, αλλά οι γονείς της την φωνάζουν «Άγγελέ μου» και μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα με φυστικόδεντρα σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Κομπάνι στη Βόρεια Συρία. Μας αφηγείται την ιστορία της παιδικής της ηλικίας, μας μιλά για τον πατέρα της που πάντα ονειρευόταν την εποχή που οι γυναίκες θα ήταν ισότιμες με τους άντρες, για τις βαθιά ριζωμένες μέσα της ειρηνιστικές πεποιθήσεις και για την επιθυμία της να γίνει μια μέρα δικηγόρος. Όμως όταν γίνεται δεκαεπτά χρονών, στο Κομπάνι ξεσπά ο πόλεμος, καθώς το ISIS πολιορκεί και κατακτά όλα τα εδάφη στη Βόρεια Συρία. Μέσα στη φρικωδία ενός από τους πιο αποτρόπαιους και ανελέητους πολέμους, το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να παραμείνει ζωντανό, γλυτώνοντας κατά τύχη ή από σύμπτωση από τους μύριους φρικτούς κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε της βήμα, ώσπου στο τέλος προσχωρεί σε μια ομάδα από Κούρδισες γυναίκες που μάχονται το ISIS. Το κείμενο του Χένρι Νέιλορ βασίζεται πάνω στην πραγματική ιστορία της θρυλικής αγωνίστριας Ρεχάνα και περιγράφει με ένταση, χιούμορ, ανθρωπιά και συγκίνηση την ιστορία της μικρής αυτής κοπέλας, ενώ παράλληλα σε κάνει να σκέφτεσαι τι δρόμο θα μπορούσε να είχε πάρει η ζωή της κάτω από άλλες συνθήκες. Και η αντίθεση που δημιουργεί η σκέψη αυτή συγκρινόμενη με την κατάληξη της ιστορίας, σου σπαράζει την καρδιά και θέτει επιτακτικά το ερώτημα σε τι βαθμό είμαστε κι εμείς συνένοχοι για το χάος των ημερών μας...
Παράλληλα με τις παραστάσεις, στο χειμερινό θέατρο Κυδωνία, θα υπάρχει ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Γιώργου Δέτση, με φωτογραφίες από το Κομπάνι της Συρίας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό των Χανίων μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης «Άγγελέ μου».
Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα: www.theatro-kydonia.gr